avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1085 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Returnarea banilor de catre angajat pentru cursurile ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Returnarea banilor de catre angajat pentru cursurile de calificare la care a fost trimis de firma

Buna ziua! In urma cu aprox. 6 luni m-am angajat la o firma de constructii ca inginer,din postura de proaspat absolvent de facultate.Atunci cand am semnat contractul individual de munca am semnat si o anexa prin care luam la cunostinta faptul ca, daca firma ma va trimite la cursuri de calificare,va trebui sa restitui banii platiti pentru acele cursuri daca doresc sa demisionez dupa o perioada mai mica de 3 ani.Ulterior fima m-a trimis la 2 cursuri de calificare.Mai tin sa precizez ca sunt angajat pe perioada determinata si anume 3 luni,adica din 3 in 3 luni imi este prelungit contractul (cu toate ca pana acuma mi s-au facut 2 prelungiri de contract : pe 3 luni(primul contract) iar apoi prelungire de 1 luna respectiv 2 luni).La sfarsitul acestei luni imi expira contractul si nu mai doresc sa il prelungesc.Sunt obligat sa restitui banii pentru cele 2 cursuri (aprox 2000 de lei) daca nu doresc prelungirea contractului?
Va multumesc!
Cu stima, G. Mihai.
Ultima modificare: Joi, 3 Martie 2016
the game, utilizator
Cel mai recent răspuns: pop_m , utilizator 12:40, 27 Aprilie 2016
~ Conținut șters la cerere ~
Multumesc pentru raspuns si pentru promptitudine.Totusi, faptul ca contractul de munca expira nu are nici o relevanta?Cu alte cuvinte trebuie sa accept prelungirea lui sau sa platesc pentru cursurile respective?Si mai am o singura nelamurire: daca la cursurile respective am mers dupa programul de munca obisnuit ar fi trebuit sa fiu platit pentru orele petrecute la cursuri?
the game a scris:

daca doresc sa demisionez dupa o perioada mai mica de 3 ani.

In actul aditional la c.i.m. se specifica faptul ca durata acestuia se prelungeste pentru 3 ani sau doar faptul ca in cazul in care demisionati in acest termen veti fi obligat sa platiti cursurile?

Contractul pe perioada determinata inceteaza de drept la expirarea termenului pe care a fost incheiat si nu poat efi prelungit decat prin acordul partilor.

Prin urmare, daca nu demisionati pana la finalul contractului actual si nu semnati un nou contract, in opinia mea nu au de ce sa va solicite plata cursurilor.

Depinde cum este formulat actul aditional.
Pentru a va obliga sa platiti cursurile ar trebui ca in actul aditional sa se precizeze faptul ca perioada contractuala a fost prelungita cu 3 ani.
Are relevanta faptul ca aveti c.i.m. pe durata determinata. In acest caz nu aveti cum sa platiti daca nu se prelungeste durata c.i.m.
Nu scria ca durata contractului se prelungeste pe 3 ani ci doar ca in cazul in care demisionez in acest termen sunt obligat sa platesc cursurile.Exact asa am considerat si eu ca odata ce contractul expira si nu doresc prelungirea lui nu ma pot obliga sa platesc cursurile.Daca aveam contract pe 3 ani sau pe prioada nedeterminata lucrurile erau clare dar asa...Cu contracte de 3luni,o luna, 2 luni (asa cum am avut in aceste 6 luni) cum ma pot ei obliga sa stau 3 ani?Adica intr-o zi imi pot zice "gata.la revedere".Nu pare normal (dupa parerea mea neavizata).
P.s. Va multumesc pentru ajutor!

Alte discuții în legătură

Act aditional cursuri calificare Razvan.s Razvan.s Buna ziua, Se da urmatoarea situatie: Sunt angajat pe perioada determinata de 3 luni, iar firma deja m-a trimis la un curs de calificare. In urma acestui ... (vezi toată discuția)
Angajare pe perioada determinata iliemailat iliemailat recent am fost angajat la o s.c. pe perioada de trei luni (Perioada de proba). dupa expirarea celor trei luni, mai au dreptul cei de la conducerea sc sa-mi ... (vezi toată discuția)
Preaviz in cazul contractului de munca pe durata determinata cld cld Buna, In cazul in care contractul meu de munca este unul pe durata determinata mai trebuie sa respect termenul de preaviz? Motivul pentru care intreb ... (vezi toată discuția)