avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1917 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Dosar penal vatamare corporala din culpa comuna
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Dosar penal vatamare corporala din culpa comuna

Buna ziua!
Am urmatoarea problema: vineri, in data de 19 februarie prietenul meu a accidentat o doamna in varsta cu masina. Era in parcarea unei clinici, mergea cu spatele si doamna era pe acea alee. Mentionez ca in zona nu este trecere de pietoni. In urma lovirii, doamna s-a dezechilibrat si a cazut cu nasul de asfalt, cu ocazia asta strambandu-si ochelarii. A fost chemata politia si salvarea, doamna a fost internata pana miercuri, 24 februarie.
Intrebarea mea este: care este procedura? Domnul politist care a venit la fata locului a spus ca e culpa comuna. Care sunt urmarile?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: mottofreee , utilizator 22:39, 4 Martie 2016
Ramane de vazut daca se va forma dosar penal,dupa opinia mea, nu cred,daca ar fi sa intocmeasca dosar penal ar putea fi vatamare corporala din culpa.
Zice ca este dosar penal pe cauza, si nu pe persoana. Urmeaza sa fie chemat la audieri, insa nepotul doamnei pretinde suma de 570 lei contravaloarea unor ochelari noi. In momentul accidentului doamna spusese ca a dat pe ochelari 200 lei. Cum se procedeaza in acest caz?
Inseamna ca se face cercetare in rem adica cu privrie la fapta, si, apoi daca este cazul in personam adica, cu privire la persoana, daca se face vinovata vreo persoana.
S-a intocmit dosar penal pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa, daca in CML nu este trecuta nici una din consecintele prevazute la art. 194 c.p., in dosarul penal se va dispune clasarea. In aceasta situatie persoana vatamata se poate adresa instantei civile pentru a solicita despagubiri. Despagubirile vor fi platite de societatea de asigurare.
ART. 194
Vătămarea corporală
(1) Fapta prevăzută în art. 193, care a cauzat vreuna dintre următoarele consecinţe:
a) o infirmitate;
b) leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale;
c) un prejudiciu estetic grav şi permanent;
d) avortul;
e) punerea în primejdie a vieţii persoanei,

se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Când fapta a fost săvârşită în scopul producerii uneia dintre consecinţele prevăzute în alin. (1) lit. a), lit. b) şi lit. c), pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.
(3) Tentativa la infracţiunea prevăzută în alin. (2) se pedepseşte.
La culpa comuna soferul este cel vinovat obligatoriu.

Este posibil ca fapta sa nu constituie infractiune si sa scape nepedepsit penal.

Daca isi permite sa angajeze avocat si ar vrea sa se grabeasca sa isi obtina dreptul de a conduce ar putea avea sanse.
In caz contrar poate astepta si 2-3 ani.

Alte discuții în legătură

Accident rutier neacordare de prioritate cu 3 victme CristiHD CristiHD Sunt vinovat intr-un asfel de accident rutier neacordare de prioritate cu 3 victme Circumstante: - am intrat intr-o alta masina fara sa ma asigur - sunt 3 ... (vezi toată discuția)
Buna ziua - dosar penal pentru propria vatamare corporala Ziggy86 Ziggy86 Luni dimineata in jurul orei 08:00 am avut un accident cu motocicleta in localitatea Manasia din care a rezultat avarierii la motocicleta mea dar cat si a ... (vezi toată discuția)
Depunere plangere, cat timp are dispozitie victima unui accident alexandru_cc2 alexandru_cc2 cat timp are la dispozitie victima unui accident de circulatie pe trecerea de pietoni sa depuna plangere penala impotriva autorului? (vezi toată discuția)