Buna ziua!
Am urmatoarea problema: vineri, in data de 19 februarie prietenul meu a accidentat o doamna in varsta cu masina. Era in parcarea unei clinici, mergea cu spatele si doamna era pe acea alee. Mentionez ca in zona nu este trecere de pietoni. In urma lovirii, doamna s-a dezechilibrat si a cazut cu nasul de asfalt, cu ocazia asta strambandu-si ochelarii. A fost chemata politia si salvarea, doamna a fost internata pana miercuri, 24 februarie.
Intrebarea mea este: care este procedura? Domnul politist care a venit la fata locului a spus ca e culpa comuna. Care sunt urmarile?
Multumesc!
Zice ca este dosar penal pe cauza, si nu pe persoana. Urmeaza sa fie chemat la audieri, insa nepotul doamnei pretinde suma de 570 lei contravaloarea unor ochelari noi. In momentul accidentului doamna spusese ca a dat pe ochelari 200 lei. Cum se procedeaza in acest caz?
Inseamna ca se face cercetare in rem adica cu privrie la fapta, si, apoi daca este cazul inpersonam adica, cu privire la persoana, daca se face vinovata vreo persoana.
S-a intocmit dosar penal pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa, daca in CML nu este trecuta nici una din consecintele prevazute la art. 194 c.p., in dosarul penal se va dispune clasarea. In aceasta situatie persoana vatamata se poate adresa instantei civile pentru a solicita despagubiri. Despagubirile vor fi platite de societatea de asigurare.
ART. 194
Vătămarea corporală
(1) Fapta prevăzută în art. 193, care a cauzat vreuna dintre următoarele consecinţe: a) o infirmitate;
b) leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale;
c) un prejudiciu estetic grav şi permanent;
d) avortul;
e) punerea în primejdie a vieţii persoanei,
se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Când fapta a fost săvârşită în scopul producerii uneia dintre consecinţele prevăzute în alin. (1) lit. a), lit. b) şi lit. c), pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.
(3) Tentativa la infracţiunea prevăzută în alin. (2) se pedepseşte.
La culpa comuna soferul este cel vinovat obligatoriu.
Este posibil ca fapta sa nu constituie infractiune si sa scape nepedepsit penal.
Daca isi permite sa angajeze avocat si ar vrea sa se grabeasca sa isi obtina dreptul de a conduce ar putea avea sanse.
In caz contrar poate astepta si 2-3 ani.