avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Este legal ca un pensionar anticipat parţial să fie ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Este legal ca un pensionar anticipat parţial să fie mandatat ca preşedinte asociaţie

As dori sa stiu daca un pensionar anticipat partial, care are stagiul de cotizare de 41 ani si un an si 4 luni pana la limita de varsta , poate fi mandatat ca presedinte al asociatiei de proprietari al condominiului in care locuieste. Va primi salariu de aprox. 400-500 lei si nu are program (orar) de lucru stabil. Poate fi convocat la o sedinta de cca. 30-60 minute/luna la o data aleatorie, poate semna azi un act si peste trei saptamani altul etc.
Din punct de vedere al programului de lucru, activitatea desfasurata, poate fi comparata cu cea a unui zilier. Azi “lucreaza” 20-30 minute, pauza trei-patru zile sau chiar o saptamana, etc.
Daca pensionarul anticipat partial poate fi mandatat, ce taxe/impozite/contributii trebuie sa plateasca asociatia de proprietari?
Va multumesc
Otilia Liv
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 08:55, 4 Martie 2016
Nu exista dispozitie in vigoare care sa prevada ca proprietarii pensionari anticipat sa nu poata exercita responsabilitatea functiei de presedinte de asociatie de proprietari
Ba exista daca cititi cu atentie legea 263/2010.
Sa nu pierdeti vremea cititi doar art. 114 si 118 din legea 263/2010 si o sa aflati ca cel ce realizeaza venituri de natura salariala (salarii, indemnizatii...) pierde pensia anticipata partial, din luna urmatoare realizarii venitului.
@otilia_liv

Va sugerez rezolvarea problemei in cazul in care vreti sa pastrati neaparat ca presedinte persoana care indeplineste acum aceasta functie si daca vreti cumva sa-l si recompensati pentru activitate.

Mariti salariul sau indemnizatia celorlalti angajati, mandatati cu cate 100, 200, 300 lei cu acordul lor, bineinteles, urmand ca la plata lunara a salariilor sa opriti de la fiecare atat cat ati dat in plus si sa faceti suma pentru presedinte.

In felul acesta rezolvati si problema indemnizarii presedintelui si platiti si la stat impozitul si contributiile pentru aceasta suma prin recalcularea acestor obligatiii bugetare datorate cresterii sumelor brute.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Remunerare functii in asociatiile de proprietari machiador machiador Va rog mult sa ne explicati corect. In cazul in care la o asociatie de proprietari presedintele are si functia de casier , nu are contract de munca ... (vezi toată discuția)
Contract de munca presedinte asociatie de proprietari okdaniok okdaniok Buna. Este considerata vechime in munca perioada in care un presedinte de asociatie de proprietari isi exercita functia? Presedintele de asociatie poate fi ... (vezi toată discuția)
Fiscalitate stimulente presedinte/cenzor iapost iapost Buna ziua, m-ar interesa sa stiu ce taxe/impozite etc ar trebui sa plateasca asociatia/persoanele in cauza, in cazul in care AG a decis ca pentru activitatea ... (vezi toată discuția)