Am inceput demersurile pentru infiintarea unui SRL-D si am cateva nelamuriri:
1. Din momentul infiintarii/inregistrarii la Registrul Comertului se considera ca am activitate? Va dura ceva pana cand voi amenaja spatiul, voi face aprovizionarea si tot ce mai este necesar pentru inceput.
Pot declara o data ulterioara infiintarii pentru inceperea activitatii (dupa o luna, sa zicem)?
2. As fi dorit sa declar sediul social la adresa de domiciliu, dar nu am terminat constructia casei si de la RC mi s-a spus ca doar daca am procesul verbal de receptie a casei o pot declara sediu social.
In situatia aceasta nu stiu cum ar trebui sa procedez.
Pentru activitatea societatii (in principal papetarie) voi inchiria un spatiu comercial unde va fi si sediul social, insa la momentul inchirierii societatea nu va fi fost infiintata. Daca inchei contractul de inchiriere ca persoana fizica, cum voi putea deduce chiria din venituri?
3. In OUG nr. 6/2011 se specifica faptul ca in obiectul de activitate al unei SRL-D vor fi cel mult 5 grupe de activitate, dar in actul constitutiv (modelul disponibil online) sunt trecute clase. O grupa are 3 cifre, iar o clasa are 4 cifre. Eu cum aleg, ce anume trec? Grupa sau clasa?
Tot in actul constitutiv este o rubrica pentru activitatea principala si inca 5 rubrici pentru activitatile secundare. Deci sunt 6 sau 5 activitati pentru un SRL-D?
1. La infiintare completati declaratia de activitate - model 1. Prin aceasta se declara ca nu se desfasoara nicio activitate si va obligati ca la demararea activitatii sa depuneti declaratiile aferente - (declaratia de activitate - model 2)
2. Puteti incheia contractul de inchiriere pt. sediul social specificand denumirea firmei (tb. sa o aveti rezervata) si mentiunea "societate in curs de infiintare"
3. O grupa poate avea una sau mai multe clase. In actul constitutiv puteti avea 20 de clase cu conditia ca ele sa apartina celor 5 grupe. Actul constitutiv si-l face fiecare in functie de ce stabilesc asociatii/asociatul, ne e o chestie stabilita cu 5 rubrici. Asa cum v-am spus poti sa ai 20 de activitati secundare si atunci ai nevoie de 20 de "rubrici". Probabil dvs. aveti un model care are doar scop informativ.
Revin cu o intrebare: ca SRL-D pot opta pentru plata impozitului pe profit sau din start sunt
obligata sa platesc impozit pe venit?
Precizez ca voi porni la drum fara niciun angajat. Ulterior, daca se va dovedi necesar, voi avea cel mult un angajat.
O firma mica, la inceput de drum, cu multe investitii initiale, nu doar ca nu este ajutata sa se dezvolte, ci este sugrumata practic de acest impozit pe venit.
Nu inteleg rationamentul celor care au luat aceasta decizie :stunned:
La infiintare, sunteti trecuti automat la impozit pe venit. Rationamentul e simplu: impozitul pe venit se calculeaza mai usor si elimina partial evaziunea. Pentru unele firme (in special in domenius serviciilor) este foarte benefic.
Foarte descurajant :(
Pentru firma mea (comert cu amanuntul - birotica, papetarie, carte scolara) este moarte curata, pentru ca ma obliga astfel sa practic un adaos comercial mare si nu-mi permite sa pot patrunde pe piata cu oferte avantajoase pentru client si sa fac fata concurentei.