avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiune castigata la judecatorie, pierduta la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiune castigata la judecatorie, pierduta la tribunal

In anul 1969, prin moartea mamei lor (bunica mea), tatal meu si fratele lui au devenit mostenitorii (in cote egale) a locuintei (casa+teren) cumparata in anul 1942 de mama lor. Deoarece din 1950 fratele tatalui meu era casatorit si locuia intr-o localitate indepartata, iar tatal meu locuia in casa mostenita, in urma unei discutii, fratele a renuntat la pretentiile asupra mostenirii. Fratele a murit in 1972, martorii discutiei lor intre timp. Din 1969 pana in prezent, nimeni din familia fratelui (sotie+2 copii) nu a tulburat posesia tatalui meu, in nici un fel.
La insistentele mele, de clarificare legala a acestei situatii, in anul 2012 a fost deschis un proces de uzucapiune de 30 ani. La proces tatal meu a dovedit posesia neintrerupta, neviciata, in nume de proprietar (plata neintrerupta pentru impozit pe intreaga locuinta, declaratiile a doi martori, contractele de energie electrica, apa, canalizare, etc). Paratul (fiul fratelui decedat) a solicitat interogatoriul propriu, un martor si depunerea de inscrisuri. Nu s-a prezentat niciodatanici el nici martorul; a depus doar niste telegrame in care tatal lui trimetea niste bani mamei sale, in timpul vietii acesteia. A declarat in intampinare ca venea in Bucuresti si ii dadea tatalui meu sume de bani. Nu a dovedit in nici un fel. Tatal meu a castigat procesul de uzucapiune in prima instanta. Paratul a facut apel, i-a fost admisa depunerea unor inscrisuri , respectiv telegrame prin care tatal sau trimitea bani, tot inainte de 1969, bunicului meu - care nu a avut nici o calitate nici in proces, nici in actul de proprietate al casei mostenite. A ramas in pronuntare, apoi am primit o citatie de repunere pe rol, pentru calificarea caii de atac. La termen, datorita valorii sub 100 000 lei a cotei uzucapate, s-a calificat calea de atac recurs. In solutia pe scurt, cu stupoare, am vazut ca instanta: “Admite recursul. Schimbă în tot sentinţa recurată în sensul că: Respinge cererea de chemare în judecată ca neîntemeiată. Irevocabilă” Nu inteleg cum a putut sa piarda tatal meu (care a dovedit tot ce a afirmat) si a castigat adversarul, care nu a prezentat NIMIC pentru a-si proba minciunile.
Va rog sa imi spuneti cum poate deveni neintemeiata (ce situatii o pot face sa devina asa) o cerere de chemare in judecata, pe baza careia prima instanta a dat o solutie de admitere si recunoastere a uzucapiunii savarsita de tatal meu. Cum pot sa atac aceasta solutie, ce pot sa mai fac? Sunt disperata, am investit (alaturi de tatal meu) in renovarea, reconstruirea si tinerea pe picioare a acestei case foarte mult, atat material, cat si moral. Nu am nici curajul sa-i spun tatalui meu rezultatul actiunii, pe care eu l-am indemnat sa o porneasca, stiind ca este adevarat tot ce sustine.
Mentionez ca tatal meu a fost reprezentat de avocat……..Eu am stiut intotdeauna de la dumnealui ca a fost cerere de uzucapiune-accesiune, grefiera asa consemna in acte, dar pe cererea de chemare in judecata scrie doar uzucapiune. Nu stiu daca are vreo importanta.
Cel mai recent răspuns: summertime , utilizator 09:46, 6 Martie 2016
Trebuie vazuta sentinta, si mai ales modul cum au motivat judecatorii o astfel de pronuntare.

Numai dupa aceea se va putea aprecia, de un specialist, daca exista posibilitatea promovarii unei cai extraordinare de atac, cu anumite sanse de a castiga.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Martie 2016
Cabinet individual de avocat „Petrescu C.”, Avocat
Va multumesc pentru raspuns.
As mai avea nevoie de cateva lamuriri:
- Daca solutia pe scurt a aparut saptamana asta, pana la emiterea sentintei motivate are dreptul sa intre in casa, sa vrea sa locuiasca el sau oricare alta persoana adusa de el?
- Poate in acest interval sa deschida proces de partaj sau trebuie sa astepte mai intai emiterea sentintei motivate? In caz ca poate chiar de maine, pot sa cer sa cumpar eu jumatatea lui sau hotaraste instanta in functie de pretentiile lui?
Va multumesc inca o data.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire dupa 30 de ani mass mass Buna ziua, voi prezenta situatia. Exista 5 frati, 2 sunt ai tatalui din prima casatorie iar 3 sunt ai ambilor parinti. de la decesul tatalui au trecut 30 de ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune geo83 geo83 Buna ziua As dori sa va prezint urmatoarea situatie .Casa unde locuiesc impreuna cu parintii mei este compusa din 2 apartamente .Apartamentul nr.1 se afla in ... (vezi toată discuția)
Succesiune si divort m-lisa m-lisa Buna ziua, Am 2 probleme: succesiunea si divortul fratelui meu 1. Succesiunea :-/ Tatal nostru a decedat in 2004. Mostenitori in viata 3 copii si sotia ... (vezi toată discuția)