avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 907 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire dupa 30 de ani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire dupa 30 de ani

Buna ziua, voi prezenta situatia. Exista 5 frati, 2 sunt ai tatalui din prima casatorie iar 3 sunt ai ambilor parinti. de la decesul tatalui au trecut 30 de ani iar de la decesul mamei au trecut 16 ani. Intrebarea este: fata cea mica a ambilor parinti poate inlatura (in instanta) de la mostenire cei doi frati din prima casatorie a tatalui avand in vedere cei 30 de ani de la decesul tatalui?
Multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 22 Martie 2015
mass, utilizator
Nu ii poate inlatura de la mostenire, chiar daca au trecut 30 de ani.
Poate cere uzucapiune in instanta daca a stapanit casa, terenul.
Multumesc pentru raspuns! Poate sa faca uzucapiune daca de la moartea mamei au trecut doar 16 ani?
Oricine poate fi inlaturat de la mostenire...
Depinde de circumstantele cauzei...
Procesul este insa foarte dificil pentru cel care vrea sa ii inlature de la mostenire pe ceilalti mostenitori.
Daca nu stie sa se judece va pierde procesul.
Posesorul neproprietar se poate adresa instantei de judecata, in vederea dobandirii dreptului de proprietate , pe calea prescriptiei achizitive.




Uzucapiunea reprezinta o modalitate originara a dobandirii dreptului de proprietate, o dovada absoluta a dobandirii dreptului de proprietate ( dreptul de proprietate va fi dobandit in mod retroactiv, de la data cand a fost exercitata posesia ).



Asadar, trebuie demonstrat fapul ca parintii dumneavoastra au exercitat o posesie utila, continua , publica , neintrerupta, sub nume de proprietar , vreme de 30 de ani.


Faptul posesiei este demonstrat prin martori , inscrisuri.


In cauza va fi ordonata o expertiza topografica, in vederea identificarii terenului ( a suprafetei si a vecinatatilor ).





Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre uzucapiune costel01 costel01 Buna ziua.Locuiesc intr-un imobil cumparat de parintii mei, in urma cu 40 de ani ,pe baza unei chitante de mina.Deoarece nu cunosc domiciliul actual al ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune teren Tache 86 Tache 86 Bunicul meu a lăsat un teren tatălui meu și unui unchi. Eu cu fratele și mama am renunțat la partea tatălui în favoarea surorii. Se poate folosi ea de ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune partiala favex favex Parintii mei au cumparat un teren cu chitanta de mana in 1956 iar in 1957 au construit o casa fara autorizatie de construire. Au inscris terenul si casa in ... (vezi toată discuția)