avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Interzicere parasire loc de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Interzicere parasire loc de munca

Buna ziua.
Va solicit o informatie legitima in urmatoarea situatie.

Fiind angajat intr-o institutie privata unde programul de lucru este diferentiat prin CCM sub urmatorul enunt:
Timpul de lucru pentru personalul de la zi este de 8 ore cuprins intre orele 7-15:30 de Luni si pana Joi inclusiv - si 7-12:30, Vinerea.
Pentru personalul ce lucreaza in ture timpul de lucru este de 12 ore cuprins intre orele 7-19 tura de zi si 19-7 tura de noapte conf. graficelor de lucru.


Mentionez ca angajatorul asigura transportul dus/intors prin cursa conventie insa nu obliga utilizarea ei fiecare angajat foloseste mersul pe jos, masina personala sau cursa conventie, optiunea fiecaruia. Cursa conventie, iese pe poarta de acces in societate printr-o hotarare a Consiliului de Conducere: pentru personalul de zi: ora 15:40 (10 minute dupa terminarea programului 15:30), pentru personalul de la tura: ora 19:20 (20 minute dupa terminarea programului tura zi 7-19) respectiv tura noapte 7:30(30 minute dupa terminarea programului 19-7).

Dupa terminarea programului in incercarea de a parasi societatea la ora 19h12' agentul de paza (firma privata de paza) nu mi-a permis mie si altor colegi care terminasera tura, motivand ca a primit dispozitie de la conducere ca nimeni sa nu paraseasca Societatea inainte de iesirea cursei conventie. Mai mult de atat am solicitat sa-mi arate un document de interzicere in acest sens care sa aiba un numar de inregistrare si o stampila a Societatii care a emis acel document. Mi s-a spus ca nu am calitatea de a-mi prezenta respectivul document dar nici nu mi-a permis sa parasesc Societatea cu toate ca programul de lucru se terminase de 12 minute, mai mult a recurs si la gesturi de agresiune impinganduma in incercare de a parasi Societatea. L-am avertizat ca dau telefon la 112 sa anunt sechestrarea dumnealui spunandumi ca suna el la Politie ceia ce a si facut. Am fost legitimat de catre Politie ("amenintat" daca mai vreau sa lucrez aici), mi s-au luat datele si instiintat ca firma de paza are indatoriri pe care trebuie sa le respecte si dumnealur nu au nici o vina ca nu-mi permit parasirea unitatii. Am intrebat daca sunt arestat pentru a-mi fi interzisa libera circulatie, fiind un drept Constitutional Roman. Totul s-a terminat prin sosirea conventiei, dar si cu informarea sefilor la scurt timp dupa eveniment ca si cum s-a intamplat o tragedie (au venit mascatii, jandarmeria, trupele speciale :) (musca devine armasar)).

Intrebare:
- Este legal ca firma de paza sa i-mi (ne) interzica parasirea societatii dupa terminarea orelor de program de ce nu chiar si in timpul programului (accesul in societate se face prin cartela electronica wireless)?
- Este legal ca societatea sa impuna ora la care ai voie sa parasesti unitatea dupa terminarea programului pontat de lucru?
- CCM-ul spune ca "Toti angajatii indiferent de functia de incadrare, muncitori, ingineri, sef servicii au drepturi egale fara exceptie." (cu toate acestea sunt un numar de cateva persoane carora li se permite plecarea inainte de terminarea orelor de program intrucat fac naveta cu trenul si timpul necesar deplasarii pentru a "prinde" trenul este prea mic, pentru a respecta programul de lucru. NU AM NIMIC DE OBIECTAT totusi se incalca exceptia.)
- Asteptand-uma la repercusiuni de gen "Vendeta" ce ma sfatuiti. (in 34 ani de munca nu am avut nici o abatere iar in acest caz consider ca fiind in afara orelor de program nu am incalcat nici o abatere prin faptul ca vroiam sa plec acasa NU cu conventia)

Mutumesc anticipat sfaturilor dumneavoastra din punct de vedere si in termenii Legii. Consider ca nimeni nu este mai presus de Lege, nici macar sefii sau angajatorul sefilor mei.

Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Martie 2016
florea_ctin, utilizator
Cel mai recent răspuns: mottofreee , utilizator 04:50, 14 Martie 2016
florea_ctin a scris:

- Este legal ca firma de paza sa i-mi (ne) interzica parasirea societatii dupa terminarea orelor de program de ce nu chiar si in timpul programului (accesul in societate se face prin cartela electronica wireless)?
- Este legal ca societatea sa impuna ora la care ai voie sa parasesti unitatea dupa terminarea programului pontat de lucru? ....


Nu sunt corecte si nici legale astfel de situatii.

....
- Asteptand-uma la repercusiuni de gen "Vendeta" ce ma sfatuiti. (in 34 ani de munca nu am avut nici o abatere iar in acest caz consider ca fiind in afara orelor de program nu am incalcat nici o abatere prin faptul ca vroiam sa plec acasa NU cu conventia)


Probabil ca se va decide o viitoare concediere a dvs, daca nu o eventuala sanctiune disciplinara.






Ultima modificare: Duminică, 6 Martie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc pentru raspunsul dumneavoastra. Deci sa inteleg ca in caz de "sanctiune disciplinara" din acel moment trebui sa incac orice lege care inseamna CCM si sa fiu "fata mare" in afara orelor de program. Pentru ca indiferent de solutia pe care o va lua conducerea in acest caz cum poate sa nu recunoasca un adevar de incalcare a dreptului salariatului care in cazul meu eram in afara orelor de munca?

Cu stima.
Dvs faceti ce doriti , eu nu v-am spus si nici nu va spun sa incalcati ccm si reg.intern al angajatorului.
Am stat mult să mă gândesc și sunt încă mirat cum a înțeles agentul de pază să vă interzică părăsirea locului de muncă, adică prin violență.

Nu este legal să vi se interzică fizic să părăsiți locul de muncă. Acest lucru poate reprezenta faptă penală. Nu este legal să vi se interzică părăsirea locului de muncă în afara programului de lucru. Nu puteți fi sancționat disciplinar pentru asta. Dacă angajatorul dorește să vă interzică părăsirea locului de muncă, o poate face doar în timpul programului de lucru și doar sub amenințarea unei sancțiuni disciplinare.

Dacă veți fi chemat la audiere disciplinară, să punctați faptul că ați încercat părăsirea locului de muncă după terminarea programului de lucru stabilit în C.I.M. / C.C.M. și că ați fost bruscat de agentul de pază. Nu ați chemat dumneavoastră „mascatii, jandarmeria, trupele speciale” :) În cazul în care vi se comunică decizia de încetare a contractului de muncă, vă sfătuiesc să vă luptați în justiție, deoarece angajatorul nu poate emite regulamente în contradicție cu legea și Constituția României.

Constituția României
ARTICOLUL 42
(1) Munca forţată este interzisă.

Legea nr. 53/2003
Articolul 40
(1) Angajatorul are, în principal, următoarele drepturi:
d) să exercite controlul asupra modului de îndeplinire a sarcinilor de serviciu;

Articolul 111
Timpul de muncă reprezintă orice perioadă în care salariatul prestează munca, se află la dispoziţia angajatorului şi îndeplineşte sarcinile şi atribuţiile sale, conform prevederilor contractului individual de muncă, contractului colectiv de muncă aplicabil şi/sau ale legislaţiei în vigoare.

Articolul 133
Perioada de repaus reprezintă orice perioadă care nu este timp de muncă.
Abuz in serviciu-agent paza.
Incalcarea drepturilor cetatenesti daca ati terminat programul de lucru si daca exista o dispozitie scrisa a conducerii unitati - munca fortata sau privare de libertate.
In ccm ,prin 'Toti angajatii ....' se da dreptate codului muncii ... adica se bate apa'n piua .Si daca nu scria tot aia era .
Daca lucrurile escaladeaza ,mergeti in justitie (neaparat cu avocat ) si solicitati toate raspunsurile in scris - la o adica nu mai recunoaste nimeni .

Alte discuții în legătură

Pauza de masa - parasire unitate Anamaria1313 Anamaria1313 Buna ziua, Conform ROI pauza de masa de 30 min este neplatita. In acest interval unii angajati parasesc unitatea si merg acasa pentru a servi masa. Intrebarea ... (vezi toată discuția)
Lucrat 8 ore, platit 7 ore Claark Claark Buna ziua! La firma unde lucrez, intr-o saptamana am intarziat de mai multe ori. Serviciul meu incepe la 7:00, era cand am ajuns la 7:15, 7:05 sau la 7:00, ... (vezi toată discuția)
Accident de munca -produs la locul de munca, dar in afara programului de lucru. ionutvd ionutvd Buna ziua, Un accident produs in incinta locului de munca, dar in afara programului, se poate considera accident de munca? Multumesc anticipat (vezi toată discuția)