avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1100 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... fara concediu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

fara concediu

Buna!
Problema este : sunt angajata la o firma de un an si jumatate,(chiar daca sunt acolo de aproape doi ani si jumatate),in tot timpul asta,noi n-am fost intr-un "concediu".Lucram pe o zi 7 ore,iar ziua urmatoare 5 ore. Concediul este rezolvata asa :vara colega pleaca in concediu 2 saptamani,eu lucrez 2 saptamani cu program ,de luni pana vineri de la 8-20,si sambata 8-16,asa arata "concediul".(cred ca asta nu-i concediu).-si stam in picioare 2 saptamani , nu putem sa luam loc.
-Acum eu nu sunt de acord cu "concediul asta",ca e foarte obositor,si mai bine nu plec nicaieri,dar colega doreste sa plece in concediu 2 saptamani,si eu ar trebui sa lucrez,dar nu vreau sa accept.Colega a zis angajatorului ca nu vreau sa accept,si reactia a fost "ca trebuie sa accept ca la firma asta asa este,si n-am alta varianta,si daca ceva nu-mi place pot sa ma duc la alta firma".Explicatia este ca nu lucram 8 ore pe zi si nu avem voie de concediu.
Cealalta problema sunt banii,de un an ,nu ne da salariul la timp,(cele 500 de lei),salariul e lunar,dar intotdeauna intarzie 2-3-4 saptamani.
Va rog sa-mi dati un sfat ce putem sa facem?
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 14:46, 7 August 2009
Va puteti adresa cu o sesizare catre ITM in care sa enumerati toate aceste nereguli.
si puteti schimba si locul de munca................
Avand in vedere ca prin lege numarul de zile de conceidu de odihna nu sunt legate de norma de lucru legal aveti dreptul la 21 zile de c.o. chiar daca ati lucra si o singura ora pe zi, pentru ca asa prevede legea in Romania.
Cu privire la faptul ca un salariat doreste co este problema angajatorului cum asigura continuitatea activitatii in aceasta perioada. Nu este ilegal ca dvs. sa lucrati mai multe ore si sa fiti platita corespunzator cu orele lucrate. Si colega va face la fel atunci cand sunteti dvs, in concediu.
Faptul ca nu doriti sa beneficiati de concediu este in sine o incalcare a legii, angajatul nu poate renunta la efectuarea concediului de odihna, chiar daca acest fapt este obositor.
.Lucram pe o zi 7 ore,iar ziua urmatoare 5 ore. Concediul este rezolvata asa :vara colega pleaca in concediu 2 saptamani,eu lucrez 2 saptamani cu program ,de luni pana vineri de la 8-20,si sambata 8-16,


daca conrtactul dvs de munca este cu timp partial angajatorul nu are dreptul legal sa va solicte sa lucrati ore suplimentarea, pentru acest timp de contracte este interzisa efcetuarea de ore suplimentare.

Dreptul la concediu, ca numar de zile, nu va este afectat de faptul ca lucrati cu timp partial.

In contractul dvs de munca ar trebui sa apara scrise aceste mentiuni.
Daca doriti, puteti face sesizare la ITM, acesta va efectua un control si va amenda angajatorul.
Totusi, avand in vedere ca sunteti doar 2 angajate in aceasta situatie, nu va fi greu ca angtajatorul sa isi dea seama cine a depus sesizrea.
Poate reusiti sa rezolvati problema intr-un mod amiabil.
Corect. Daca CIM este incheiat pentru timp partial.
Personal inteleg sa diferenta de ore pana la noorma intreaga sunt lucrate sambata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nerespectarea cim de catrea angajat rocsy12 rocsy12 Buna ziua, as dori sa stiu cum pot proceda in cazul in care angajatorul nu respecta contractul de munca mai exact art. 39 din codul muncii punctele a, b, c, ... (vezi toată discuția)
Dreptul meu... victoria20 victoria20 Buna seara!Am cateva probleme in ceea ce priveste dreptul meu la locul de munca si mai exact cu concediul de odihna. Sunat angajata intr-o firma de ... (vezi toată discuția)
Nu ma lasa in concediu Claark Claark Buna ziua. Cer ajutor in cazul urmator. Am depus in biroul firmei unde lucrez ca reglor, o cerere de concediu de odihna, de zece zile, incepand din ... (vezi toată discuția)