avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nu ma lasa in concediu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nu ma lasa in concediu

Buna ziua.

Cer ajutor in cazul urmator.
Am depus in biroul firmei unde lucrez ca reglor, o cerere de concediu de odihna, de zece zile, incepand din august 2008. Colegul meu din schimbul urmator, care ocupa aceeasi functie ca si eu, a depus si el o cerere de concediu incepand din iulie 2008, tot de zece zile.
Seful de schimb a venit azi la mine cu cererile, pe care directorul firmei a scris ca, citez: "Vreau sa vad semnatura celor doi reglori, ca au luat la cunostinta de program de 12 ore pe aceasta perioada". Deci colegii mei din celelalte schimburi sa lucreze 12 ore cand eu sunt in concediu. Asta inseamna 12 ore de lucru pe zi intr-o sectie de vulcanizare, unde temperatura medie in timpul verii este de 35 - 40 grade celsius, langa presele de vulcanizat ajunge si la 45 - 50 grade.Daca nu semnam nu ne lasa in concediu. Colegul meu a semnat, eu nu, al treilea coleg nu stiu daca semneaza. Se poate asa ceva? Suna a santaj... Dupa cum scrie la punctul 2 din art. 139, directorul nu are dreptul sa nu ma lasa in concediu daca nu semnez. Am dreptate sau nu?

CAPITOLUL 3 - Concediile
SECTIUNEA 1 - Concediul de odihna anual si alte concedii ale salariatilor
Art. 139. [intangibilitatea dreptului la concediu de odihna]
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Cel mai recent răspuns: Claark , utilizator 12:57, 7 Iulie 2008
Acordarea CO nu trebui conditionata de schimbarea programului de lucru in cadrul unitatii unde lucrati. CO este un drept al salariatului.

Modificarea programului de lucru trebuie adusa la cunostinta salariatilor, prin incheierea unor acte aditionale la c.i.m. Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.

Va puteti adresa Inspectoratului Teritorial de Munca.
Acordarea concediului de odihna este garantata de Codul Muncii.
Nu va poate conditiona in acest fel.
Daca se doreste modificarea programului de munca, atunci trebuie incheiat un act adtional la contractul individual de munca.
Cred ca in acest caz este vorba de ore suplimentare doar pe perioada concediului colegilor.
Orele suplimentare se efectueaza la cererea angajatorului (cumva la asta se refera mentiunea directorului de pe cererile de concediu?).
Efectuarea muncii suplimentare nu se poate realiza decat cu acordul salariatului .
Munca suplimentara se compenseaza cu ore libere platite in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acesteia (art. 119 (1) CM) sau cu un spor la salariu care nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza (CCM la nivel national pe anii 2007-2010) .
Concediul ramane dreptul dvs, iar efectuarea orelor suplimentare necesita acordul dvs si negocierea modului de compensare a acestora.
Totusi, aveti nevoie de aprobarea cererii dvs. de concediu. (Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari. (cititi si art. 141., 143., 146 CM).
Inteleg ca lucrati intr-un loc de munca in trei schimburi. Daca un salariat solicita un co, ceilalti colegi vor trebui sa asigure pe o durata determinata continuitatea, iar directorul solicita acordul pentru aceasta schimbare. Sigur ca formularea lasa mult de dorit si pare in forta.....................pana la urma cererea de co trebuie acceptata de conducere pentru a se putea efectua co .................insa motivarea respingerii este o problema pe care doar conducerea are obligatia de a o solutiona..................angajatorul trebuie sa creeze toate conditiile ca salariatii sa poata beneficia de drepturile legale.
In alta ordine si suplinirea absentei unui coleg are reciprocitate, cei ramasi asigura schimbul celui plecat in concediu aceste ore suplimentare trebuiesc in schimb platite. Concediul este legal si platit nu se muncesc siplimentar orele pe care salariatul le petrece in co.
Astfel este bine sa va asigurati ca sunteti pontati si platiti in aceasta perioada 12 ore si imi pare in ordine solicitarea angajatorului.Asta daca am inteles corect ca lucrati in 3schimburi.
adelaida_07 a scris:

Inteleg ca lucrati intr-un loc de munca in trei schimburi. Daca un salariat solicita un co, ceilalti colegi vor trebui sa asigure pe o durata determinata continuitatea, iar directorul solicita acordul pentru aceasta schimbare. Sigur ca formularea lasa mult de dorit si pare in forta.....................pana la urma cererea de co trebuie acceptata de conducere pentru a se putea efectua co .................insa motivarea respingerii este o problema pe care doar conducerea are obligatia de a o solutiona..................angajatorul trebuie sa creeze toate conditiile ca salariatii sa poata beneficia de drepturile legale.
In alta ordine si suplinirea absentei unui coleg are reciprocitate, cei ramasi asigura schimbul celui plecat in concediu aceste ore suplimentare trebuiesc in schimb platite. Concediul este legal si platit nu se muncesc siplimentar orele pe care salariatul le petrece in co.
Astfel este bine sa va asigurati ca sunteti pontati si platiti in aceasta perioada 12 ore si imi pare in ordine solicitarea angajatorului.Asta daca am inteles corect ca lucrati in 3schimburi.

Ati inteles corect, lucrez in 3 schimburi si problema nu cu pontatul si plata orelor este, aceste ar fi platite cum trebuie. Problema este modul de exprimare flegmatic a directorului prin mentiunea scrisa pe cerere. Adica el "vrea sa vada semnatura noastra". S amenintarea ca daca nu semnam nu ne aproba cererea. Poate ca in cazul asta eu si colegii mei, adica noi trei dam demisia, asta ar avea un efect foarte negativ asupra firmei, suntem oameni de baza acolo, aproape imposibil de inlocuiti. Pentru ceea ce facem noi acolo trebuie experienta, ce noi am acumulat in multi ani. Oare merita riscul? Pentru amarata de concediu de 10 zile? Programarea a fost facuta inca in ianuarie, anul curent, atunci eram intrebat cand vreau sa ma duc in concediu. Atunci am zis ca in august, iar ei au notat. In iunie am depus cererea. Oricum colegul meu e in concediu deja din 7 iulie, eu nu am semnat mentiunea, cred ca nici cererea nu-i semnata de director, eu raman la ore suplimentare daca e cazul, dar nu 12 ore asta este sigur.

Alte discuții în legătură

Probleme urgente cu concediul BadoiAndreea BadoiAndreea Buna ziua, am sa va detaliez problema mea in speranta ca cineva ma va putea ajuta. Lucrez de la ora 09 la ora 21, o zi da - una nu. Colega mea are acelasi ... (vezi toată discuția)
Cim -concediu de odihna anual si durata timpului de lucru Roxy30 Roxy30 Buna ziua.Am si eu urmatoarea nelamurire...am fost angajata la o firma iar in contractul meu de munca scrie asa: Durata muncii.-norma intreaga, durata ... (vezi toată discuția)
Dreptul la concediul de odihna Marya STANCU Marya STANCU lucrez la o firma in ploiesti cu program de 6 ore iar in contractul de munca este program de 8 ore practic lucrez1zi da 1 nu.in aceste conditii petronul nu ne ... (vezi toată discuția)