avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Probleme urgente cu concediul
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Probleme urgente cu concediul

Buna ziua, am sa va detaliez problema mea in speranta ca cineva ma va putea ajuta.

Lucrez de la ora 09 la ora 21, o zi da - una nu. Colega mea are acelasi program (tot 09-21).
Acum ea isi va lua concediu 2 saptamani si eu trebuie sa o inlocuiesc. Vreau sa stiu daca , legal, am voie sa lucrez 12 ore pe zi, in fiecare zi, pana iese colega din concediu.
Sau cum ar trebui angajatorul sa imi inparta programul? Ce trebuie sa faca in cazul acesta? Sa gaseasca o alta persoana care sa vina in locul ei sau cum?

Va multumesc mult de tot pentru ajutor!
Potrivit Codului Muncii, art.115 alin.2 , durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore... prin urmare, sunt doua variante :
- fie acceptati un astfel de program, urman ca in momentul in care intrati in CO , colega dvs sa aibe acelasi program
- fie angajatorul incadreaza o alta persoana cu c.i.m. pe durata determinata pentru a inlocui persoana aflata in CO.
Nu este legal. Legea prevede ca programul ce depaseste 8 ore va fi platit ca si ore suplimentare si se va compensa prin ore libere. Daca anahajatorul nu gaseste o alternativa in beneficiul dvs., puteti face o reclamatie la ITM
Codul Muncii reglementeaza si alt timp de munca .. nu este obligatorie stabilirea duratei de 8 ore a timpului de munca ...

Art. 115 C.mun.
(1) Pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durată zilnică a timpului de muncă mai mică sau mai mare de 8 ore.
(2) Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.
Va multumesc pentru raspuns, dar in cazul acesta care este concediul meu? Ca practic ne inlocuim una pe alta...cum beneficiez eu de cele 21 de zile de concediu legal din contract daca eu de fapt doar inlocuiesc?
CO se efectueaza in urma unei programari ... art. 148 C.mun. prevede:
(1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
..

Astfel, in situatia in care dvs veti intra in CO atunci colega dvs poate avea acelasi program cum l-ati avut si dvs cat timp ea a fost in CO.

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna MariaC23 MariaC23 Buna ziua Eu am inceput lucrul din 10.01.2011, si din 08.03-08.05 am fost in concediu fara plata, atunci pana in luna august cate zile de concediu am ... (vezi toată discuția)
Nu ma lasa in concediu Claark Claark Buna ziua. Cer ajutor in cazul urmator. Am depus in biroul firmei unde lucrez ca reglor, o cerere de concediu de odihna, de zece zile, incepand din ... (vezi toată discuția)
Cum se calculează nr de ore dintr-o în perioada concediului de odihna Ilie2018Nicolae Ilie2018Nicolae Lucrez in program de lucru în ture 12/24 12/48, iar într-o lună de 20 de zile lucrătoare sunt in concediu de odihna 10 zile, restul lunii lucrez normal ... (vezi toată discuția)