Buna ziua, am sa va detaliez problema mea in speranta ca cineva ma va putea ajuta.
Lucrez de la ora 09 la ora 21, o zi da - una nu. Colega mea are acelasi program (tot 09-21).
Acum ea isi va lua concediu 2 saptamani si eu trebuie sa o inlocuiesc. Vreau sa stiu daca , legal, am voie sa lucrez 12 ore pe zi, in fiecare zi, pana iese colega din concediu.
Sau cum ar trebui angajatorul sa imi inparta programul? Ce trebuie sa faca in cazul acesta? Sa gaseasca o alta persoana care sa vina in locul ei sau cum?
Eu credeam ca zilele din concediu sunt zile de care eu beneficiez, in mod liber, fara a fi nevoita sa le resplatesc in vreun fel.
Spre exemplu, cum pot sa spun ca colega mea acum are "concediu" daca ea o sa rasplateasca zilele de concediu prin munca suplimentara (cand o sa imi iau eu concediu)?
Pe langa asta, eu stiu ca este ilegal sa lucrezi 12 ore non-stop...
Pentru ce sa rasplatiti zilele de CO ? .. atat dvs , cat si colega dvs veti lucra una in locul celeilalte pe perioada cat una dintre dvs este in CO ...
Durata timpului de munca care depaseste durata normala a timpului de munca este considerata munca suplimentara care va fi compensata prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile după efectuarea acesteia.
În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul de 60 de zile, în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
Sporul pentru muncă suplimentară se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.
Va rog sa ma corectati daca am inteles gresit.
Dumneavoastra lucrati 12 ore/zi, o zi da si una nu.
In situatia expusa, dumneavoastra ar trebui sa lucrati timp de 2 saptamani (cat e colega in concediu)12 ore zilnic, fara intrerupere.( Lucrati o zi da si una nu chiar si sambata si duminica?)
Asta ar insemna ca in cele 2 saptamani ,dumneavoastra veti lucra in plus 7 zile a 12 ore adica 84 ore in plus fata de programul normal de lucru. Aceste 84 de ore ar trebui sa va fie platite in plus fata de salariu si cu sporul pentru ore suplimentare aferent. Pe de alta parte orele suplimentare se efectueaza cu acordul angajatului, daca nu sunteti de acord n-ar trebui sa va oblige decat in caz de forta majora (este acesta caz de forta majora?)
Daca pe langa salariul negociat va plateste in plus orele lucrate (cele 84) plus sporul asta nu inseamna ca lucrati pentru colega dumneavoastra, lucrati pentru dumneavoastra si sunteti platitta mai mult.
Daca nu va plateste suplimentar si va pune doar sa munciti atunci este o problema.
Codul muncii
Art. 120. [definitia legala si conditiile muncii suplimentare]
(1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident