avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stagiu cotizare CAS
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stagiu cotizare CAS

M-am angajat la o firma pe data de 2 noiembrie dupa o perioada in care am stat in somaj. La inceputul lunii februarie am avut concediu medical. Acum mi se cere stagiul de cotizare de dinainte de data angajarii pentru a calcula concediul medical. In cazul in care acesta nu exista stagiul de cotizare sau e platit de somaj se scade din suma ce trebuie platita pe concediu medical?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:51, 8 Martie 2016
OUG 158/2005
art. 7 - Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

art. 8 (1) Stagiul de cotizare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, prevăzut la art. 7, se constituie din însumarea perioadelor:
a) pentru care s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de către angajator sau, după caz, de către asigurat, respectiv de către fondul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale sau bugetul asigurărilor pentru şomaj;
...

art.10
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
.....

Legea 95/2006
art.224
(2) Sunt asigurate persoanele aflate în una dintre următoarele situaţii, pe durata acesteia, cu plata contribuţiei din alte surse, în condiţiile prezentei legi:
...
d) persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj;
...

Prin urmare, pe perioada in care ati beneficiat de indemnizaţie de şomaj ati fost asigurata in sistemul de sanatate. In acest caz, va trebui sa mergeti la AJOFM sa va dea o adeverinta cu numarul de zile medicale avute pe perioada somajului ,precum si o adeverinta cu cunatumul indemnizatiei de somaj primite.

Dupa obtinerea lor ,mergeti la angajator.
Am primit ajutor de somaj doar pentru luna octombrie asta inseamna ca la CAS figurez ca am fost asigurata doar pe octombrie. Ce se intampla daca nu am fost asigurata pe august si pe septembrie, nu imi va plati concediu medical?
Ce statut ati avut in august si septembrie?
M-am inscris in august la somaj ca absolvent, dar doar in octombrie din cate imi amintesc figuram la CAS. Probabil tine de calculul celor 60 de zile.
Trebuie sa va plateasca concediul medical, intrucat indepliniti conditia prevazuta de lege pentru a beneficia de asa ceva - o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

M-am angajat la o firma pe data de 2 noiembrie dupa o perioada in care am stat in somaj. La inceputul lunii februarie am avut concediu medical......


1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate

Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligaţiilor prevazute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizatiilor;
b) calculul şi plata eronata a indemnizatiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

Art. 48
Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.

Alte discuții în legătură

Concediu medical pandatao pandatao Buna ziua! In luna februarie am fost angajat din somaj pe perioada determinata mai mica de 12 luni. Am avut un accident rutier si acum sunt in concediu ... (vezi toată discuția)
Refuz plata concediu medical diana45 diana45 Buna ziua, M-am angajat la o firma pe data de 2 noiembrie. In decembrie am avut 3 zile de concediu medical, in ianaurie 3 zile si in februarie 2 satamani. ... (vezi toată discuția)
Dreptul la concediu medical ca nou angajat sexu sexu am dreptul la concediu medical platit daca sunt nou angajat (sub 6 luni) (vezi toată discuția)