avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Vechimea in specialitatea studiilor
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Vechimea in specialitatea studiilor

Buna ziua!

Va rog sa-mi oferiti, daca se poate, cateva explicatii cu privire la "vechimea in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice".

Vreau ca in perioada urmatoare sa candidez pentru un post din administratia publica, si anume, consilier principal. Pentru acesta, se cer la studii - stiinte economice si 5 ani vechime in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice.

Tin sa mentionez ca eu am absolvit facultatea in domeniul stiinte economice. Cu toate acesteaa, eu lucrez de 6 ani ca functionar public in cadrul altei institutii publice pentru care nu sunt necesare decat studii superioare, nu studii superioare in domeniul stiinte economice.Nu sunt sigur daca ma incadrez in cerinte din moment ce pentru actualul post nu sunt necesare decat studii superioare, si nu studii superioare economice.

In aceste conditii, intrebarea mea este daca cei 6 ani mi se recunosc ca vechime in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice astfel incat sa pot participa la concurs?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ionica Porumbel , Consultant in arhivarea documentelor 14:38, 30 Martie 2020
Dacă pentru actualul post nu v-au fost cerute studii superioare în domeniul economic, va trebui să demonstrați că ați avut atribuții specifice domeniului economic, probabil cu o fișă de post. Dacă nu v-au fost cerute astfel de sarcini, cel mai probabil vă va fi respins dosarul. Având în vedere că este vorba despre un concurs de funcționar public, comisia de examinare va conține un membru ANFP

ANFP (în cazul suspendării pentru CCC, dar atenție la explicația despre vechime în specialitate):
Perioada asimilată vechimii în specialitatea studiilor reprezintă perioada în care o persoană a desfăşurat în mod efectiv o activitate profesională în specializarea studiilor absolvite, or, pe perioada suspendării pentru îngrijirea copilului funcţionarul public nu exercită efectiv atribuţiile corespunzătoare funcţiei publice deţinute şi nu desfăşoară activităţile prevăzute în fişa postului pentru a acumula în acest fel vechime în specialitatea studiilor.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Martie 2016
cismasu, utilizator
Multumesc pentru raspuns! Totusi, revin cu o intrebare.

Cei sase ani lucrati pe un post pentru care sunt necesare studii superioare, mi se recunosc numai ca vechime in munca, si nu in specialitate? Mi s-ar parea absurd.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Martie 2016
ailimafamee, utilizator
Se recunosc ca vechime în specialitatea studii superioare (la nivel general). Este oarecum absurd, dar se caută totuși oameni cu experiență pe domeniul în care vor activa. Puteți oricând adresa o petiție către ANFP pentru a obține o clarificare mai oficială a cazului dvs. particular, să vă fie folositor și pentru eventuale viitoare concursuri. Există oricând riscul ca membrii comisiei de concurs de la diferite instituții să interpreteze diferit aceeași situație.
De exemplu, în instituția în care am lucrat, a existat un membru ANFP care susținea faptul că studiile superioare de 3 ani absolvite în sistemul Bologna nu sunt studii superioare de lungă durată. ANFP s-a pronunțat deja asupra acestui fapt și aceste studii îndeplinesc condiția de studii superioare de lungă durată menționate în Legea nr 188/1999. Acel membru ANFP a declarat totuși candidatul în cauză admis la proba dosarelor, în contradicție chiar cu propria afirmație.
De regulă, în primul rând vă vor întreba de structura în care ați lucrat/lucrați. Dacă acea structură pare să nu aibă nicio legătura cu domeniul științelor economice, doar atunci vă vor întreba de specialitatea studiilor ce v-au fost cerute pentru ocuparea acelui post.
Instituțiilor publice le este permis un anumit grad de libertate în condițiile pe care candidații pentru un post trebuie să le îndeplinească, dar odată ce le-au stabilit, trebuie să le respecte.
Multumesc pentru promptitudine!

Doresc sa va mai pun o intrebare.
In cazul in care potrivit fisei postului desfasor activitati specifice domeniului economic, pot participa la concursul mentionat anterior, desi pentru ocuparea actualului post nu necesare decat studii superioare?
Cu alte cuvinte, mi se recunoaste vechime in specialitatea stiintelor economice daca dovedesc cu fisa postului ca am desfasurat activitati specifice domeniului economic, desi pentru incadrarea pe actualul post nu fost necesaredecat studii superioare?
Ultima modificare: Miercuri, 9 Martie 2016
ailimafamee, utilizator
Cel mai probail da. Există totuși riscul ca membrii comisiei de concurs să interprezete altcumva. Vă sfătuiesc să adresați o petiție ANFP (dacă puteți, să obțineți o fișă a postului pe care-l ocupați în momentul actual) și în caz de respingere la proba dosarelor, dacă primiți la timp răspunsul la petiție, puteți contesta respingerea cu o șansă mai mare de câștig, anexând acel răspuns. Atenție la termenul foarte scurt de depunere a contestației.

Din moment ce vi sunt cerute studii superioare pentru un post, atribuțiile acestuia trebuie să se încadreze într-un anumit domeniu. De exemplu, pentru activitatea de Resurse Umane se pot stabili atribuții în domeniul studiilor juridice, economice sau de informatică. Dacă instuția publică cere doar studii superioare și pe respectivul post ajunge un inginer, nu cred că îi va recunoaște cineva vechime în specialitatea studiilor inginerești. Totodată, vechimea în specialitatea studiilor nu începe să curgă decât în urma obținerii respectivei calificări. Continuând de la exemplul precedent, dacă acel inginer ar obține o diplomă de studii superioare în domeniul economic (acestea fiind atibuțiile din fișa postului), vechimea în specialitatea studiilor nu va „curge” decât de la momentul absolvirii.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Martie 2016
cismasu, utilizator

Alte discuții în legătură

Vechime in specialitatea studiilor alexdobree alexdobree Buna ziua! As dori sa stiu ce se intelege prin sintagma \"vechime in specialitatea studiilor\". Mentionez ca am absolvit stiinte economice si lucrez de 2 ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. vreau sa particip la un concurs pentru o functie publica ... m0_0n3y m0_0n3y Buna ziua. Vreau sa particip la un concurs pentru o functie publica unde se cer studii superioare economice si vechime in specialitatea studiilor ... (vezi toată discuția)
Ocuparea postului de secretar comuna ionela_san ionela_san Buna ziua, va rog sa ma ajutati. Sunt functionar intr-o primarie, din 1.03.2009, pe postul de inspector achizitii publice, fiind absolventa Facultati de ... (vezi toată discuția)