avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Foarte urgent
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Foarte urgent

Buna ziua,eu am un copil de 1an si 4luni,tatal copilului deja stie despre copil de aproape de una an si nu arata nici un interes fata de copil.Copilul e pe numele meu.Ce trebuie sa fac am inca drepturi de a cere alimentatie ori tesult de paternitate??Ce pot sa fac in cazul aceasta.Multumesc .
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 12:42, 6 August 2009
Codul familiei


Art. 59
Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei apartine copilului si se porneste in numele sau de catre mama, chiar daca este minora, ori de reprezentantul lui legal.
Dreptul de a porni actiunea in stabilirea paternitatii nu trece asupra mostenitorilor copilului; ei pot continua actiunea pornita de acesta.
Actiunea in stabilirea paternitatii poate fi pornita si impotriva mostenitorilor pretinsului tata.

Art. 60
Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei poate fi pornita de mama intr-un termen de un an de la nasterea copilului.
Daca, in cazul prevazut in art. 54 alin. (1), un copil a pierdut calitatea de copil din casatorie, prin efectul unei hotarari judecatoresti, termenul de un an, pentru pornirea actiunii in stabilirea paternitatii din afara casatoriei, va curge de la data cand acea hotarare a ramas definitiva.
In cazul in care mama a convietuit cu pretinsul tata ori daca acesta din urma a prestat copilului intretinere, termenul de un an va curge de la incetarea convietuirii ori a intretinerii.
Actiunea apartinând copilului nu se prescrie in timpul vietii acestuia.

Ultima modificare: Joi, 6 August 2009
themis, utilizator
Faceti si testul de paternitate ,iar daca ati trecut in certificat numele tatatalui puteti cere pensie. Daca nu plateste faceti proces pentru abandon de familie.
In cazul meu pot sa cer testul de paternitate.Ce pot sa fac cum trebuie sa pornesc.Unde sa apelez?Multumes mult pentru ajutor.
din pacate s-a prescris termenul in care puteati introduce in instanta actiune in vederea stabilirii paternitatii .
acest termen este d eun an, calculat de la data nasterii copilului.
daca insa de ex., dvs ati trait in concubinaj cu tatal copilului acest termen se poate calcula si de la data incetarii relatiei de concubinaj .
sunt mai multe aspecte de laut in considerare, apelati la serviciile unui avocat .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de inretinere! ContSters140065 ContSters140065 Buna ziua! Am o mica nelamurire la care caut un raspuns favorabil. Vreau sa va intreb daca se acorda pensie de intretinere unui copil care nu a fost ... (vezi toată discuția)
Solicitare paternitate anonim25 anonim25 Exista urmatoarea situatie: o fosta prietena a sotului meu pretinde ca fiica ei este copilul sotului meu. Fetita este in varsta de 6 ani. Ea sustine ca va cere ... (vezi toată discuția)