avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Sanctiuni elevi conf. ROFUIP sau ROFUI?
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Sanctiuni elevi conf. ROFUIP sau ROFUI?

Buna ziua. Sunt parinte si ma confrunt cu o dilema. Intre (ROFUIP) - Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar - vezi Ordinul 5 115 din 15 dec., publicat in M.Of. nr.23 si 23 bis din 13 ian.2015 si (ROFUI) - Regulamentul de organizare si functionare a unitatii de invatamat (fostul ROI, sau cum se mai numeste)...

1. Intrebare:Cine are "putere de lege"?

Adica, ROFUIP prevede la art.1, al.2 ca ROFUI contine reglementari specifice fiecarei unitati de invatamant, respectiv: uniforme, ecusoane, acces in incinta, minoritati, ziua scolii, imnul scolii si altele asemenea www.avocatnet.ro/images/smil... .

2. Intrebare: Sanctiunile fac parte din "altele asemenea"? - adica ROFUI poate sa aplice sanctiuni elevilor, altele decat cele prevazute in ROFUIP? - vezi art.147 al.1: "elevii care incalca dispozitiile legale in vigoare, inclusiv regulamentele scolare vor fi sanctionati in functie de gravitatea acestora" si al.2,: "Sanctiunile care se pot aplica sunt urmatoarele:......
Deci, daca la al.2, litera a) "observatia" se detaliaza cum se face, este posibil ca scoala sa faca altfel de observatie (ex.scoala zice observatie individuala" - adica cum?www.avocatnet.ro/images/smil... .

3. Intrebare: Contestatie la ce? www.avocatnet.ro/images/smil... ?
La sedintele cu parintii, 3 la numar, diriginta nu vorbeste de indisciplina, despre nota la purtare, doar asa vag, despre "deranj in clasa", iar acum mie imi spune ca trebuia sa inteleg ca intr-o sambata cand mi-a dat telefon pe la 10.30 dimineata si mi-a spus sa vin sa-l iau din scoala, desi copilul nu avea ore, era weekend, trebuia sa inteleg ca va avea nota la purtare scazuta#-o la 8.

4. Intrebare: pentru o palma data peste fata unui coleg care l-a lovit pe fiul meu tot peste fata, deci daca a dat o palma, media la purtare poate fi scazuta la 8?www.avocatnet.ro/images/smil... ".

ROFUI nu prevede afisarea la secretariat, avizier, biblioteca, pentru a putea fi consultat de parinti si nici in clasa nu este foaia cu sanctiuni lipita pe perete, in conditiile in care mai mult de jumatate din clasa are media scazuta la purtare.
Eu stiu ca fiul meu nu este la scoala de corectie si mai stiu ca scoala trebuie sa-i ofere elevului:educatie/invatatura - premiere/corectare - sanctionare si apoi penalizare

5. Intrebare: Cum doar sa penalizezi ca politistul, care si acela iti intocmeste un proces-verbal de constatare? Nici observatia aceea, individuala, daca a fost, cine poate sti, nu ni s-a comunicat.

ROFUI al scolii nu era actualizat acum 2 saptamani, dar pentru ca am cerut detalii, a fost scos de pe site, site-ul scolii este blocat si probabil incearca sa-l actualizeze conf Or. 5 115, deorece le-am spus ca cel de pe site este 2013-2014, deci nu s-a luat in considerare acest act subsecvent al legii educatiei.

6. Intrebare: Cum se poate actualiza acum, la 3 luni de la inceputul anului, daca se putea doar in primele 30 zile de la inceputul anului, iar termenul este "poate fi actualizat", deci nu obligatoriu.

7. Ce imi recomandati pentru ca nici o scoala nu il mai primeste la transfer cu media 8 la purtare, mai ales ca nu este stipulat ce a facut: oricine poate crede ca indisciplina a fost grava, nu asa o palma, si aia in aparare.

8. Intrebare: De ce nu ni se ofera nici acum, o justificare a evenimentelor in baza carora au fost sanctionati copii nostri?

Va multumesc anticipat tuturor celor care imi veti da sfaturi si astept raspuns, maine este sedinta cu parintii.

Cel mai recent răspuns: Dia42 , utilizator 15:58, 8 Martie 2016
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regulamentul scolar se arhiveaza? Dia42 Dia42 Buna ziua. In urma unor discutii cu conducerea scolii, Regulamentul intern incepe sa se modifice pe pagina de prompter a site-ului liceului. Nu este afisat in ... (vezi toată discuția)
Elev de 15 ani, exmatriculat ? Nellviva Nellviva Buna ziua ! Un copil de 15 ani a ramas repetent de trei ori . In clasa a 3-a o data si de doua ori in clasa a 6-a . Va rog, sa-mi raspundeti daca isi ... (vezi toată discuția)
Regulament scolar ortanmariana ortanmariana Scaderea mediei la purtare a unui elev de liceu se poate ataca in instanta? Scoala este obligata sa justifice scaderea mediei la purtare atunci cand este ... (vezi toată discuția)