avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Gard daramat si lasat asa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Gard daramat si lasat asa

Buna seara,

Am doua intrebari:

1. Pe una dintre laturile casei mamei mele se afla o cladire care tinea loc de gard. Anul trecut terenul pe care era cladirea a fost cumparat, iar cladirea daramata. A fost lasata o bucata de aproximativ 1 metru inaltime, iar terenul este abandonat. Pe acolo vin tot felul de aurolaci si i se uita mamei in curte, se arunca tot felul de gunoaie, iar proprietarul nu poate fi gasit. Din cate stiu, era obligat sa anunte macar ca va darama cladirea, astfel ca mama sa apuce sa faca gard sau sa puna ceva acolo. Cum trebuie procedat? O plangere la politie ajuta la ceva?

2. In urma procesului de granituire, in hotarare scrie ca delimitarea terenului nostru se face prin casa vecinului (casa lui este pe terenul nostru). I-am spus ca noi cedam terenul de sub casa lui si el sa ne dea echivalentul in metri patrati in partea de langa casa noastra, dar vecinii refuza. Nu pot sa fac cadastru si nici gard. Casele au fost construite in 2004, dar abia acum am aflat ca ei au casa pe terenul nostru. Ce putem face?

Multumesc
Ultima modificare: Marți, 8 Martie 2016
25Maria23, utilizator
Cel mai recent răspuns: 25Maria23 , utilizator 12:39, 11 Martie 2016
Nu se poate intelege situatia, ba aveti o hotarare care spune ca granita e casa, ba spunetyi ca aveti teren sub casa vecinului... cred ca trebuie sa luati actele si sa contactati un avocat sa vada clar ce-o fi acolo.
Sunt doua situatii distincte. Mai bine le expun separat.

Cu unul dintre vecini am hotarare judecatoreasca. Expertul desemnat de instanta a constatat ca situatia din teren nu corespunde cu cadastrul pe care il aveam pe hartie. Instanta a decis ca este corecta masuratoarea expertului si sa se refaca delimitarea terenurilor. Asa am observat ca vecinul are o parte din casa pe terenul nostru. Este imposibil sa-i cerem sa-si darame casa (nu este omeneste), dar el nu vrea sa ne dea nimic in schimb. I-am propus ca pentru cei 10 mp pe care ii ocupa cu casa sa ne dea tot 10 mp in alta parte a curtii, dar refuza.

In plus, vrea sa faca gard de beton de 3 m inaltime intre noi care costa 15000 de lei si noi sa-i dam jumatate. Am venit cu propuneri mai ieftine de gard, dar le refuza. El refuza tot ce propunem.
Pentru partea cu terenul va recomand sa mergeti la un avocat cu actele, ca sa va sfatuiasca care sunt demersurile legale ce pot fi facute. Dumneavoastra puteti fi despagubit fie in natura (alt teren, suprafata echivalenta) fie in bani.
Pentru partea cu gardul... faceti dumneavoastra un proiect, pentru un gard simplu (gen stalpi de teava si plasa de sarma, de exemplu), si construiti gardul pe granita (da' asta dupa ce va lamuriti cum veti fi despagubiti, vedeti paragraful anterior), dar SA AVETI AUTORIZATIE DE CONSTRUCTIE!!!! si apoi lasati-l pe vecin sa viseze la ziduri de cetate si alte nebunii. De demolat nu il poate demola (risca amenda&etc, daca constructia a fost facuta legal). Aici e un semn de intrebare, pentru gard cred ca trebuie si acordul lui? din nou, va sfatuiti cu un avocat.
Va multumesc frumos pentru raspuns. Cred ca tot la avocat ajungem, pentru ca vecinul nu vrea sa ne despagubeasca nici in bani, nici cu o suprafat de teren echivalenta. Spune ca el si-a construit casa acum 10 ani si noi nu mai avem ce face acum, chiar daca s-au refacut granitele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vecinul a construit o magazie din bca pe terenul meu. pot s-o dărâm fără proces? asdeass asdeass Buna ziua! Am cumparat in urma cu 3 ani un teren la tara imprejmuit cu gard.anul acesta am scos AC pentru anexa si gard (acesta a fost construit fara AC) si ... (vezi toată discuția)
Zid comun bajzat bajzat 1. Zidul casei vecine forma practic delimitarea pe lungimea acestei casei a celor doua proprietati. Casa a fost instrainata prin vanzare, noul proprietar a ... (vezi toată discuția)
Problema delimitare hotar Rmy17 Rmy17 Buna ziua, am cumparat un teren cu o casa veche de vreo 60 de ani din chirpic.La cumparare vanzatorii mi-au prezentat cadastrul care arata terenul ca avand ... (vezi toată discuția)