avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 370 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract colectiv de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract colectiv de munca

Buna seara,
am si eu cateva nelamuriri: in calitate de angajat pot solicita contractul colectiv de munca?unde pot solicita acest document, tinand cont de faptul ca societatea la care activez are peste 1400 angajati si nu exista in cadrul acesteia un sindicat, doar reprezentanti ai angajatilor despre care nici un angajat nu stie mai nimic.Este legal sa nu existe un sindicat? Este legal da primesc o notificare de restructurare colectiva in luna martiei in care se specifica foarte clar ca acesti reprezentanti ai angajatilor au fost informati la inceputul lunii februarie?va multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:26, 9 Martie 2016
1. Nu este obligatoriu sa existe un sindicat .

2. CCM il puteti obtine de la angajator sau de la reprezentantii salariatilor ori incercati sa depuneti o solicitare la ITM.

3. Art. 72. C.mun.
(1) In situatia in care, ulterior consultarilor cu sindicatul sau reprezentantii salariatilor, potrivit prevederilor art. 69 si 71, angajatorul decide aplicarea masurii de concediere colectiva, acesta are obligatia de a notifica in scris inspectoratul teritorial de munca si agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca, cu cel putin 30 de zile calendaristice anterioare datei emiterii deciziilor de concediere.
(2) Notificarea prevazuta la alin. (1) trebuie sa cuprinda toate informatiile relevante cu privire la intentia de concediere colectiva, prevazute la art. 69 alin. (2), precum si rezultatele consultarilor cu sindicatul sau reprezentantii salariatilor, prevazute la art. 69 alin. (1) si art. 71, in special motivele concedierilor, numarul total al salariatilor, numarul salariatilor afectati de concediere si data de la care sau perioada in care vor avea loc aceste concedieri.
(3) Angajatorul are obligatia sa comunice o copie a notificarii prevazute la alin. (1) sindicatului sau reprezentantilor salariatilor, la aceeasi data la care a comunicat-o inspectoratului teritorial de munca si agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca.
....

Asadar, exista acea posibilitate mentionata de dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva Michaela_D Michaela_D Buna ziua, Datorita dificultatilor economice, in sensul ca luna de luna suntem pe pierdere, conducerea societatii a hotarat sa trimita in somaj jumatate din ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva, formular de adresa catre agentia de somaj mamy_taty67@yahoo.com mamy_taty67@yahoo.com Buna seara Lucrez intro societate cu 29 de angajati , si din cauza conditiilor economice actuale ,au fost obligati sa isi restranga activitatea fiind ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva lant magazine din romania ioana_oana_ct ioana_oana_ct Buna ziua, Suntem un grup de angajati ai unui lant de magazine. Incepand din luna decembrie acestea au inceput sa fie inchise si angajatii relocati. in ... (vezi toată discuția)