avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 477 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Este legal să public pe facebook un selfie cu mine si ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Este legal să public pe facebook un selfie cu mine si cu o altă persoană chiar dacă nu am acordul acesteia?

Bună seara!

Am și eu o nelămurire, pe care de altfel o puteți deduce și din titlu.

Pot publica pe facebook sau pe oricare dintre rețelele de socializare un selfie cu mine și cu o altă persoană dacă nu am acordul acesteia? Și dacă nu este de acord mă poate obliga în vre-un fel să nu public sau să șterg acel portret selfie?

1. Țin să precizez că fac referire la poze de tip selfie normale, nu indecente... în parc, acasă, diferite evenimente, etc.
2. Pozele sunt făcute cu aparatul meu foto sau cu telefonul și îmi aparțin în totalitate.
3. Pozele au fost făcute cu acordul persoanei în cauză.

Vă mulțumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Martie 2016
Alin1891, utilizator
Se prezuma ca aveti acordul persoanei respective din moment ce a acceptat sa apara alaturi de dvs. in respectivul selfie. Asta nu inseamna ca puteti utiliza fotografia fara acordul acestuia, daca prin aceasta material sau moral.
Birou-De-Mediator a scris:

Se prezuma ca aveti acordul persoanei respective din moment ce a acceptat sa apara alaturi de dvs. in respectivul selfie. Asta nu inseamna ca puteti utiliza fotografia fara acordul acestuia, daca prin aceasta material sau moral.

Dacă o prejudiciez material sau moral ați vrut să spuneți în ultima parte? Cum aș putea să prejudiciez pe cineva material și cum moral cu un selfie de tip portret publicat pe o rețea de socializare. Un exemplu dat ar fi foarte util pentru mine să înțeleg.

Dacă una dintre acele persoane e căsătorită cu altcineva și public eu un selfie cu ea, poate fi un exemplu de prejudiciu moral?
Ultima modificare: Vineri, 11 Martie 2016
Alin1891, utilizator
Prejudiciu moral - daca se aduce atingere onoarei, demnitatii si reputatiei persoanei respective prin postarea fotografiei. Daca postarea fotografiei va aduce o vatamare morala, persoana in cauza poate solicita instantei daune morale (Legea nr.677/2001)
Prejudiciu material - daca fotografia va fi folosita in scop comercial.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legislatie internet radumir radumir Buna ziua, Situatia este in felul urmator : exista un blog functional. Posturile sunt compuse din informatii si poze preluate de pe site-uri de ... (vezi toată discuția)
Poze publicate fara acceptul meu kenttranscargo kenttranscargo Buna ziua,problema mea suna cam asa.....o persoana pe care nu am intalnit-o niciodata fata in fata a procurat cumva 5 fotografii cu mine peste care a adaugat ... (vezi toată discuția)
Drepturile de autor asupra fotografiilor Ralu0108 Ralu0108 Am facut 3 sedinte foto la acelasi fotograf, la diferite intervale de timp, ultima sedinta continand si poze nud. Nu am senmat nici un contract cu ... (vezi toată discuția)