Buna ziua . Va rog frumos sa imi spuneti cum se calculeaza concediul medical risc de sarcina (75% din brut mi s-a spus , la care se adauga nu stiu ce impozite si plafonare) . Am sunat la 2 ministere si o casa de sanatate si nimeni nu imi poate spune concret daca se impoziteaza, ce impozite se platesc si care este valoarea lui ? Precizez ca venitul brut este 2250 ron. Va multumesc frumos
Presupunand ca prima zi de concediu de risc maternal este in luna martie a.c., indemnizatia ce va revine pentru o luna intreaga (in cazul de fata luna martie) se calculeaza conform celor expuse mai jos.
1. Baza de calcul a indemnizatiei este reprezentata de veniturile brute realizate in cele 6 luni anterioare intrarii in concediu: februarie 2016, ianuarie 2016, decembrie 2015, noiembrie 2015, octombrie 2015, septembrie 2015.
Suma veniturilor brute este deci 2250 lei x 6= 13500 lei
2. Numarul total al zilelor lucratoare din baza de calcul este 126.
3. Media zilnica a bazei de calcul: suma veniturilor: numarul total de zile lucratoare = 13500:126 zile=107,14 lei
4. Indemnizatia zilnica aferenta concediului de risc maternal: media zilnica a bazei de calcul x 75% (procentul care vi s-a comunicat si care este corect) = 107,14 lei x 75% = 80,35 lei
5. Indemnizatia de risc maternal aferenta intregii luni martie: Indemnizatia zilnica x numarul de zile lucratoare din luna martie = 80,35 lei x 23 zile = 1848,05 lei
6. Contributie CAS aferenta unei luni intregi de concediu de risc maternal (10,5% aplicabil la suma minimă asigurată prin Contractul de Asigurare Socială încheiat cu CNAS, respectiv 35% din venitul salarial mediu brut prognozat pentru anul 2016 = 2861 lei): aproximativ 98 lei.
7. Indemnizatie „in mana”: cuantum indemnizatie determinat la pct. 5 - contributie CAS (98 lei pentru o luna intreaga) = 1848,05 lei - 98 lei = 1750,05 lei
În cazul in care prima zi de concediu de risc maternal nu coincide cu prima zi din luna, calculele se refac proportional: indemnizatia zilnica aferenta concediului de risc maternal se inmulteste cu numarul de zile lucratoare in care ati beneficiat de concediu medical, iar din rezultat se scade valoarea proportionala a a contributiei CAS (98 lei: numarul total de zile lucatoare din luna respectiva x numarul de zile lucratoare din respectiva luna in care sunteti in concediu de risc maternal).
Stimata doamna Oana Pascu ati fost foarte draguta si m-ati ajutat cu informatiile referitoare la concediul medical. Din pacate , suma primita de la anagajatorul meu nu corespunde sumei calculate de d-voastra. intradevar, prima zi de concediu a fost 1 februarie a.c , nu martie , am omis din pacate sa specific, dar suma pe care mi-au dat-o este de 1300 RON si nu 1750 RON ! D-voastra credeti ca este ok ? Ar trebui sa solicit un fluturas ceva ? In conditiile in care indemnizatia pentru cresterea copilului va fi 85 % din venituri pentru 2 ani , ( sa speram) conteaza orice banut.
Va multumesc din suflet !
Calculul se face conform indicatiilor primite in mesajele anterioare.
venituri brute 6 luni anterioare = 2250 x 6 = 13500
zile lucrate 6 luni anterioare = 126
media zilnica = 13500 : 126 = 107.14
Indemnizatie februarie 2016 = 107.14 x 21 zile x 75% = 1687 lei
Se retine doar CAS = (2681 x 35%) x 10.5% = 99 lei
Rest de plata = 1687 - 99 = 1588 lei corect
Angajatorul v0a retinut si impozitul de 16%, ceea ce nu este corect:
1588 x 16% = 254
Rest de plata = 1588 - 254 = 1334 lei incorect
Codul fiscal prevede urmatoarele:
ART. 62 - Venituri neimpozabile
În înțelesul impozitului pe venit, următoarele venituri nu sunt impozabile:
....
c) indemnizațiile pentru: risc maternal, maternitate, creșterea copilului și îngrijirea copilului bolnav, potrivit legii;
Solicitati angajatorului sa va restituie impozitul retinut din cauza necunoasterii legii.