avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Obligativitatea montarii de detector gaze+electrovalva
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Obligativitatea montarii de detector gaze+electrovalva

buna seara! in urma verificarii si reviziei tehnice la o instalatie de utilizare a gazelor naturale, am fost notificat de catre verificator ,ca sunt obligat sa-mi montez detector+ electrovalva, operatie devenita obligatorie de anul acesta dupa spusele lui. as vrea sa stiu daca are dreptate, in ce ordin , norma sau lege se regaseste aceasta obligatie. mentionez ca instalatia de utilizare deserveste numai aragaz, este in functie de 10 ani si incaperea , bucataria + balconul nu sunt inchise cu geamuri termopane.multumesc
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 10:49, 10 Martie 2016
Incepand cu anul 2008, este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze naturale pentru incaperile in care sunt aparate de utilizare a gazelor naturale si suprafetele vitrate necesare sunt partial sau in totalitate constituite din geamuri cu grosimea mai mare de 4 mm sau din geamuri de constructie speciala=securizat, termopan etc.
Detectoarele de gaze naturale au rolul de a prevenii eventualele accidente cauzate de scaparile de gaze naturale, cum ar fi intoxicari, incendii sau explozii
Electrovalva este reprezentata de un echipament de preventie format dintr-un senzor de detectare a pierderilor de gaze si o electrovalva cu inchidere automata a furnizarii cu gaze, in caz de avarie.
Existenta acestui echipament este obligatorie prin NTPEE/2008 pentru siguranta locuitorilor imobilelor.

Ordinul nr. 713 din 21 octombrie 2004, emis de MINISTERUL ECONOMIEI ŞI COMERŢULUI si PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 1.012 din 3 noiembrie 2004.

Articolul 1,
"Începând cu anul 2008, este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze naturale
pentru încăperile în care sunt aparate de utilizare a gazelor naturale şi suprafeţele vitrate
necesare, conform prezentelor norme, sunt parţial sau în totalitate constituite din geamuri cu
grosimea mai mare de 4 mm sau din geamuri de construcţie specială (securizat, termopan etc.)."

"pentru instalatiile de utilizare gaze naturale puse in functiune dupa data de 01.01.2008, conform Normelor tehnice in vigoare NTPEE-2008 aprobate prin Ordinul ANRE 5/2009 publicat in M.O. nr 255 bis, partea I/16.04.2009 este obligatorie:
montarea detectoarelor automate de gaze naturale (electroventil) daca suprafetele vitrate ale incaperilor in care funtioneaza aparate de utilizare gaze naturale cu flacara deschisa (ARAGAZA, SOBA, BOILER,CENTRALA TERMICA FARA TIRAJ FORTAT SI FARA FOCAR ETANS etc )sunt:partial sau total din geam cu grosimea mai mare de 4mm sau constituite din geam de constructie speciala(securizat, termopan)".


Avand in vedere urmarile deosebit de grave ale accidentelor din sectorul gazelor naturale, cu repercusiuni negative atat asupra securitatii si integritatii persoanelor cat si a bunurilor acestora chiar si a cladirilor instituirea masurii montarii detectoarelor de gaze naturale este perfect justificata.
multumesc.nu neg utilitatea acestor dispozitive dar eu intrebam despre obligativitate. in cazul meu am inteles despre ce este vorba ,reiese foarte clar din continutul NTPEE-2008.
Chiar daca dv beneficiati de gaze de 10 ani,normele in domeniul consumatorilor de gaze si cele privind protectia impotriva riscurilor aferente s-au modificat pe parcursul celor 10 ani
Daca mai punem la socoteala inclusiv obligativitatea alinierii la legislatia europeana,este intemeiata sustinerea verificatoeului instalatiei dv
Concret,detectorul+electrovalva isi dovedesc eficienta,conteaza foarte mult instalarea acestora
Daca detectorul de gaze nu este instalat corect,exista posibilitatea ca acesta sa declanseze inclusiv la desfacerea unui borcan cu muraturi sau a unei sticle cu spirt/alcool ,spray,etc si se inchide automat furnizarea de gaze
Ultima modificare: Joi, 10 Martie 2016
ynocentta, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatoriu sau nu? FLORINA1979 FLORINA1979 Buna ziua,pe data de 27 Noiembrie 2015,o echipa de la furnizorul de gaze a venit in casa obligand proprietarul sa ii monteze un detector de gaze .Ulterior ... (vezi toată discuția)
Instalare senzor gaz si electrovalva Rozalia99 Rozalia99 Buna ziua, Administratorul blocului in care locuiesc a apelat la o firma autorizata pt. ca sa monteze electrovalve cu senzori pt. depistarea scurgerilor de ... (vezi toată discuția)
Detectoare gaz obligatorii catalinntn catalinntn Buna ziua, Asi dori sa stiu daca incepind de anul acesta, exista obligativitatea montarii detectoarelor de gaz si la utilizatorii care nu au decat un ... (vezi toată discuția)