avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Obligata sa demisionez si pierderea dreptului la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Obligata sa demisionez si pierderea dreptului la stimulentul de insertie

Buna seara!Sunt o mamica ce a vrut sa se angajeze inainte de a termina concediul crestere copil....sa incep...am lucrat la un restaurant 11 luni din care doar 4 luni cu contract de munca am decis sa.mi dau demisia iar in urmatoarea zi am inceput serviciul la alt restaurant avand continuitate,intre timp am ramas insarcinata,am nascut pe data de 06.06.2014,am beneficiat de indemnizatie de crestere,pe data de 19oct 2015 am decis sa ma angajez la o cafenea,deci o alta locatie decat la cele la care lucrasem inainte....am facut toate actele necesare pt obtinerea stimulentului,iar azi 09.03.2016 patronul meu mi.a spus ca nu mai are nevoie de serviciile mele si m.a obligat sa.mi dau demisia ca imi va acorda preaviz de 21 zile.i.am spus sa ma lase sa beneficiez de ajutor de somas si mi.a spus ca el nu poate sa ma "dea in somaj"ca pe postul meu vrea sa angajeze al om!
ARE VOIE SA MA DEA AFARA DACA EU INCA BENEFICIEZ DE STIMULENT?
CE SA FAC CUM SA PROCEZ?UNDE TREBUIE SA MERG CA SA IMI POT APARA DREPTURILE SI SA NU PIERD SI ULTIMII BANUTI DE CARE BENEFICIEZ PT COPIL?
VA MULTUMESC SI VA ROG INDRUMATI.MA INCOTRO SA O IAU!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:13, 10 Martie 2016
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

3. OUG 111/2010
art.25
(2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul: .
...
b) salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserţie prevăzut la art. 7.

(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.

(4) Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

Asadar, potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu concedia persoana care beneficiaza de stimulentul de insertie pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.

Interpretarea textului de lege este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau CCM sa stabileasca o perioada mai mica.

Asadar, textul de lege nu prevede o durata fixa pentru interzicerea concedierii .

Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective fara niciun impediment.

4. Art. 26 din OUG 111/2010
(1) Constituie contraventie nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (2), art. 19 alin. (2), art. 25 si art. 38 alin.(3) si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei.

(2) Constatarea contraventiilor prevazute la alin. (1) si aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de catre organele cu atributii de control ale Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
...
multumesc!eu in momentul de fata unde ma pot adresa?Instantei?
cum pot proceda ca sa-mi recuperez cele #luni pe care le mai am pt stimulentul de insertie?
Fie instantei de judecata - Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul , fie ITM-ului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concedierea la intoarcerea din concediu crestere copil monica100 monica100 La revenirea la serviciu din concediul de crestere copil, inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului, cat timp mai e obligat angajatorul, conform legii, ... (vezi toată discuția)
Restrangere de activitate in perioada stimulentului de insertie glintoiu glintoiu Buna ziua! Este posibil sa intru in restrangere de activitate in invatamant in perioada in care beneficiez de stimulentul de insertie profesionala? Mentionez ... (vezi toată discuția)
Concediere in perioada in care primesc suplimentul de insertie MirelaLupsa MirelaLupsa Buna ziua, M-am intors la serviciu cand copilul avea 11 luni,acum are 14 luni. Beneficiez de supliment insertie pana cand copilul implineste 2 ani.Am fost ... (vezi toată discuția)