avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna

Cu cat timp inainte de realizarea concediului de odihna se poate depune cererea scrisa?
Cel mai recent răspuns: cismasu , utilizator 20:22, 10 Martie 2016
Trebuie sa verificati daca in reg.intern este prevazut un astfel de termen.
Multumesc pt. raspuns, nu cred ca au prevazut un astfel de termen in regulamentul intern!
In practica intalnita, am observat ca cererile se depun cu cel putin 7 zile inainte de data intrarii in CO, intrucat se dorea sa se respecte prevederile art.150 alin.3 C.mun. - Indemnizaţia de concediu de odihnă se plăteşte de către angajator cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.
Multumesc din nou pt raspuns.
Din Legea nr. 53/2003
Articolul 148
(1) Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.
(2) Prin programările colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă.
(3) Prin programare individuală se poate stabili data efectuării concediului sau, după caz, perioada în care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioadă care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) În cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) şi (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel puţin 60 de zile anterioare efectuării acestuia.
(5) În cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.

Astfel, pentru perioada anuală de minim 10 zile lucrătoare neîntrerupte, angajatorul poate cere că fie notificat cu maximum 60 de zile înainte de efectuarea CO. În practică, este în interesul angajatorului să acorde CO cât mai repede în perioade cu activitate redusă pentru ca să aibă salariatul la dispoziție în perioadele încărcate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Programare concedii rrramor rrramor Buna ziua, va rog sa imi spuneti unde se regaseste obligativitatea angajatorului de a solicita programarea concediilor de odihna. Care este perioada in care ... (vezi toată discuția)