avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 986 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Decizie cu caracter retroactiv?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Decizie cu caracter retroactiv?

Buna ziua,

De 2 zile debat aceasta problema in birou cu colegii mei: Angajatorul poate emite pe 06.08.2009 o decizie de sanctionare disciplinara a unui angajat incepand cu data 01.08.2009? (Eu personal sustin ca nu, ma bazez pe principiul similaritatii, stiind ca de exemplu legea dispune numai pentru viitor)

Ca regula, deciziile pot avea aplicabilitate retroactiva? Un temei legal pentru raspuns ne-ar fi de mare folos.

Va multumesc,
Daniel :)

Cel mai recent răspuns: lorelayold76 , utilizator 12:38, 9 August 2009
Decizia de sanctionare se aplica conform codului muncii ART. 268 – (1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
Aveti dreptate..legea activeaza si nu retroactiveaza decat in cazul unei legi penale mai favorabile. Insa ceea ne spuneti aici nu este acelasi lucru. Daca angajatul se face vinovat de o abatere disciplinara savarsita anterior , iar dvs. ii aplicati sanctiunea incepand cu data de astazi, nu echivaleaza cu retroactivitatea legii.:)
Nici eu nu vad care ar fi retroactivitatea legii in acest caz.

avocat Claudiu Lascoschi
avocat_lascoschi - principiul neretroactivitatii legii l-am enuntat exclusiv cu titlu de exemplu. Daca doriti nu tineti cont de el. Imi puteti raspnde la intrebare?

marieta - nu asta am cautat sa aflu, asta stiu deja

legally - eu nu ii aplic sanctiunea cu data de astazi, va rog recititi, eu scriu in decizie ca ii aplic sanctiunea incepand cu data de 1.08 dar emit decizia de sanctionare astazi, 6.08.

Reformulez: Decizia mea incepe sa produca efecte la data comunicarii, insa aceste efecte se pot intinde si in trecut?

Cu respect,
Daniel :)

Eu cred ca exista o eroare la baza rationamentul dvs.
Decizia nu produce efecte juridice de la data comunicarii.
De la momentul comunicarii incepe sa curga termenul pentru contestarea deciziei.Aceasta insa nu inseamna ca ar fi vorba de retroactivitate.
Faptul ca decizia este comunicata ulterior nu are nicio relevanta sub aspectul retroactivitatii.
Efectele juridice nu se produc retroactiv in cazul dat, ele se produc din momentul emiterii acesteia.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Care este modalitatea de sanctionare / temeiul legal de sanctionare a unui angajat? urgent adriana_25 adriana_25 Care este modalitatea de sanctionare / temeiul legal de sanctionare a unui angajat sef centru ( a unui centru de plasament care apartine Directiei Generale de ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate rak0770 rak0770 Un salariat lipseste nemotivat in fiecare luna cate o zi sau doua. Cum se poate desface CIM? (vezi toată discuția)
Sanctionare Claark Claark Am primit o sanctionare de - 10 % din salariu. Ce se intampla, daca nu semnez decizia de sanctionare ? (vezi toată discuția)