avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1103 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Decizie cu caracter retroactiv?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Decizie cu caracter retroactiv?


Buna ziua,

De 2 zile debat aceasta problema in birou cu colegii mei: Angajatorul poate emite pe 06.08.2009 o decizie de sanctionare disciplinara a unui angajat incepand cu data 01.08.2009? (Eu personal sustin ca nu, ma bazez pe principiul similaritatii, stiind ca de exemplu legea dispune numai pentru viitor)

Ca regula, deciziile pot avea aplicabilitate retroactiva? Un temei legal pentru raspuns ne-ar fi de mare folos.

Va multumesc,
Daniel :)

Cel mai recent răspuns: lorelayold76 , utilizator 12:38, 9 August 2009
:offtopic: Interventie moderator
Mesajele off-topic trebuie evitate sau purtate prin intermediul mesajelor private.
Posturile fara continut sau cu continut inutil, care nu folosesc discutiei, precum si cele care repeta un raspuns deja postat la problema in discutie sunt uneori enervante. Asemenea mesaje pot fi sterse fara vreo notificare catre utilizatorul in cauza.
Ultima modificare: Vineri, 7 August 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
grace

daca este un accident nu a respectat normele muncii de ssm ( care sunt expuse ca si in ROI - adica avertismentul a fost expus inainte), daca nu a stiut angajatul ca acea fapta duce la accident este deficienta firmei deoarece nu a facut corect instructajul.
daca a baut pentru prima data si nu s-a specificat undeva acest lucru (in ROI sau in instructiunile ssm) se da avertisment, la adoua abatere se poate desface cim pentru ca este o problema grava...la fel si in alte probleme.
Nu cred ca ai dreptul sa aplici o sanctiune foarte severa la prima abatere daca omul nu a stiut ce implica un asemenea comportament (nu ma refer la cei 7 ani de acasa)
Daca nu exista nimic scris despre interzicerea unei anumite fapte atunci parerea mea este ca trebuie avertisment, daca a fost scrisa, enuntata undeva prin acte (ROI,Instructiuni proprii, fisa postului, instructiuni tehnice etc) atunci poti sa dai o sanctiune mai severa in functie de fapta comisa.
Iti dau un exemplu:
un angajat vede un bidon mai vechi in drumul lui din cauza caruia nu poate sa treaca cu motostivuitorul, il ia si il pune in curte la soare si dupa 2 ore de stat in soare explodeaza si raneste pe cineva.
Ce facem? In primul rand cercetarea faptei in care constatam ca angajatul nu stia ca in bidonul respectiv era o solutie inflamabila si nu trebuia sa il puna la soare. Ce faci? Acum iti indrepti atentia spre cei responsabili cu ssm si constati ca nu scrie nicaieri in instructiuni despre acest pericol (eu am in instructiuni in partea cu psi posibilitatea unui incendiu sau accident din acest motiv) In acest caz dai avertisment angajatului si instructiuni responsabilului cu ssm sa revizuiaca instructiunile proprii de ssm.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este modalitatea de sanctionare / temeiul legal de sanctionare a unui angajat? urgent adriana_25 adriana_25 Care este modalitatea de sanctionare / temeiul legal de sanctionare a unui angajat sef centru ( a unui centru de plasament care apartine Directiei Generale de ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate rak0770 rak0770 Un salariat lipseste nemotivat in fiecare luna cate o zi sau doua. Cum se poate desface CIM? (vezi toată discuția)
Sanctionare Claark Claark Am primit o sanctionare de - 10 % din salariu. Ce se intampla, daca nu semnez decizia de sanctionare ? (vezi toată discuția)