avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Decizie cu caracter retroactiv?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Decizie cu caracter retroactiv?

Buna ziua,

De 2 zile debat aceasta problema in birou cu colegii mei: Angajatorul poate emite pe 06.08.2009 o decizie de sanctionare disciplinara a unui angajat incepand cu data 01.08.2009? (Eu personal sustin ca nu, ma bazez pe principiul similaritatii, stiind ca de exemplu legea dispune numai pentru viitor)

Ca regula, deciziile pot avea aplicabilitate retroactiva? Un temei legal pentru raspuns ne-ar fi de mare folos.

Va multumesc,
Daniel :)

Cel mai recent răspuns: lorelayold76 , utilizator 12:38, 9 August 2009
daca nu scrie in ROI atunci cititi Codul muncii (trebuia sa fie introdus acest articol in ROI)
ART. 264
(1) Sancţiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în
cazul în care salariatul săvârşeşte o abatere disciplinară sunt:
a) avertismentul scris;
b) suspendarea contractului individual de munca pentru o perioada ce nu
poate depăşi 10 zile lucrătoare;
c) retrogradarea din funcţie, cu acordarea salariului corespunzător
funcţiei în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate
depăşi 60 de zile;
d) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
e) reducerea salariului de baza şi/sau, după caz, şi a indemnizaţiei de
conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
f) desfacerea disciplinară a contractului individual de munca.
(2) În cazul în care, prin statute profesionale aprobate prin lege
specială, se stabileşte un alt regim sanctionator, va fi aplicat acesta.

Daca este prima abatere, de regula se da avertisment scris, dupa care urmeaza restul (daca se repeta).
Se poate da direct o sanctiune mai severa daca fapta este grava. Inspectia muncii daca face cercetare isi da seama daca fapta era de sanctionare-avertisment sau de sanctionare-suspendare cim (de exemplu).

Asa ca pentru a nu avea probleme se practica la 90% avertismentul scris si apoi restul.
Ultima modificare: Vineri, 7 August 2009
lorelayold76, utilizator
Ati aplicat sanctiunile in oridinea recomandata de codul muncii ? Adica sa aveti mai intai un "avertisment " ? Pt ca daca nu, si in acest caz documentele vor fi nule de drept.

Art 264 Art. 264. - (1) Sancţiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul săvârşeşte o abatere disciplinară sunt:
si urmeaza o enumerare a sanctiunilor
Enumerarea lor nu inseamn ca ai obligatia sa le aplice in aceasat ordine.

Art. 266. - Angajatorul stabileşte sancţiunea disciplinară aplicabilă în raport cu gravitatea abaterii disciplinare săvârşite de salariat, avându-se în vedere următoarele:
a) împrejurările în care fapta a fost săvârşită;
b) gradul de vinovăţie a salariatului;
c) consecinţele abaterii disciplinare;
d) comportarea generală în serviciu a salariatului;
e) eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.

Concluzia este ca nu este impus de lege sa aplici intai o snactionare cu avertisment si doar dupa aceaa una de reducere de salariu..

Binenteles ca in ROI se reglementeaza intern
e) reguli concrete privind disciplina muncii în unitate;
f) abaterile disciplinare şi sancţiunile aplicabile;

Astfel ca poti eventual sa reglementezi, daca vrei, o astfel de ordine in ROI asa cum poti sa reglementezi in ROI si anumite abateri grave care sa le sanctinezi direct cu desfcarea disciplinara a CIM.
Ultima modificare: Vineri, 7 August 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane
daca in ROI este specificata o anumita fapta de indisciplina ca fiind sanctionata cu desfacerea cim, este just deoarece putem considera ROI un fel de avertisment scris (ti-am spus ca daca faci asta...patesti asta)
Daca o fapta de indisciplina este facuta pentru prima data atunci se da avertisment scris. Sa nu uitam ca si in circulatie la prima abatere iti da amenda si la a doua iti ia carnetul, noi de cde sa nu facem asa? (in circulatie pericolul este mare de accident/moarte si tot te iarta prima data) Inspectia muncii daca la firma constata o abatere legislativa de regula se da avertisment firmei sa rectifice, dar la a doua abatere iti da amenda.

Dar ce a facut persoana?, daca am stii abaterea poate va putem lamuri mai bine.
lorelay, este doar o discutie de principiu, nu e vorba de un caz concret.

Imi permit sa te contrazic: daca provoc un accident cu masina si doamne fereste cineva ramane invalid sau ..., crezi ca primesc doar un avertisment :"> Eu nu conduc, dar inclin sa nu cred ca se intampla asa :">

Nu sustin ca poti sa aplici oricum orice sanctiune.
Desigur ca sanctionea trebuie sa fie aplicata in raport cu gravitatea abaterii, si in instanta poti eventual sa sustii ca a existat o disproportie urmand ca instanta sa hotareasac aplicarea unei sanctiuni mai mici,.

Inspectia muncii sau ITM nu au nici-o legatura cu a interveni in procesul de cercetrae disciplinara si a aprecia daca sanctiunea este data corect in raport cu gravitatea situatiei.

Cum am zis, aprecierea gravitatii se face prin regulament intern, si deasemena poti sa precizezi dac doresti in ROI si ca prima sanctiune sa fie obligatoriu un avertisment.

Dar ce te faci daca te pricopsesti cu o abatere care este extrem de grava in acceptiune generala, de exem[plu a baut la serviciu, s-a luat la bataie cu colegul si l-a impins pe acesta peste un utilaj care i-a taiat o mana ??
Ii dai doar un avertisemnt pentru ca este la prima abatere?

@ user Toaca

Si mie mi s-a parut interesant userul hhh :D =D>

Alte discuții în legătură

Care este modalitatea de sanctionare / temeiul legal de sanctionare a unui angajat? urgent adriana_25 adriana_25 Care este modalitatea de sanctionare / temeiul legal de sanctionare a unui angajat sef centru ( a unui centru de plasament care apartine Directiei Generale de ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate rak0770 rak0770 Un salariat lipseste nemotivat in fiecare luna cate o zi sau doua. Cum se poate desface CIM? (vezi toată discuția)
Sanctionare Claark Claark Am primit o sanctionare de - 10 % din salariu. Ce se intampla, daca nu semnez decizia de sanctionare ? (vezi toată discuția)