avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Decizie cu caracter retroactiv?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Decizie cu caracter retroactiv?


Buna ziua,

De 2 zile debat aceasta problema in birou cu colegii mei: Angajatorul poate emite pe 06.08.2009 o decizie de sanctionare disciplinara a unui angajat incepand cu data 01.08.2009? (Eu personal sustin ca nu, ma bazez pe principiul similaritatii, stiind ca de exemplu legea dispune numai pentru viitor)

Ca regula, deciziile pot avea aplicabilitate retroactiva? Un temei legal pentru raspuns ne-ar fi de mare folos.

Va multumesc,
Daniel :)

Cel mai recent răspuns: lorelayold76 , utilizator 12:38, 9 August 2009
a_k:
Stimate coleg si prieten,
Plictisiti-ma cat mai des, este o mare placere pentru mine sa citesc interventiile dvs.!
Parerea mea este ca textul din Codul muncii acopera, si explica destul de clar situatia.
3) Decizia de sancţionare se comunică salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii şi produce efecte de la data comunicării.
Daca legea dispune ca decizia produce efecte de la data comunicarii, nu vad unde este neclaritatea.
Efectele juridice aferente unui raport juridic sunt cele care dau nastere, modifica sau sting anumite drepturi ori obligatii.
In cazul unei decizii disciplinare de reducere a salariului efectele juridice care se produc sunt cele legate de modificarea salariului . Totodata la momentul respectiv se naste si dreptul salariatului la contestarea deciziei.
Drept urmare daca legea dispune ca efectul respectiv, reducerea salariului, opereaza din momentul comunicarii , inseamna ca pana la acel moment prevederile contractului individaual de munca nu se modifica, ramanand neschimbate.
DOMNULE USER TOACA...

1. Nu doriti dvs. sa va fac cunostinta cu fostul meu sef ? (Glumesc normal :stunned:). El a emis o decizie de acest gen pe data de 16.05.2008, si pe care mi-a adus-o la cunostinta tot pe data de 16.05.2008, dar pe care a datat-o cu 18.04.2008. Mai precis, cu aproape o luna in urma =D>
2. Pt considerentele de mai sus, m-am adresat instantei de judecata si am castigat procesul, instanta dispunand cu succes anularea deciziei respective si restituirea banilor ce mi-au fost retinuti abuziv si ilegal. In plus, mi-au fost platiti in timpul procesului ( dar este adevarat pt o perioada retroactiva :D )
3. Sigur ca dvs, puteti emite oricum doriti acea decizie, nu va tine nimeni in loc. Dar important este sa mai fie si legala.

Si ca sa ma fac mai bine inteleasa, pot sa va pun o intrebare ?

Dvs. puteti sa-mi dati azi 07 august 2009 un raspuns in scris ca incepand cu data de 01 august 2009 NU VETI MAI MANCA NIMIC ? #-o
Sper ca m-am facut inteleasa.

Si apropos. Inainte de aceasta decizie de sanctionare cu 10% din salariu i-ati facut salariatului cercetare diciplinara prealabila conform procedurii impuse de codul muncii ? Ati aplicat sanctiunile in oridinea recomandata de codul muncii ? Adica sa aveti mai intai un "avertisment " ? Pt ca daca nu, si in acest caz documentele vor fi nule de drept. :oops:
:magic:

Completare - baza legala

Art. 15 alin. 2 din Constitutie consacra principiul neretroactivitatii legii, aratand ca legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale sau contraventionale mai favorabile.
Se cuvine a preciza faptul ca securitatea juridica impune neaplicarea regulilor de drept unor situatii existente inainte de momentul emiterii actului.
Trebuie subliniat faptul ca interdictia retroactivitatii actelor administrative nu este numai un principiu interpretativ, ci conditioneaza insasi legalitatea acestor acte.


Sper ca v-am lamurit :D
Ultima modificare: Vineri, 7 August 2009
Krissia ., Alte profesii
Krissia,

Si apropos. Inainte de aceasta decizie de sanctionare cu 10% din salariu i-ati facut salariatului cercetare diciplinara prealabila conform procedurii impuse de codul muncii ? Ati aplicat sanctiunile in oridinea recomandata de codul muncii ? Adica sa aveti mai intai un "avertisment " ? Pt ca daca nu, si in acest caz documentele vor fi nule de drept.


Stimata doamna, eu nu sanctionez cu nimic, nu e treaba mea, speta nici macar nu e de la firma unde lucrez. Cine ce sanctioneaza chiar nu ma intereseaza. Mie doar mi s-a parut interesant subiectul. :D

Apropo, e obligatoriu sa se parcurga si etapa avertismentului scris? Nu am gasit asa ceva in lege, poate daca se specifica asa ceva in ROI, dar altfel... Sa vedem ce zic ceilalti useri...




Daca in Codul muncii se spune ca "avertismentu" face exceptie de la procedura de cercetare disciplinara, CCMUNN pe anii 2007-2010 vine si spune:
ART.75. (1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o sanctiune nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
Fiind o prevedere mai favorabila salariatului, se aplica CCMUNN.

Alte discuții în legătură

Care este modalitatea de sanctionare / temeiul legal de sanctionare a unui angajat? urgent adriana_25 adriana_25 Care este modalitatea de sanctionare / temeiul legal de sanctionare a unui angajat sef centru ( a unui centru de plasament care apartine Directiei Generale de ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate rak0770 rak0770 Un salariat lipseste nemotivat in fiecare luna cate o zi sau doua. Cum se poate desface CIM? (vezi toată discuția)
Sanctionare Claark Claark Am primit o sanctionare de - 10 % din salariu. Ce se intampla, daca nu semnez decizia de sanctionare ? (vezi toată discuția)