Citind discuţia dvs. sunt uluit să observ că până şi textele simple, clare, pot primi interpretări... bizare.
ToacaDaniel a citat articolul 268 din Codul muncii (îl redau şi eu pentru a-l avea în faţă):
(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
Puţină analiză pe text:
- cine (ce) se comunică salariatului (...)? decizia de sancţionare [decizia = subiect];
- cine (ce) produce efecte de la data comunicării? decizia de sancţionare [decizia = subiect].
- ce înseamnă "produce efecte"? răspunsul e aproape ireductibil şi de aceea dificil de formulat: înseamnă (în acest caz) că, juridic, determină începutul sancţiunii prevăzute în conţinutul deciziei.
Aşadar:
(1) avem o abatere disciplinară,
(2) aceasta e cercetată după procedura legală (
freeelis, nu corectitudinea îndeplinirii procedurii era problema aici, ci strict, punctual, dacă o decizie dată azi poate produce efecte începând cu săptămâna trecută),
(3) se emite o decizie de sancţionare (să zicem, azi),
(4) presupunem că decizia s-ar comunica legal
mâine,
(5) conform
legii, aceasta începe să producă efecte
de mâine. Care sunt efectele? Punerea în aplicare a sancţiunii stabilite - în cazul nostru, o reducere a salariului de bază pentru maximum 3 luni.
Cu toate acestea, am găsit o răstălmăcire greu de explicat: "Decizia nu produce efecte juridice de la data comunicarii.". Păi, când însuşi textul de lege spune: "decizia de sancţionare (...) produce efecte de la data comunicării", o asemenea interpretare este extrem de îndoielnică (pentru a mă limita la vorbe care să nu lezeze pe nimeni). E contrazicerea unui lucru atât de evident, încât mă întreb cam ce părere are dl. avocat despre cei care mai citesc mesajele de pe acest forum.
Într-adevăr, şi faptul că termenul de contestare începe de la momentul comunicării este
tot un efect juridic al deciziei, dar includerea acestuia în explicaţia de mai sus este la fel de contrariantă.
@"Daca se dispune sanctiunare cu reducerea salariului pe luna august, atunci aceasat penalizare se va aplica pentru toata luna august, adica de la 01 august."
De unde până unde această explicaţie? Spuneţi că în caz de concediere sau de suspendare, ca sancţiuni disciplinare, decizia are efect de la data emiterii (N.B.:
de la data comunicării, v. supra). Ce prevedere legală permite vreo excepţie în cazul sancţiunii cu reducerea din salariu?! Îmi dau seama că aţi ajuns la o asemenea interpretare pornind exclusiv de la raţiuni practice, de calcul, dar textul legal,
teoria, e fără echivoc: efectele (sancţiunea) se produc de la data comunicării deciziei, nu de la începutul lunii, nu de la data ultimei plăţi salariale.
@" In cod nu specifica nicaieri ca sanctiunea se aplica pentru perioada de la: incepand cu data savarsirii abaterii ci sanctiunea se aplica pentru luna in care s-a savarsit abaterea."
Atunci, pentru dvs., ce poate însemna ceea ce scrie în cod: "produce efecte
de la data comunicarii"?!!!
@"Despre faptul ca decizia isi produce efectele de la data comunicarii ei, se refera la faptul ca de la data semnarii de catre angajat, de fapt este data la care el a luat cunostinta de decizie si tot de la acea data in termen de 30 zile o poate contesta"
???? Nu vă cred.
În concluzie:
1. avem de a face cu o formă de retroactivitate (actele care dispun pentru trecut sunt calificate ca fiind
retroactive); cu toate acestea, nu e invocabilă prevederea constituţională "legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale mai favorabile" - motivul este simplu: în cazul nostru
nu avem de a face cu o lege, ci cu un act al unei persoane particulare.
2. din fericire, de data aceasta textul legal aplicabil este cât se poate de simplu şi de clar: decizia de sancţionare produce efecte de la data comunicării către salariat, nu de la data emiterii deciziei, nici de la începutul lunii, nici de la data săvârşirii abaterii. Nu există nici excepţii şi nici distincţii care să ducă la interpretările bizare de mai sus.