avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1073 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Decizie cu caracter retroactiv?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Decizie cu caracter retroactiv?


Buna ziua,

De 2 zile debat aceasta problema in birou cu colegii mei: Angajatorul poate emite pe 06.08.2009 o decizie de sanctionare disciplinara a unui angajat incepand cu data 01.08.2009? (Eu personal sustin ca nu, ma bazez pe principiul similaritatii, stiind ca de exemplu legea dispune numai pentru viitor)

Ca regula, deciziile pot avea aplicabilitate retroactiva? Un temei legal pentru raspuns ne-ar fi de mare folos.

Va multumesc,
Daniel :)

Cel mai recent răspuns: lorelayold76 , utilizator 12:38, 9 August 2009
Domnule Lascoschi,

Sustin afirmatia mea potrivit careia "Decizia incepe sa produca efecte juridice de la data comunicarii" cu art. 268 al (3) Codul Muncii : "Decizia de sancţionare se comunică salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii şi produce efecte de la data comunicării." Gresesc?

Multumesc,
Daniel




Efectele juridice se refera la exercitarea dreptului la contestatie si nu la existenta retroactiva a sanctiunii.Momentul la care acesta isi poate produce efectele este indicat de lege pentru proteguirea drepturilor salariatului in scopul de a se evita pe cat posibil abuzurile.
In caz de necomunicare aceasta nu isi produce efectele juridice.
Aceasta insa nu inseamna decizia retroactiveaza in sensul legii.
Legea instituie o garantie a drepturilor salariatului care nu poate fi sanctinat fara a avea dreptul legal de a contesta decizia.
In caz de necomunicare se poate discuta despre ineficienta acesteia din punct de vedere juridic, o lipsa a efectelor acesteia.

avocat Claudiu Lascoschi
Aveti dreptate ,Decizia este obligatoriu a fi comunicata in termen de 5 zile calendaristice de la data emiterii si isi produce efecte de la data comunicarii. . Decizia se preda direct, cu semnatura de primire sau se comnica prin scrisoare recomandata. Decizia poate fi contestata in termen de 30 de zile de la data primirii.
Atata timp cat legea precizeaza ca aceasta decizie isi produce efectele de la data comunicarii, nu inteleg ce va este neclar? ii aplicati sanctiunea tocmai in vederea producerii unor efecte .masura disciplinara , fiind luata pe o perioada de timp, va deveni eficienta din momentul in care slariatul ia la cunostinta, fie ca este astazi sau in termen de 5 zile, cat legea va permite sa o comunicati. Asa fiind, nu vad de ce sa nu treceti data de astazi, atata vreme cat efectele nu se pot produce oricum in trecut. este la fel ca si in cazul unei hotarari sa zicem, de condamnare, unde ,efectele incep a se produce de la data ramanerii definitive sau/si irevocabile a hotararii si nu de la data comiterii faptei.
Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii, cu mentiunea ca plangerea nu suspenda executarea sanctiunii disciplinare.

Ultima modificare: Joi, 6 August 2009
ContSters47264, utilizator
Eu raman la parerea ca stimatul domn a pornit de la o idee eronata.Sau poate ca vrea sa incerce sa gaseasca o cale prin care sa conteste decizia sub aspectul retroactivitatii si cauta o solutie.
Poate ca acum s-a lamurit.

Nu va merge in instanta o astfel de aparare.De incercat se poateincerca dar fara succes.;)

avocat Claudiu Lascoschi
ideea este ca indiferent cu ce data va emite decizia de sanctionare, aceasta isi va produce efectele doar de la data comunicarii.Daca o emite incepand cu data de 1-08, prin faptul ca posibilitatea reala a salariatului de a lua la cunostinta despre ea incepe abia de astazi , chiar daca pe decizie scrie 1-08, este irelevant atata timp cat efectele se produc din momentul comunicarii. iar contestarea, nefiind suspensiva de executare, efectele vor continua sa se produca si pe perioada cat dureaza contestarea in instanta.Practic , lucrurile nu sunt atat de neclare , legea este destul de explicita.
Ultima modificare: Joi, 6 August 2009
ContSters47264, utilizator

Alte discuții în legătură

Care este modalitatea de sanctionare / temeiul legal de sanctionare a unui angajat? urgent adriana_25 adriana_25 Care este modalitatea de sanctionare / temeiul legal de sanctionare a unui angajat sef centru ( a unui centru de plasament care apartine Directiei Generale de ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate rak0770 rak0770 Un salariat lipseste nemotivat in fiecare luna cate o zi sau doua. Cum se poate desface CIM? (vezi toată discuția)
Sanctionare Claark Claark Am primit o sanctionare de - 10 % din salariu. Ce se intampla, daca nu semnez decizia de sanctionare ? (vezi toată discuția)