avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Decizie cu caracter retroactiv?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Decizie cu caracter retroactiv?


Buna ziua,

De 2 zile debat aceasta problema in birou cu colegii mei: Angajatorul poate emite pe 06.08.2009 o decizie de sanctionare disciplinara a unui angajat incepand cu data 01.08.2009? (Eu personal sustin ca nu, ma bazez pe principiul similaritatii, stiind ca de exemplu legea dispune numai pentru viitor)

Ca regula, deciziile pot avea aplicabilitate retroactiva? Un temei legal pentru raspuns ne-ar fi de mare folos.

Va multumesc,
Daniel :)

Cel mai recent răspuns: lorelayold76 , utilizator 12:38, 9 August 2009
Eu cred ca problema pusa de Daniel se interpreteaza diferit in functie de sanctiune dispusa.

Adica daca se dispune concedierea disciplinara, nu poate sa dispuna ca data incetarii sa fie anteriroara deciziei.
Daca se dispoune sanctionarea cu suspendarea contractului de munca, deasemenea nu poate suspenda conrtactul decat cu data decizie, nu cu o data anterioara.

Daca se dispune sanctiunare cu reducerea salariului pe luna august, atunci aceasat penalizare se va aplica pentru toata luna august, adica de la 01 august.
da , asa se pare , dar crd ca a omis sa precizeze dspre ce sanctiune este vorba.
grace_r excelent raspuns, multumesc mult! era vorba despre o decizie de reducere a salariului cu 10% pe trei luni incepand cu 1 august. decizia a fost emisa pe data de 6 august. nu sunt eu cel vizat, e vorba despre un tert, insa ma intrebam sub aspect pur informativ daca masura a fost dipusa legal.

Multumesc tuturor pentru lamuriri!
Numai bine!
Daniel

Daca au fost respectate dispozitiile legale referitoare la stabilirea sanctiunii atunci decizia este legala , daca nu au fost respectate aceste dispozitii decizia este nelegala si se poate contesta in instanta in termen de 30 de zile de la data comunicarii acesteia.
Domnul considera ca pe data de 6 nu poti sa decizia ca sanctionezi cu data de 01. Pentru ca, poate abaterea a fost savarsita chiar pe data de 6.
Aici presupun ca este vorba de o sanctiune prin reducerea salariului de baza cu un anumit procent, sau chiar suspendarea cim. Dar o sa ma folosesc de prima varianta pentru demonstratie. In cod nu specifica nicaieri ca sanctiunea se aplica pentru perioada de la: incepand cu data savarsirii abaterii ci sanctiunea se aplica pentru luna in care s-a savarsit abaterea.
Despre faptul ca decizia isi produce efectele de la data comunicarii ei, se refera la faptul ca de la data semnarii de catre angajat, de fapt este data la care el a luat cunostinta de decizie si tot de la acea data in termen de 30 zile o poate contesta. Deci ii da dreptul, ca de la data comunicarii sa o conteste, dar atat........Nu inseamna ca de la acea data se pune in practica prevederile deciziei, adica: de la data comunicarii catre salariat inceteaza contractul, sau se suspenda contractul, sau de la acea data incep sa ii aplic sanctiunea de 10% (nu stiu daca am fost foarte explicita- e dificil uneori sa transmiti exact cum gandesti deoarece sunt aspecte nuantate).

Alte discuții în legătură

Care este modalitatea de sanctionare / temeiul legal de sanctionare a unui angajat? urgent adriana_25 adriana_25 Care este modalitatea de sanctionare / temeiul legal de sanctionare a unui angajat sef centru ( a unui centru de plasament care apartine Directiei Generale de ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate rak0770 rak0770 Un salariat lipseste nemotivat in fiecare luna cate o zi sau doua. Cum se poate desface CIM? (vezi toată discuția)
Sanctionare Claark Claark Am primit o sanctionare de - 10 % din salariu. Ce se intampla, daca nu semnez decizia de sanctionare ? (vezi toată discuția)