avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Decizie cu caracter retroactiv?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Decizie cu caracter retroactiv?


Buna ziua,

De 2 zile debat aceasta problema in birou cu colegii mei: Angajatorul poate emite pe 06.08.2009 o decizie de sanctionare disciplinara a unui angajat incepand cu data 01.08.2009? (Eu personal sustin ca nu, ma bazez pe principiul similaritatii, stiind ca de exemplu legea dispune numai pentru viitor)

Ca regula, deciziile pot avea aplicabilitate retroactiva? Un temei legal pentru raspuns ne-ar fi de mare folos.

Va multumesc,
Daniel :)

Cel mai recent răspuns: lorelayold76 , utilizator 12:38, 9 August 2009
-da ai dreptate in acest sens, numai ca eu decizia pt cel plecat in Spania o trimit familiei, care are drept de semnatura:D
-niciodata nu am scris o decizie fara data exacta, acum daca tot terbuie sa va explic cum procedez, o fac:D
In cazurile de indisciplina, dupa ce termin toata procedura respectiva se emite un proces verbal in care se expune sanctiunea care isi produce efectul cu data luarii la cunostinta a angajatului (data semnarii lui a procesului verbal)
Pe baza acestui act (poate fi si instiintare ca la somaj) in decizie scriu data imediat urmatoare a celei semnate de angajat, specificand in decizie conform cu instiintarea nr,. din data de. Decizia nu o dau la semnat angajatului, atasez de ea iinstiintarea sau procesul verbal (care doriti)

Acum ai inteles cum procedez? Asfel ca data deciziei corespunde cu data semnarii de luare la cunostinta si toate efectele se produc din acel moment.
Celalalte decizii (care nu implica partea disciplinara) procedez ca si tine;)
a_k a scris:


@"Daca se dispune sanctiunare cu reducerea salariului pe luna august, atunci aceasat penalizare se va aplica pentru toata luna august, adica de la 01 august."
De unde până unde această explicaţie? Spuneţi că în caz de concediere sau de suspendare, ca sancţiuni disciplinare, decizia are efect de la data emiterii (N.B.: de la data comunicării, v. supra). Ce prevedere legală permite vreo excepţie în cazul sancţiunii cu reducerea din salariu?! Îmi dau seama că aţi ajuns la o asemenea interpretare pornind exclusiv de la raţiuni practice, de calcul, dar textul legal, teoria, e fără echivoc: efectele (sancţiunea) se produc de la data comunicării deciziei, nu de la începutul lunii, nu de la data ultimei plăţi salariale.




Raman in sfera practicului. Dvs. demonstrati ca prevederile deciziei se aplica de la data luarii la cunostinta a salariatului. Nu sunt de aceasta parere si nici legiuitorul nu cred ca a fost, cand a specificat ca decizia se emite in 30 zile si se aduce la cunostinta in 5 zile. Adica abia dupa aceste termene isi produce efectele decizia? Dar si prevederile ei? Cred ca prevederile si efectele suporta niste diferente. Prevederile se aplica cu data specificata in decizie.
Inca un argument. Daca salariatul savarseste abaterea in 06.08, in baza referatului fac cercetarea, etc. si emit decizie in data de 10, in decizie se scrie ca salariatul este sanctionat cu 10% pentru luna in care a savarsit abaterea si nu altceva. De fapt cand se sanctioneaza cu diminuarea salariului, nu se scrie ca se diminueaza incepand cu data de 01.08 ci se reduce cu 10% salariul de baza aferent lunii a 8-a. Tehnic vorbind, un salariat nu poate aparea cu doua salarii in aceeasi luna, in baza aceluias cim. Acestea sunt parerile mele, nu este obligatoriu sa fiti deacord, eu vreau sa invat cum e cel mai corect si care e si practica.

P.S. La ITM nu se specifica altfel.
Ultima modificare: Vineri, 7 August 2009
Doina Elena, Consultant resurse umane
@ToacaDaniel
Corect...

Sincer, îmi pare rău că n-am scris un mesaj mai clar despre un text legal atât de simplu şi limpede. Văzând cascada de păreri care a urmat, de istorisiri din "practică", de răstălmăciri etc., mă întreb dacă a fost o idee bună să comentez de la bun început. Cu siguranţă m-aş fi abţinut dacă aş fi bănuit ce urma.

Recunosc: abordarea mea este de regulă teoretică (i.e. în primul rând raportată la prevederile legii şi numai apoi la păreri proprii, experienţă etc.). Cred că, aşa cum nu pui carul înaintea boilor, nu pui nici "practica" sau părerile personale, înaintea legii, într-un domeniu care operează prin definiţie cu norma juridică.

Nu vreau să vă mai plictisesc aşa că nu mai insist cu niciun alt comentariu pe acest subiect.
a_k a scris:

Nu vreau să vă mai plictisesc aşa că nu mai insist cu niciun alt comentariu pe acest subiect.


Cine se plictiseste ?
De-aceea scriem pe forum, pentru ca ne intereseaza

Daniel a pus initial o problema de interpretare si de principii asupra careia ne-a rugat sa comentam si noi.
Iar noi am intervenit, fiecare dupa cum a stiut sau a considerat.
stilul in care ne exprimam fiecare parerile este firesc sa difere, dar pentru mine cel putin este instructiv sa aflu alte pareri, opinii, critici, observatii fata de o problematica atat din punct de veder teoretic cat si practic.

Practic (si teoretic) asta inseamna forum si dezbatere :)

Ca urmare declar public ca eu doresc sa "ma plistisesc" citina si inecrcand sa inteleg parerile tale a_k si ale altor prieteni ;)

Iar pe Daniel il rog sa nu considere atat de grav ca nu toti comentatorii dezbat problemele ca la bara, dupa cum vezi in final ai primit aici o sumedenie de pareri, unele pur teoretice, altele pur practice, altele combinate... deci cred ca este o dezbatere utila, si deasemnea cred ca e bine ca functionam ca o echipa, in sensul in care fiecare gandeste, exprima, are opinii, expune argumente si este completat, amendat, rectificat de coechipieri atunci cand gresetse, omite sau se abate mult de la probleme
:bow:
Ultima modificare: Vineri, 7 August 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane
=D>

Practic (si teoretic) asta inseamna forum si dezbatere


asa este, forumul nu inseamna doar expunerea unei probleme si apoi raspunsul la ea si atat...farmecul si invatatul cu adevarat vine prin dezbatere, argumentarea expunerilor prin texte de lege, experienta practica etc.
Nu e nimeni perfect si stie tot...daca institutiile statului, la aceeasi lege, au practici diferite (cazul agentiilor de somaj de exemplu) ce sa mai spunem noi, care depindem de ei si ne invart cum vor...
Eu aici pe forum am invatat sa gandesc din mai multe puncte de vedere, sa gasesc cai de rezolvare in asa fel incat sa nu am probleme nici cu statul, nici cu patronul, nici cu angajatul...
In concluzie te rog sa ne plictisesti argumentele tale...:love1:

Alte discuții în legătură

Care este modalitatea de sanctionare / temeiul legal de sanctionare a unui angajat? urgent adriana_25 adriana_25 Care este modalitatea de sanctionare / temeiul legal de sanctionare a unui angajat sef centru ( a unui centru de plasament care apartine Directiei Generale de ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate rak0770 rak0770 Un salariat lipseste nemotivat in fiecare luna cate o zi sau doua. Cum se poate desface CIM? (vezi toată discuția)
Sanctionare Claark Claark Am primit o sanctionare de - 10 % din salariu. Ce se intampla, daca nu semnez decizia de sanctionare ? (vezi toată discuția)