avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Creante bugetare cu titlu executoriu
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Creante bugetare cu titlu executoriu

Buna ziua.

Nu sunt avocat asa ca va rog sa-mi scuzati limbajul non-avocatesc.

Dar incerc sa aflu parerile consultantilor de pe aici in legatura cu o simpla intrebare:

De ce creantele bugetare trebuie sa aibe titlu executoriu? De ce statul trebuie sa aibe avantaj in fata jucatorilor privati (firme sau persoane fizice) din economie?

Inteleg ca prin acest mod statul isi recupereaza mai usor creantele, ca poate pune popriri pe conturi mult mai usor, etc. Totusi nu inteleg de ce nu exista egalitate. Firmele intre ele se judeca ani pentru datorii. La fel persoanele fizice. Dar statuX-(l vine direct si iti ia ce-i al lui. In baza la ce drept si la ce principiu constitutional punem statul deasupra tuturor cand vine vorba de recuperat bani?

In cazul insolventelor, statul are mereu prioritate cand vine vorba de recuperat creante. Asta dupa ce ti-a blocat conturile, dupa ce ti-a blocat practic intreaga activitate la firma.

Daca are de recuperat bani, de ce sa nu se judece, asa cum fac firmele intre ele? Inteleg ca s-ar bloca intreg sistemul de colectare si ar fi un haos cand vine vorba de colectare. Dar totusi, este legal ca statul sa aibe mai multe drepturi decat cetatenii? Caci statul iti ia direct dar daca vrei bani de la stat sunt slabe sanse sa nu ajung in tribunal.

Alte discuții în legătură

Firma cu datorii sonder sonder buna! Am ajuns intr-o situatie fara iesire,dpdv financiar fiscal pentru firma mea.Datorii la buget de aprox. 200mii lei,si la furnizori de 80mii lei.Am ... (vezi toată discuția)
Salarii la o firma cu conturile blocate razvan79vl razvan79vl Buna ziua! Am auzit ca firmele care au datorii la bugetul de stat pot retrage bani din conturile sale pentru plata salariatilor. As dorii sa stiu daca este ... (vezi toată discuția)
Bani joc online ContSters100701 ContSters100701 Buna ziua! Am si eu o intrebare, va rog mult sa ma ajutati. Am jucat un joc online, unde mi s au solicitat bani. Dupa ce am incarcat cateva conturi cu ... (vezi toată discuția)