avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 343 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Hartuire de catre fostul sot
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Hartuire de catre fostul sot

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri. Din luna martie 2015 si pana in prezent fostul sot mi a intentat nu mai putin de 6 procese pt diverse motive. M am saturat de tribunale. Am obosit psihic. Pot face plangere la parchet sau sa l dau in judecata pt un control psihiatric? Suspectez ca are ceva probleme...poate se opreste. Ce pot sa fac?
Nu puteți face nimic decât să vă dovediți nevinovăția în fiecare capăt de acuzare.
Nu puteți să-l dați în judecată pentru că v-a dat în judecată.
Dacă deja e fostul soț, nu mai aveți dreptul să cereți consultarea lui de către un psihiatru.
Nici în calitate de soție nu aveți acest drept, ține de libertatea persoanei de a accepta sau nu ce i se propune.
Depinde de motiv, poate motivele sunt legitime sau e un abuz de drept.
Art. 15

Abuzul de drept

Niciun drept nu poate fi exercitat în scopul de a vătăma sau păgubi pe altul ori într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe.



"În egală măsură, legiuitorul NCC reglementează abuzul de drept în strânsă legătură cu noţiunea de bună-credinţă. Faţă de dispoziţiile art. 15 din NCC, săvârşeşte un abuz de drept cel care exercită un drept subiectiv într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe. De această dată, însuşi legiuitorul NCC face referire la buna-credinţă, prevăzând că „orice persoană fizică sau persoană juridică trebuie să îşi exercite drepturile şi să îşi execute obligaţiile civile cu bună-credinţă, în acord cu ordinea publică şi cu bunele moravuri” (art. 14 din NCC). Existenţa bunei-credinţe va constitui un element important de apreciere privind săvârşirea unui abuz de drept. Cu alte cuvinte, acolo unde există bună-credinţă nu poate fi abuz de drept, iar, în măsura în care dreptul este exercitat cu rea-credinţă, prin deturnarea acestuia de la scopul economic şi social în vederea căruia a fost recunoscut şi, respectiv, prin încălcarea drepturilor unei alte persoane, acesta nu mai poate beneficia de protecţie juridică.

În aceste condiţii, o problemă discutabilă în jurisprudenţă va fi aceea de a stabili până la ce limită o persoană, exercitându-şi un drept, poate fi considerată de bună-credinţă. Aceasta, cu atât mai mult cu cât, în ipoteza analizată, legiuitorul NCC nu mai prevede drept condiţie săvârşirea abuzului de drept cu intenţie (cum este cazul primei ipoteze,„în scopul de a vătăma sau păgubi pe altul”), ci acesta ar putea fi cauzat şi din culpă.

În condiţiile în care NCC nu stabileşte modul în care poate fi sancţionat abuzul de drept, cel ce se face vinovat de abuz de drept va putea fi obligat de instanţă, în temeiul principiilor generale ale răspunderii civile, la repararea prejudiciului în forma pe care judecătorul o va aprecia potrivită în raport cu circumstanţele concrete ale cauzei deduse judecăţii (înlăturarea efectelor dreptului exercitat abuziv, acordarea de daune-interese etc.). "
karmy a scris:

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri. Din luna martie 2015 si pana in prezent fostul sot mi a intentat nu mai putin de 6 procese pt diverse motive. M am saturat de tribunale. Am obosit psihic. Pot face plangere la parchet sau sa l dau in judecata pt un control psihiatric? Suspectez ca are ceva probleme...poate se opreste. Ce pot sa fac?


Are acest drept recunoscut de lege.
Nu aveți ce sa faceți.

Sancțiunea ar fi aceea ca dacă va angajați avocat va fi 9bligat sa va plătească avocatul și sa va recuperați banii plătiți acestuia.
Totodata, sa solicitati ca cheltuielile sa nu ramana in seama statului, ci sa-i fie imputate.
Ultima modificare: Vineri, 11 Martie 2016
gi-jane2, moderator
Ce solicita în justiție respectivul?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reclamatii nenumarate dimitriadeelena dimitriadeelena Asociatia de proprietari din care fac parte are un locatar care nu este proprietar dar depune nenumarate plangeri la politie cu privire la activitatea ... (vezi toată discuția)
Abuz de drept FARKAS TRAIAN IOSIF FARKAS TRAIAN IOSIF Bună seara, Din punct de vedere a dreptului material, nerecunoașterea riscului locului de muncă prin refuzul angajatorului de a menționa în fișa de ... (vezi toată discuția)
Abuzul de drept razerul razerul Am prezentat pe 14 sept. a.c. un caz referitor la deschiderea pe banda rulanta a unor actiuni in instanta motivate de *neacceptarea ideei de pierdere a unui ... (vezi toată discuția)