Dacă se poate să ma ajutati cu o mică problemă , în curând magazinul în care lucrez se va desfinta între timp eu mi-am găsit un alt loc de munca. Problema este ca as-i dori să plec fără preaviz înainte de desființarea locului de muncă pt a începe în cealaltă parte dar am funcție de conducere și magazinul va rămâne fără om și dacă nu se va rezolva cu demisia de comun acord și va trebui să stau în preaviz ce alte solutii mai pot avea pt a-mi grabi plecarea?
Fie solicitati incetarea c.i.m. are loc prin demisie , fie cu acordul partilor.
Demisia opereaza incetarea contractului de munca, in mod unilateral, fara a fi necesara aprobarea acesteia de catre angajator.
In situatia in care se solicita incetarea c.i.m. cu acordul partilor, atunci trebuie obtinut si acordul celeilalte parti din c.i.m. , care il poate da sau nu.
2. Regula în materie de încetare a contractului individual de muncă din iniţiativa salariatului este încetarea după expirarea unui termen de preaviz, în condiţiile art. 81 din Codul muncii. Prin excepţie, contractul de muncă va înceta prin demisie fara preaviz numai daca angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă (art.81 alin.8 C.mun.).
De asemenea, angajatorul poate renunta total sau partial la termenul de preaviz.
3. Daca v-a dati demisia si este cu preaviz , atunci absenţa nemotivată de la locul de muncă în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a dvs, inclusiv prin desfacerea disciplinara a c.i.m.
4. La art.40 alin.2 C.mun. sunt prevazute anumite obligatii ale angajatorului , si anume:
acestora.
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.
Daca una dintre aceste obligatii nu a fost indeplinita de catre angajator, atunci se poate demisiona fara preaviz.
Având în vedere faptul că magazinul se închide, dacă plecați fără preaviz, aveți șanse mai reduse ca societatea să se răzbune pe dumneavoastră și să vă sancționeze disciplinar. Încercați să negociați (program redus, și/sau flexibil pe perioada în care lucrați în 2 locuri) sau să solicitați încetarea contractului individual de muncă cu acordul părților și în caz că nu reușiți, vă scrieți demisia, solicitați număr de înregistrare la aceasta și vă efectuați cât puteți din perioada de preaviz (riscând sancțiuni discipilnare). În cazul în care angajatorul alege să vă suspende disciplinar contractul de muncă, acesta va înceta de drept în momentul dizolvării, conform prevederilor din Legea nr. 53/2003:
Articolul 56
(1) Contractul individual de muncă existent încetează de drept:
a) la data decesului salariatului sau al angajatorului persoană fizică, precum şi în cazul dizolvării angajatorului persoană juridică, de la data la care angajatorul şi-a încetat existenţa conform legii;
În principiu, trebuie să vă respectați preavizul, dar dacă nu o faceți nu vă poate nimeni obliga, în România munca forțată fiind interzisă.
Demisie fara preaviz
ralucyb
buna ziua!
lucrez la o un patron ca lucrator comercial intr-un magazin, doresc sa imi dau demisia fara sa mai stau in preaviz, patronul m-a amenintat ca daca ... (vezi toată discuția)
Demisie
marydy
Buna seara as dori sa imi dau demisia de la locul ?de munca.Insa am o dilema ,daca imi depun demisia inainte de a primi salariul pe aceasta luna oare mi se va ... (vezi toată discuția)