Sunt doua dosare de contencios administrativ care au aceleasi pariti ,cauze cam asemanatoare ,dar alte capete de cerere.In prima instanta au fost date sentinte in ambele dosare la termene diferite.In unul sentinta e in favoarea piritului in celalalt in favoarea reclamantului.Dupa pronuntare fiecare parte a facut recurs doar in dosarul in care sentinta ii era defavorabila,pentru fiecare dosar fiind date la instanta de recurs termene diferite.Acum la recursul facut de pirita in dosarul in care sentinta ii este defavorabila ,exista posibilitatea ca pirita sa ceara conexarea cu dosarul a carei sentinta ii este favorabila si reclamantul a facut recurs .Ambele dosare abia sunt inaintea primului termen la instanta de recurs la termene diferite.Va rog sa-mi spuneti:Se poate cere in acest caz conexarea?? Pot ca prin neplata taxei de timbru solicitata sa o achit pina la primul termen in dosarul in care eu am facut recurs sau printr-o cerere sa suspend dosarul pentru a evita sau anula cererea de conexare pe care banuiesc ca o va invoca pirita?Daca nu achit taxa de timbru la primul termen ,in dosarul care se judeca primul si in care eu am facut recurs prin suspendarea lui de pe rol evit conexarea?/Va multumesc anticipat!
Pentru a cere conexarea cauzelor trebuie sa fie aceleasi parti implicate si aceleasi obiecte. Dvs. spuneti ca sunt asemanatoare. Nu prea inteleg ce inseamna asemanatoare, insa poate ne dati mai multe detalii pentru a putea raspunde clar.
Totusi, de ce n-ati cerut conexarea in faza de fond?
Fac precizarea solicitata de domnil avocat:Sunt aceleasi parti insa obiectele cauzei sunt diferite ,unul este anulare act administrativ celalat refuz solutionare cerere.Eu nu am dorit inca din prima instanta conexarea am combatut-o instanta le-a repins-o dar ma tem ca vor cere asta in recursurile mai sus mentionate.
Potrivit art. 164 alin.1 c.proc.civ., „Părţile vor putea cere întrunirea mai multor pricini ce se afla înaintea aceleiaşi instanţe sau instanţe deosebite, de acelaşi grad, în care sunt aceleaşi părţi sau chiar împreună cu alte părţi şi al căror obiect şi cauză au între dânsele o strânsă legătură”.
Prin conexitate se înţelege, aşadar, acea stare a două sau mai multe pricini civile, care reclamă întrunirea lor spre a fi soluţionate împreună; cu alte cuvinte, conexitatea este legătura intimă, raportul de dependenţă strictă între mai multe afaceri, a căror soluţionare nu se poate face decât împreună, prin una şi aceeaşi hotărâre .
Spre deosebire de litispendenţă, unde se cere identitate de părţi, de obiect şi de cauză, la conexitate este suficient ca una din părţi să figureze în toate pricinile şi că între pricini să fie o strânsă legătură de obiect şi de cauză.
Pentru a putea conexa două sau mai multe pricini se cer a fi respectate următoarele condiţii:
a) să existe două sau mai multe pricini pendinte la aceeaşi instanţă sau la instanţe deosebite dar de acelaşi grad;
b) între aceleaşi părţi sau chiar împreună cu alte părţi;
c) între obiectul şi cauza acelor pricini să existe o strânsă legătură.
Nu cred că, raportat la obiectul celor două cauze, să existe posibilitatea conexării. Ce legături strînse pot exista între refuzul soluţionării unei cereri şi anularea unui act administrativ?
Doar dacă cererea a cărei soluţionare a fost refuzată ar avea ca obiect tocmai anularea acelui act administrativ, dar atunci am fi în situaţia litispendenţei.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Conexare dosare
sandel25
Se poate solicita conexarea a 2 dosare pe litigii de munca, a 2 fosti salariati ai aceleasi instututii, dar care au deschis actiuni separate la instante din ... (vezi toată discuția)