avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

La sfarsitul lunii decembrie verisoara mea primara, pe linie materna, a decedat. Mostenitorii defunctei sunt sotul si patru veri primari, aceasta neavand copii, frati, matusi/unchi sau parinti in viata. Imediat dupa deces, sotul a golit conturile bancare ale acesteia, unde se aflau sume importante de bani, lasand cateva sute de lei in fiecare cont. Acum masa succesorala se compune din: 2 case cu curte, 2 autoturisme, 800 de lei si un teren intravilan. Bunurile se afla pe numele celor doi, in cota de 1/2, dar au fost platite doar din banii verisoarei mele, bani proveniti din economiile sale si din mosteniri din partea parintilor sai. Mai exista si alte bunuri pe care sotul nu vrea sa le treaca in masa succesorala si pe care le-a "pus bine". Intre familiile noastre a existat o frumoasa prietenie, care a incetat imediat dupa decesul acestei. In luna mai, sotul, doreste sa faca succesiunea, dar nu este dispus sa imparta absolut nimic cu noi. Intrebarile mele sunt:
1. cum se impart bunurile ramase dupa defuncta, daca acestea sunt pe numele celor doi, in cota de 1/2, noi fiind 4 veri primari si respectiv sotul?
2. conteaza faptul ca bunurile au fost achitate doar din banii defunctei - chitantele se afla in posesia sotului, dar acesta spune ca nu are decat contractele de vanzare-cumparare care sunt pe numele celor doi, nu si dovada platilor?
2. cum putem dovedi ca in conturi erau sume importante de bani si ca acestea au fost retrase dupa deces de sot, noi neavand deocamdata certificate de mostenitori?
3. in cadrul dezbaterii succesiunii, putem cere sotului contravaloarea in bani a cotelor parti din imobile si autoturisme care ne revin sau nu?
Astept raspunsul dumneavoastra si va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Vineri, 11 Martie 2016
Ruxi2, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ruxi2 , utilizator 19:45, 11 Martie 2016
1.Codul civil: Art. 972 Cota succesorala a sotului supravietuitor
(1) Cota sotului supravietuitor este de:

d) trei sferturi din mostenire, daca vine in concurs fie cu ascendenti ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.

Masa succesorala este compusa din 1/2 din bunurile enumerate de dvs.
Sotul dobandeste 3/4 din masa succesorala, iar cei 4 verisori impreuna, restul de 1/4.
In final cotele vor fi sotul 7/8, iar verisorii impreuna 1/8. Deci fiecare verisor va avea 1/32.

2. Nu. Acest aspect ar fi fost relevant in cazul unui partaj intre soti.

3. Da, in urma dezbaterii sccesiunii, va urma partajul acesteia.

Lăzăruţiu Lucian, Avocat
Va multumesc pentru raspuns. Mai am o singura intrebare: putem vedea si noi actele la notar, respectiv cotractele de vanzare-cumparare? Mentionez ca, este posibil ca totusi bunurile sa nu fie pe numele ambilor soti. Este o banuiala.

2 case la curte*
Ruxi2, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua - dezbatere succesiune ionita-victorita ionita-victorita sora mea a decedat in octombrie 2011,ramanand sotul. dupa deces nu ne-am inteles cu sotul sa ne dea lucrurile personale ale surorii mele. Mentionez ca ei nu ... (vezi toată discuția)
Mostenire prin reprezentare prodigy prodigy Situatie: - cele mai apropiate rude a persoanei decedate sunt verisorii primari! - persoana decedata nu are copii sau frati, tatal si mama sunt ... (vezi toată discuția)
Pentru mostenire ContSters158452 ContSters158452 Au decedat niste unchi care la randul lor aveau 2 imobile si nu aveau copii.Eu din partea matuse-i sunt ruda de gradul 1 .Dupa decesul lor cele 2 imobile s-au ... (vezi toată discuția)