avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme familiale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme familiale

Buna ziua,

Suntem o familie cu un baietel de 9 ani care locuim impreuna cu parintii mei de la jumatatea anului 2015. Eu mai am un frate vitreg, numai dupa mama, care nu mai locuieste la aceasta adresa de mai bine de 20 ani cu toate ca inca mai are buletinul valabil la aceasta adresa pana in 2019. De mai bine de 15 ani relatiile cu fratele s-au rupt in urma unor discutii legate de casa in care stam si care este pe numele parintilor mei. Amandoi parintii sunt in viata dar au varste inaintate mama 83 iar tata 81 de ani si fiecare cu probleme de sanatate.

De cand ne-am mutat la ei cu toate ca al meu frate inainte sa venim nu isi vizita mama decat o data la cateva luni a inceput sa vina mai des dar nu pentru ca l-ar interesa starea ei de sanatate sau daca si cum isi mai duce zilele de azi pe maine ci numai pentru a face scandal si a crea o situatie conflictuala in casa.

La sfarsitul anului trecut a venit sa isi vada mama si nu stiu din ce motiv a inceput sa se lege si sa se rasteasca la ea, eu eram in camera in care stau cu familia impreuna cu copilul, dupa ce al meu frate a agresat-o verbal pe mama timp de mai multe minute nu am mai rezistat am iesit din camera si i-am spus dlui ca ar trebui sa inceteze cu scandalul si sa isi ia valea, moment in care el a zis ca el a fost jignit pin modul in care eu mi-am permis sa il abordez si ca el suna la 112.

Lucru pe care l-a si facut in scurt timp a venit un echipaj de politia care a constatat atmosfera din casa si faptul ca nu este nici un fel de scandal dar dlui a fost singurul care a discutat cu cei de la politie spunandu-le acestora cum ca el se judeca cu cei de la 112 pentru ca acestia si-au permis sa il cheme in instanta pentru abuz de apelare a acestui serviciu si problemele pe care le are acolo unde locuieste, iar cand eu incercam sa zic ceva dlui ridica tonul in asa fel incat eu sa nu pot spune absolut nimic.

In momentul in care al meu frate a zis ca o sa sune la politie copilul s-a speriat si a inceput sa planga motiv pentru care am apelat la un vecin sa il primeasca pana cand va pleca politia. In fata celor de la politie mi s-a reprosat verbal ca eu am venit in casa sa imi manipulez parinti deoarece acestia nu ar mai fi in deplinatea facultatilor mintale, lucru cae nu este deloc adevarat, in momentul in care relatiile mele cu fratele au incetat totul s-a datorat unor discutii legate de casa iar fratele meu a mers pana acolo incat sa ridice mana la mine si sa vrea sa ma loveasca.

ln acel moment eu am mers la politie si am facut o plagere in care am expus exact starea de fapt care m-a determinat sa fac acest lucru dlui a fost chemat la sectia de politia a cerut probabil o copie a acelei plangeri pe care inca o mai are in posesie si m-a acuzat tot verbal ca aceea a fost de fapt o plangere mincinoasa la adresa dlui. Inainte sa ne mutam la ei in prima parte a anului trecut mama a avut o perioada in care problemele de sanatate se agravasera si am facut tot posibilul sa incerc si chiar am reusit sa ii ameliorez suferintele prin mai multe vizite la medic urmand prescriptiile acestora.

De la inceputul acestui an am avut probleme de sanatate cu tatal meu care a fost internat timp de 1 sapt in spital cu insuficienta respiratorie, de abia in decursul acestei luni a inceput sa isi mai revina. In cursul zilei de ieri fratele le-a facut din nou o vizita de data aceasta in lipsa mea si insotit de o alta persoana care nici macar nu s-a prezentat, un domn destul de corpolent cu o inaltime destul de impresionanta din spusele tatalui meu acesta se apleca pentru a putea intra pe usa.

Al meu frate s-a plimbat prin casa si a facut mai multe poze din spusele parintilor mei. In momentul in care ai mei parinti l-au vazut insotit de acel tip impresionant nu stiu daca de frica sau de nervi au zis ca tremurau amandoi ca vargile si de abia dupa ce fratele a parasit casa si-au revenit. La momentul vizitei din decembrie al meu frate a zis ca el are toate drepturile pe camera in care sta mama mea in acest moment si poate veni oricand si poate face ce vrea, la o discutie mai veche, in urma cu mai bine de 12 ani dlui mi-a zis ca poate sa isi aduca si chiriasi in acea camera daca el vrea.

Atunci cand il vad intrand in casa ai mei nu ii mai suporta prezenta iar in cazul in care scandalurile provocade de acesta continua ai mei nu stiu daca si cat mai pot rezista, iar in cazul in care vreo unul din parinti va deceda cu siguranta al meu frate ma va acuza pe mine de acest fapt, ei m-au rugat sa ma interesez ce se poate face din punct de vedere legal sa i se interzica acestuia in casa pentru ca ei sa isi poata vedea linistiti de batranete, al meu copil sa nu ii mai fie frica ca o sa iasa din nou scandal si va fi chemata din nou politia. Va rog daca ma puteti ajuta cu vreun sfat sa ce ar trebui sa facem ca aceste vizite sa inceteze.

Multumesc pentru timpul pe care mi l-ati acordat.
Ultima modificare: Vineri, 11 Martie 2016
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 23:43, 12 Martie 2016
-se poate cere emiterea unui ordin de protectie instantei -LEGE nr. 217 din 22 mai 2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie-astfel incat fratele va fi tinut departe de locuinta daca este violent
Ultima modificare: Vineri, 11 Martie 2016
IULIAN-CRISTIAN GLĂVAN, Avocat
Apartamentul pe numele cui este? A fist obtinut in timpul casatoriei parintilor, apartinea unyia dintre ei anterior casatoriei? Daca a fost obtinut in timpul casatoriei atunci este bun comun iar fratele vitreg va avea dreptul doar la o cota de 3/8 din cota de 1/2 a mamei doar dupa decesul acesteia.
Parintii pot obtine un ordin de restrictie dar numai prin instanta. Parintiu va pot face un contract de intretinere prin care va lasa casa in schimbul intretinerii iar fratele vitreg nu va obtine nimic. Mergeti la un notar cu parintii si incheiati un astfel de act, bineinteles dupa ce discutati cu parintii. Fratele va ramene doar cu domnul corpolent.
Apartamentul este pe numele ambilor parinti si a fost dobandit in timpul casatoriei. Expunerea fiind destul de lunga am uitat sa precizez ca la vizita din luna decembrie al meu frate a zis ca el de fapt a avut casa din partea tatalui, locuinta unde au stat anterior pe care ai mei ar fi vandut-o din spusele lui, dar la o discutie ulterioara pe care am avut-o cu mama aceasta mi-a spus ca de fapt in veche locuinta au stat cu chirie cum de altfel au locuit si in actuala pana dupa revolutie cand au putut sa o cumpere in rate, la momentul respectiv cand mai aveau de platit cateva rate m-au rugat daca ii pot ajuta sa le achite, lucru pe care l-am si facut dar pentru care nu am nici un act doveditor.
Ce acte ar fi necesare pentru obtinerea odinului de restrictie si unde ar trebui sa ma adresez?
Ultima modificare: Vineri, 11 Martie 2016
vios71, utilizator
De principiu sunt probleme civile.
Ca sa rezolvați problema ar trebui depusa o plângere penala foarte bine redactata.
Fără consiliere de specialitate nu cred ca veți rezolva problema și politia nu va poate ajuta.

E bine sa faceți demersurile care se impun dacă ziceți ca afectează sănătatea părinților.
Dacă ei decedează din acest motiv el nu va răspunde penal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme familiale vios71 vios71 Buna ziua, Datorita problemelor de sanatate ale parintilor mei de curand am convenit impreuna cu famila sa ne mutam la ei. Au un apartament cu 3 camere in ... (vezi toată discuția)
Evacuare vios71 vios71 Buna ziua, De curand am fost nevoit sa ma mut in casa parintilor datorita unor probleme legate de sanatatea acestora, amandoi sunt inca in viata, iar casa ... (vezi toată discuția)
Am vreun drept legal in casa parintilor mei? ...va rog mult, doresc un sfat... ContSters158089 ContSters158089 Buna ziua! Nu stiu daca este rubrica/site-ul potrivita/potrivit pentru subiectul ce doresc sa il supun atentiei dvs, cu toate acestea sunt optimist in ideea ca ... (vezi toată discuția)