avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificat de mostenitor obtinut neintelegere vanzare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificat de mostenitor obtinut neintelegere vanzare

Buna seara
Persoana decedata in urma cu 7 ani . S-a facut dezbaterea mostenirii in 2016 si au rezultat 3 mostenitori : sotia supravietuitoare , un copil rezultat din ultima casatorie si un copil dintr-o casatorie anterioara.
Copilul din casatoria anterioara nu a tinut legatura (din vina persoanei decedate) cu aceasta. Afla de decesul acesteia mult dupa termenul legal de acceptare a mostenirii.
Acum este cautat de cele 2 persoane pentru succesiune.
In masa succesorala cele 2 spun ca dupa defuncta persoana au ramas un apartament dobandit initial de sotie cu chirie de la stat dar achitat in timpul casatoriei, o casa mostenita de defunct de la parintii sai si 2 masini mai vechi.
Se emit certificatele de mostenire pentru cele declarate stabilindu-se urmatoarele cote : apartament 1/2 sotia supravietuitoare +2/8 din cealalta jumatate si cate 3/8 copiii, 2/8 respectiv cate 3/8 copiii din casa mostenita de defunct de la parintii sai. In acelasi act se face renuntare in favoarea sotiei pentru cele 2 masini (cota 1/2 sotia si 1/2 impartita in 2/8 sotia si cate 3/8 cei 2 copii.
1. In cazul casei mostenitorii decid vanzarea doar ca sotia si copilul din ultima casatorie vor sa astepte pana cresc preturile , celalalt copil vrea sa vanda cat mai repede . Cum se poate solutiona situatia?
2. In cazul apartamentului cum se poate rezolva situatia in cazul in care sotia doreste sa ramana in el?
3. Partajul se poate face doar daca partile se inteleg la notar. Dar daca cei 2 mostenitori nu vor sa plateasca sulta pentru apartament si nici sa vanda casa , privandu-l pe cel de-al treilea de mostenire cum se poate rezolva situatia?
4. Neavand legaturi cu defunctul cum se poate afla daca intr-adevar asta era tot , ca nu au fost conturi bancare sau alte proprietati?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cristina Paisa , Avocat 17:36, 13 Martie 2016
1. Partaj in instanta.
2. Trebuie sa despagubeasca in bani mostenitorul care doreste partajul.
3. Partajul se face in instanta daca nu se poate face de comun accord la notar. Pentru a primi banii, casa se vinde la licitatie publica de catre executor.
4. Nu poate afla ce alte bunuri avea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire in comunitate de bunuri Sineu Sineu Buna ziua. Situatia mea este urmatoarea : in timpul casatoriei am cumparat impreuna (regim matrimonial de comunitate de bunuri). Nu avem copii in aceasta ... (vezi toată discuția)
Succesiune davidmirela davidmirela Succesiune Bună dimineața! Nepoțelei mele ea decedat ieri soțul S au căsătorit legal acum 1 an și 3 luni Înainte de căsătorie el și a cumpărat un ... (vezi toată discuția)
Mostenire ioanabarbu ioanabarbu Sunt la a doua casatorie. Am cumparat inainte de a doua casatorie un apartament cu credit bancar, cu avans platit la vanzator. Acum platesc ratele pentru ... (vezi toată discuția)