avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... pot fi coproprietar in talonul masinii?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

pot fi coproprietar in talonul masinii?

Recent am luat un credit de nevoi personale pe numele meu,in vederea achizitionarii unei masini.la plata credutului va participa si prietenul meu.deci masina va fi a amandurora...problema este ca desi participam amandoi financiar.doar unul din noi este proprietar(prietenul meu), actul de vanzare cumparare e pe numele lui...intrebarea mea este...ce pot face ca masina sa fie si bunul meu nu doar al lui?pot aparea ca si coproprietar in talon?(chiar daca am buletinul pe alt judet) sau se poate incheia vreun contract la notar prin care sa am drepturi asupra masinii???..
Atata timp cat atu luat dvs. creditul ptr achizitia masinii de ce ati facut contractul de v/c pe numele prietenului??
Pe talon nu puteti apare ca si coproprietar pentru ca nu sunteti, in schimb puteti apare in calitate de "utilizator" dar acest lucru nu va acorda drept de proprietate asupra masinii.
In cazul in care va despartiti veti ramane doar cu creditul.
Mergeti la un notar si va sfatuieste el cel mai bine cum sa procedati sau poate primiti un sfat mai avizat din partea unui notar de pe forum.
Bună ziua, m-ar interesa care este procedura prin care pot deveni "utilizator" pe certificatul de înmatriculare al autoturismului nepotului meu. Folosesc autoturismul și am nevoie ca aceasta calitate (de utilizator) sa o dovedesc. Mulțumesc.
De regula, calitatea de utilizator in certificatul de inmatriculare al unui atutoturism o are doar persoana care cumpara acel autoturism in leasing, firma de leasing fiind proprietarul pe durata desfasurarii contractului de leasing.
Ordinul MAI 1.501 din 13 noiembrie 2006 prevede ca:
"La cererea scrisă a proprietarului unui vehicul, în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare se poate înscrie și o altă persoană decât proprietarul, specificându-se calitatea în care aceasta poate utiliza vehiculul. În cazul în care proprietarul vehiculului este o societate de leasing, în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare se menționează și datele de identificare a utilizatorului."
Deci, puteti incerca sa mergeti la DRPCIV cu nepotul, unde acesta sa faca o cerere scrisa prin care sa solicite inscrierea dvs in certificatul de inmatriculare, specificand calitatea in care puteti utiliza vehiculul.
Daca faceti asta, va rog frumos sa reveniti pe forum si sa ne spuneti daca ati reusit sau nu.

Pana una-alta, puteti justifica faptul ca aveti un drept de folosinta asupra autoturismului, nu in calitate de utilizator, ci in calitate de comodat, prin incheierea unui contract de comodat cu nepotul dvs asupra autoturismului. (care este, de fapt, un imprumut gratuit al folosintei unui bun). Contractul este valabil incheiat sub semnatura privata, deci nu e obligatoriu sa va prezentati la un birou notarial pentru incheirea lui, gasiti o sumedenie de modele online.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Utilizator in certificatul de inmatriculare tibiche tibiche Buna ziua, Ma confront cu urmatoarea situatie: Am achizitionat un autoturism importat din Germania. Contractul a fost facut pe numele sotiei. In ... (vezi toată discuția)
Autoturism mostenit - drept de folosinta ; documente necesare vladut2003 vladut2003 Buna ziua Va cer ajutorul pentru o consiliere de specialitate in ceea ce priveste urmatoarea speta: In urma bunicului meu decedat acum o jumatate de an, ... (vezi toată discuția)
Schimbare proprietar auto tasya tasya Buna ziua. Baiatul meu a implinit 15 ani. Chiar daca nu are inca varsta pentru permis auto ma gandeam sa ii trec masina pe numele lui. Este posibil acest ... (vezi toată discuția)