avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 342 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... PREVEDERILE CCM la nivelulu ramurii COMERT
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

PREVEDERILE CCM la nivelulu ramurii COMERT

Datorita faptului ca am reusit sa obtin un salariu compensator de la firma unde am lucrat, mi-am propus sa anunt si daca pot sa si ajut...cunostintele mele aflate in aceeiasi situatie.
Una dintre ele a lucrat in domeniul ramurii comert....l-am informat ce drepturi are....si l-am ajutat sa faca o cerere pentru a primi cele 2 salarii compensatorii, conform CCM-ramura comert.
Raspunsul firmei la care a lucrat a fost urmatorul: CCM ramura comert a fost incheiat pe 2 ani, respectiv 2007 si 2008 fara a fi inregistrat la Ministerul Muncii un act aditional de prelungire...prin urmare este invitat la sediul firmei pentru a-si ridica doar un salariu compensator.
ESTE ADEVARAT?
NU MAI SUNT VALABILE PREVEDERILE CCM - ramura COMERT???
Sa se duca sa ridice doar un salariu?
Sau ce ar trebui sa faca?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:45, 10 Octombrie 2011
Contract colectiv de munca la nivelul ramurii comert pe anii 2007-2008 prevede :
Art. 4. - (1) Prezentul contract se incheie pe o perioada de un an, cu posibilitatea revizuirii.
(2) Daca niciuna dintre parti nu denunta contractul cu 30 de zile inainte de expirarea perioadei pentru care a fost incheiat, valabilitatea acestuia se prelungeste pana la incheierea unui nou contract, dar nu mai mult de 12 luni.

Prin urmare, este in vigoare acest CCM la nivel de ramura comert si , ca atare, beneficiaza de doua salarii compensatorii.
Multumesc pentru raspuns.Am citit pe forum si stiam ca trebuie sa ia 2 salarii...dar m-a blocat raspunsul lor ..ca nu exista un act aditional...inregistrat la Ministerul Muncii.Acum putem sa le dam peste nas pentru ca stim in baza carui art. -(4) CCM la nivelul ramurii comert este inca in vogoare.=D>
Din cele 2 salarii compensatorii fostul salariat a primit doar 1, motivatia firmei fiind aceeiasi: CCM-ramura comert nu mai este valabil. Chiar daca i s-a adus la cunostinta prevederile CCM-ramura comert-(art.4) firma nu a vrut sa acorde mai mult de 1 salariu.
Cu hartiile in brate fostul salariat s-a prezentat la sediul ITM al orasului de care apartine cat si al judetului.
Problema e ca la ambele institutii i s-a raspuns ca: "da, CCM-comert nu mai este valabil si se ia in considerare CCMUN".
Mentionez faptul ca nu a facut sesizari scrise la cele doua sedii ITM.
Ar trebui sa faca sesizare scrisa?
Sau ce ar trebui sa faca mai departe?
Cel mai simplu ar fi actionarea in judecata a angajatorului, avand ca temei legal ceea ce s-a scris mai sus. Actiunea este scutita de timbru si taxa de timbru, iar de castigat, e sigur :)
buna ziua. as dori sa stiu si eu daca acest ccm la nivel de ramura comert mai este valabil si pt 2010? eu am primit preaviz la inceputul lunii februarie si mi se comunica ca beneficiez de un singur salariu compensatoriu. nu sunt singurul in aceasta situatie iar societatea nu e in proceduri de concediere colectiva. va multumesc.

Alte discuții în legătură

Salarii compensatorii ciprian_br ciprian_br urmeaza sa fiu concediat (desfiintare post) si sa primesc 2 salarii compensatorii pentru cazul meu se este in viguare ccm 2010 pe ramura comert Art. ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii - ccm ramura comert 2011 clase74 clase74 buna ziua, in contractul de munca pe 2010 la nivel ramura comert era prevazut acordarea a minim 2 salarii compensatorii in afara drepturilor la zi in cazul ... (vezi toată discuția)
Ccmun la nivel de ramura comert 2011 ContSters217085 ContSters217085 Buna ziua, Ma aflu in concediu ingrijire copil pana in luna octombrie,iar firma la care sunt angajata nu mai este dispusa sa ma reprimeasca. As vrea sa ... (vezi toată discuția)