Buna ziua,
Am facut un calcul pentru o microinteprindere si as dori sa stiu daca l-am facut corect.
Venit anual - 60000 RON.
Cheltuieli productie, transport si alte comisioane - 21000 RON
Cheltuieli contabilitate si sediu social - 4500 RON
Impozit 3% - 1800 RON
Profit - 60000- (21000+4500+1800) = 32700 RON
Impozit pe dividende cu tot cu CASS - 10.5% adica 3433.5 RON
Bani in mana - 29266.5 RON
Intrebari:
1) Mai sunt alte cheltuieli in afara de ce am mentionat?
2) Daca nu sunt salariat nicaieri (nici macar la microinteprinderea mea) trebuie sa platesc pensie si sanatate? Adica daca vreau, pot sa raman neasigurat care nu contribuie la pensia si evident sa imi asum consecintele?
3) O sa vand produse in UE si in afara UE. Cum se recupereaza TVA-ul? Trebuie completat un formular ca 318 pentru fiecare vanzare sau adun tot ce am vandut intr-o tara si fac un singur formular pentru tara respectiva?
4) Difera procedura de recuperare a TVA din UE si restul lumii?
5) In ghidul pentru recuperarea TVA lin link-ul de mai jos scrie ca nu se poate cere rambursare pentru un cuantum TVA mai mic de 400 de euro. Asta inseamna ca daca eu vand un produs de 100 de euro (TVA inclus) intr-un stat intr-un an, nu pot sa imi recuperez TVA-ul?
[ link extern ]
6) Eu cumpar materie prima din UE si din afara UE, fac produsul si il vand in UE sau in afara UE. Daca ma inregistrez ca platitor de TVA, pot sa imi recuperez TVA-ul la materia prima cumparata si sa recuperez si TVA-ul la produsele vandute in UE si restul lumii?
7) Pot sa iau un autoturism care sa il folosesc exclusiv in interesul firmei si sa recuperez TVA-ul la el?
8) Dividendele se iau o data pe an sau cand vreau eu?
9) Mai este regula cu 3% impozit doar cativa ani la inceput sau daca 10 ani nu depasesc venituri de 100000 euro raman cu 3% impozit?
10) La microinteprindere e nevoie de calificare ca la PFA?