avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cine vine la succesiune?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cine vine la succesiune?

buna ziua
am si eu o nelamurire.
sa eliberat un titlu de proprietate care are ca mostenitor pe mama bunicului meu
cererea a fost depusa de fata verisoarei mamei bunicului meu in baza legii fondului funciar si sa eliberat acest titlu de proprietate.
de fapt a depus si bunicul meu dar sa "pierdut" cererea la primarie
intrebare:
cine poate sa dezbata succesiunea stiind urmatoarele:
bunicul meu este fiul mamei sale si singurul mostenitor dupa ea
fata verisoarei mamei bunicului meu nu are nici o calitate succesorala.
eu cred ca la dezbaterea succesiunii trebuie sa vina mostenitorii dupa mama bunicului meu, adica fiul sau adica bunicul meu si apoi eu ca mostenitor si in nici un caz fata verisorei sale pentru ca este ruda de gradul V.
va rog sa imi spuneti cine vine?
Cel mai recent răspuns: sile2011 , utilizator 07:19, 13 Martie 2016
sile2011 a scris:

sa eliberat un titlu de proprietate care are ca mostenitor pe mama bunicului meu
cererea a fost depusa de fata verisoarei mamei bunicului meu in baza legii fondului funciar si sa eliberat acest titlu de proprietate.
de fapt a depus si bunicul meu dar sa "pierdut" cererea la primarie


Cred că sunteţi într-o uşoară confuzie de termeni. Foarte probabil, aţi vrut să spuneţi că mama bunicului dvs. a fost proprietarul iniţial al terenului, înainte ca acest teren să fie confiscat în perioada comunistă. Adică, în termeni juridici, străbunica dvs. a fost "autorul", nicidecum moştenitorul.
Aşadar, pentru terenul aparţinând acestui "autor", respectiv străbunica dvs., înţeleg că a depus cerere de retrocedare "fata verisoarei mamei bunicului". A depus acea cerere în numele ei sau în numele mai multor moştenitori (abia aici intervine noţiunea de "moştenitor")? Cererea a fost semnată doar de dânsa sau şi de alţi moştenitori? Aici este cheia răspunsului la întrebarea dvs. Dacă cererea a fost depusă DOAR de dânsa şi DOAR în numele dânsei (adică nu apar şi alte persoane în cererea sa, iar cererea este semnată exclusiv de dânsa), atunci aveţi o mare problemă, deoarece terenul este al dânsei şi doar al dânsei (iar dacă doamna respectivă a murit, va fi împărţit doar între moştenitorii dânsei)!
Spuneţi că a făcut cerere şi bunicul dvs., dar s-a pierdut. Dacă a făcut o astfel de cerere şi aveţi DOVADA că a făcut cerere şi că a depus-o la primărie, atunci acţionaţi în judecată Comisia Locală de Fond Funciar şi solicitaţi instanţei nulitatea absolută a titlului de proprietate. Dar doar dacă aveţi acea dovadă, căci altfel riscaţi să pierdeţi destul de mulţi bani atât pe avocatul dvs., cât şi pe cheltuielile de judecată pe care vi le vor solicita actualii deţinători ai terenului.
Dar nu aţi spus ce scrie pe titlul de proprietate, al cui nume figurează acolo? Titlul de proprietate al unui teren obţinut prin retrocedare în baza Legii 18/1991 se eliberează ori pe numele autorului sub care este scris moştenitorul ("moştenitorul" în accepţiunea Legii 18 nu este moştenitorul după formula tipică - fiu, soţ, frate etc., ci este moştenitorul care a formulat cerere de retrocedare, evident, în ordinea vocaţiei succesorale. Dar dacă molştenitorii de gradul I sau I, de exemplu, nu au formulat cerere, atunci moştenitorul este, primul în ordinea gradelor de rudenie care a formulat acea cerere), sau pe titlul de proprietate se trece direct, ca titular, numele moştenitorului (adică a celui care a formulat cerere şi pe numele căruia s-a făcut reconstituirea dreptului de proprietate). Deci, vedeţi întâi exact ce nume figurează pe titlul de proprietate.
figureaza numele strabunicei mele, mama bunicului meu ca mostenitoare dupa alta persoana.
fata verisoarei mamei bunicului meu nu are nici o calitate succesorala, deoarece este ruda de gradul V sau VI.
deci titlu este eliberat pe numele mamei bunicului meu
cine vine la mostenire?
bunicul sau fata verisoarei bunicului meu?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituire legea 18 magda popescu magda popescu Va rog, un sfat. Este vorba de un teren care a apartinut strabunicului meu (decedat in 1964). La succesiunea dupa strabunicul meu au ramas mostenitori ... (vezi toată discuția)
Mostenire tgf tgf Strabunica dinspre tata a decedat iar o matusa, sora tatalui are toate actele, cum pot deveni si eu mostenitor al unei supraf de teren agricol? precizez ca ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate, neclaritati vulpys vulpys buna seara,strabunicii mei sunt decedati,strabunicul a detinut un teren de 5 ha extra si 2000 mp intra,a fost improprietarit dupa razboi,avand 5 copii,la ... (vezi toată discuția)