avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Perioada concediu de lauzie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Perioada concediu de lauzie

Buna ziua!
Apelez din nou la sfatul dumneavoastra, de data asta pentru o prietena:
Si ea este insarcinata, urmand sa nasca la inceputul lui aprilie 2016.
Ea este angajata de la 9 la 18 (1h pauza de masa) la o firma privata si a intrat in prenatal de la 1 martie.
In paralel, de trei luni, are semnat pana in decembrie 2016 un CIM de 4 ore cu o firma de traduceri. Face traduceri dar a si preluat un proiect pt o carte, pe care o va termina de tradus cel tarziu pana la sfarsitul lunii, insa pt a fi platita toata suma, va trebui "sa ponteze" si luna aprilie, din cauza plafonarii sumei pe care firma o poate plati pe ora (nu stie nici ea de ce nu se poate ridica plafonul, am inteles doar ca in mod clar nu e posibil). Deci va aparea ca va lucra si macar pentru o parte din cele 42 de zile calendaristice de lauzie.
Intrebarile noastre sunt:
1. E posibil? sau va trebui sa renunte la banii respectivi?
2. Din mai va putea depune si la firma de traduceri concediul medical - de maternitate?
3. Doar o curiozitate din partea mea: este legal ca o persoana sa aiba 2 CIM de 8 ore pe zi? Posibil cred ca este...

Va multumim mult pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: mami3tobe , utilizator 16:00, 13 Martie 2016
1.Niciun text de lege nu interzice unei persoane aflate in concediu de maternitate - pre sau postnatal - sa realizeze venituri.

2. OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate:
......
Art. 33
Pentru persoana asigurată care se află în două sau mai multe situaţii prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B şi care desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asigurată conform prezentei ordonanţe de urgenţă, indemnizaţiile se calculează şi se plătesc, după caz, de fiecare angajator.

Normele de aplicare a OUG 158/2005:
Art. 72
(1) Pentru persoana care se aflã în douã sau mai multe situaţii dintre cele prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform acestei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator. În aceastã situaţie primele douã exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintã spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celãlalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintã cele douã exemplare în copii certificate de cãtre medicul prescriptor.

(2) Pe copiile certificate se va înscrie «Conform cu originalul» şi se va aplica ştampila unitãţii, parafa şi semnãtura medicului prescriptor, precum şi, dupã caz, parafa şi semnãtura medicului şef de secţie, în cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.

(3) Angajatorii plãtitori au obligaţia respectãrii prevederilor art. 1.

Prin urmare, beneficiati de concediu medical la ambii angajatori care trebuie sa va achite indemnizatiile aferente acestor concedii medicale.

3. Orice salariat are dreptul de a muncii, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea (art. 35 alin. (1) din Codul muncii ).
Fac exceptie de la aceste prevederi situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

Codul muncii nu face distinctia intre diferitele tipuri de contracte de munca care pot fi incheiate de o singura persoana si nici nu limiteaza numarul contractelor de munca incheiate de o singura persoana, astfel incat acestea pot fi, dupa caz, cu norma intreaga sau cu timp partial, pe perioada nedeterminata sau pe perioada determina, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator.

In speta, persoana respectiva poate incheia c.i.m. cu norma intreaga cu un alt angajator chiar daca mai are un c.i.m. cu norma intreaga
Ultima modificare: Duminică, 13 Martie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc mult!
si imi cer scuze pentru subliniere, cred ca am apasat din greseala...

Deci ITM-ul nu se sesizeaza daca cineva are, sa zicem, 3 CIM pt 8 ore pe zi?
Este problema salariatului daca are 3 c.i.m. cu 8 ore/zi si nu a ITM-ului care nu are cum sa sanctioneze asa ceva.
Va multumesc pentru clarificari!
Toate cele bune!
=D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical timp partial lity lity Buna ziua, as dori un raspuns legat de urmatorea situatie, salariata cu contract de munca 6 ore / luna, functia de baza la alta societate, intra in ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna si concediu maternitate la 2 contracte de munca mariada2002 mariada2002 Lucrez in sistemul privat cu norma intreaga si intr-o institutie publica cu timp partial. Beneficiez de concediu de odihna si concediu de maternitate si apoi ... (vezi toată discuția)
Concediu medical mpaul1952 mpaul1952 Buna ziua Lucrez cu contract de munca cu norma intreaga (8 ore) pe perioada nedeterminata si, in plus, am si un contract de munca cu jumatate de norma (4 ... (vezi toată discuția)