avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Responsabil gestiunea deseurilor
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Responsabil gestiunea deseurilor

Buna ziua,
Am o intrebare legata de numirea unui responsabil gestiunea deseurilor. Sunt angajat la o firma unde mi s-a propus sa fiu reponsponsabil cu gest deseuri. In legea 211/2011 am observat ca este specificat ca angajatorul trebuie sa desemneze un angajat pentru responsabil pentru asa ceva iar angajatul trebuie sa detina o diploma in acest sens. Eu nu am aceasta diploma iar angajatorul nu doreste sa urmez un curs in acest sens. Intrebarea este daca pot fi numit responsabil pt gest deseuilor si ce sanctiuni as putea suferi in cazul unui control daca eu nu am diploma?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:51, 13 Octombrie 2016
ART. 61
(1) Următoarele fapte constituie contravenţie şi se sancţionează după cum urmează:
b) cu amendă de la 15.000 lei la 30.000 lei, nerespectarea art. 22 alin. (3),

ART. 22

(3) Deţinătorii/Producătorii de deşeuri persoane juridice, comercianţii, precum şi operatorii economici prevăzuţi la alin. (2) au obligaţia să desemneze o persoană din rândul angajaţilor proprii care să urmărească şi să asigure îndeplinirea obligaţiilor prevăzute de prezenta lege sau să delege această obligaţie unei terţe persoane.
(4) Persoanele desemnate, prevăzute la alin. (3), trebuie să fie instruite în domeniul gestiunii deşeurilor, inclusiv a deşeurilor periculoase, ca urmare a absolvirii unor cursuri de specialitate.

Dumneavoastra nu riscati nicio sanctiune, in schimb firma poate fi sanctionata pentru desemnarea unui angajat intr-o functie pentru care legea prevede ca persoana desemnata trebuie sa absolve cursuri de specialitate.




Va multumesc pentru raspuns
Buna ziua,
Referitor la aceeasi problema, ce persoane juridice sunt obligate sa numeasca un astfel de responsabil? Chiar si cele care au numai munca de birou, deci practic deseurile constau numai in hartii? Mi se pare cam multa bataie de cap in cazul asta!
@katrin
Trebuia sa deschideti o discutie noua.
Desurile din hartie intra sub incidenta legii nefacand parte din cele nominalizate in Legea 211/2011 privind regimul deseurilor, republicata 2014 art.2 ca fiind deseuri exceptate.
Si in firma dvs. trebuie organizata activitatera de colectare a deseurilor din hartie. Daca analizati cu atentie si faceti un inventar al deseurilor (asa cum prevede legea) veti observa ca in munca de birou pot sa apara si alte deseuri, ca de exemplu: consumabile epuizate de la calculatoare, imprimante, xerox-uri, scanere, etc.(cartuse, tonere, etc. din plastic sau aluminiu), chiar echipamente tehnice depasite dpvd tehnic sau scricate (telefoane, calculatoare, imprimante, etc.), becuri arse, etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 211/2011 negrila negrila Ma poate ajuta cineva cu un model de decizie numire persoana responsabila cu deseurile? Nu stiu cum sa intocmesc un astfel de act, si nici cum se numeste ... (vezi toată discuția)
Cum aplicam lg 211/2011 girbeaionicavioleta girbeaionicavioleta Suntem un SRL cu obiect de activitate \\"comert cu ridicata de produse alimentare etc\\". Am fost contactati de o pers care ne-a spus ca trebuie sa ne inscriem ... (vezi toată discuția)
Legea 211/2011 privind regimul deseurilor cornelicamia cornelicamia firma la care lucrez are un contract cu o firma autorizata de colectare deseuri,mai este nevoie desemnarea unei persoane din cadrul firmei(ca urmare a ... (vezi toată discuția)