avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbaterea succesiunii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbaterea succesiunii

Buna seara,o rugaminte pentru cine ma poate indruma in cadrul unei succesiuni cu 3 mostenitori, (9ha + 1 ha padure)tatal meu fiind unul dintre mostenitori (decedat in 1995) a lasat o procura unei terte persoane caruia vroia sa-i vanda partea sa,pentru ca acea persoana sa se prezinte la Biroul Notarial competent in vederea vanzarii cotelor din dreptul de de proprietate asupra terenului intravilan , procura pe care am reinnoit-o dupa 2 de la decesul tatalui meu.De ceva timp acea terta parte imi cere acte pe suprafata de teren pe care tatal meu s-a inteles ca i-o va vinde. Eu nu detin nici-un act, decat o copie dupa titlul de proprietate. Ce pasi ar trebui sa urmez pentru a finaliza actele cu acea terta parte, cum as putea afla valoarea terenului din zona Pascani, sau daca pot apela la cineva contra cost pentru a finaliza aceste acte. As dori sa stiu dinainte daca acea terta in afara de plata impozitului pe teren, trebuie sa mai aibe si achitata taxa pentru intabulare, cadastru, taxa de timbru, acei 3% din valoarea terenului, cat si celelalte 2 parti ce acte trebuie sa prezinte in vederea iesirii din indiviziune, mentionez ca una din parti nu poate fi contactata telefonic. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: scutaruc , utilizator 19:27, 15 Martie 2016
scutaruc a scris:

(...)tatal meu fiind unul dintre mostenitori (decedat in 1995) a lasat o procura unei terte persoane (...), procura pe care am reinnoit-o dupa 2 de la decesul tatalui meu.

Adică tatăl i-a lasat o procură pe care dvs. aţi reînnoit-o? Unde, la notar? În ce baza si calitate?

scutaruc a scris:

De ceva timp acea terta parte imi cere acte pe suprafata de teren pe care tatal meu s-a inteles ca i-o va vinde. Eu nu detin nici-un act, decat o copie dupa titlul de proprietate.

Titlul fiind pe numele tatălui? Succesiunea s-a dezbătut?

scutaruc a scris:
Ce pasi ar trebui sa urmez pentru a finaliza actele cu acea terta parte, cum as putea afla valoarea terenului din zona Pascani, sau daca pot apela la cineva contra cost pentru a finaliza aceste acte. As dori sa stiu dinainte daca acea terta in afara de plata impozitului pe teren, trebuie sa mai aibe si achitata taxa pentru intabulare, cadastru, taxa de timbru, acei 3% din valoarea terenului, cat si celelalte 2 parti ce acte trebuie sa prezinte in vederea iesirii din indiviziune, mentionez ca una din parti nu poate fi contactata telefonic. Multumesc anticipat.

Daca s-a dezbătut moştenirea, va trebui să ieşiti din indiviziune şă vă faceţi acte pe teren şi abia apoi să vindeţi terţei persoane. Daca nu s-a dezbătut moştenirea, fie o dezbateţi, fie vindeţi terţei persoane moştenirea cu totul şi se descurca persoana.

Întrebarea dvs. comporta prea multe necunoscute ca sa vi se poată raspunde corect.
Mergeţi cu actele la notar (oricum va trebui să o faceţi).
Acea procura a fost facuta tot la notar ( de imputernicire) si reinoita si de catre mine, nu s-a dezbatut succesiunea, nu stiu pasii ce trebuie sa-i urmez , nu sunt din acest domeniu, eu sunt din Bucuresti, terta persoana se afla aproape de Pascani, practic nu-mi pot permite sa imi las serviciul pentru a ma deplasa la Pascani , de aceea acea persoana a fost imputernicita pentru a participa in locul tatalui meu, acum in locul meu, dar si acea persoana nu a rezolvat absolut nimic.Am fost la un alt notar in Bucuresti si mi s-a spus sa ma duc la judecatoria sect 5 ( de care apartin) sa cer un act prin care sa se faca dovada ca sunt singurul mostenitor, si dupa aceea sa ma intorc la notariat pentru a continua si cu alte proceduri in vederea dezbaterii succesiunii. Neavand pasii pe care ar trebui sa-i parcurg ,eu pot lua de buna orice imi va spune notarul, ce am retinut de la notar sunt urmatoarele:actul de mostenitor sau stabilirea calitatii de mostenitor, dezbaterea succesiunii, stabilirea masei sucesorale, procura pentru iesirea din indiviziune, act de vanzare cumparare act de intabulare, cadastru, taxa de timbru, acum de unde si in ce ordine trebuie sa le obtin, re-mentionez ca nu am decat o copie a actului de proprietate, in care tatal meu este unul din cei 3 mostenitori, iar unul dintre ei nu poate fi contactat. Multumesc anticipat.
scutaruc a scris:
(...) si reinoita si de catre mine,(...)

Unde, cum reînnoită, adică la notar? Aia vă intreb. Cum de aţi reînnoit-o dvs. la notar daca nu aţi dezbătut succesiunea? In ce bază, ce acte aţi avut?

scutaruc a scris:
(...) Neavand pasii pe care ar trebui sa-i parcurg ,eu pot lua de buna orice imi va spune notarul, (...)

Sigur, nu puteţi lua de bună orice vă zice notarul, si o să luaţi de bună ce va zice unul şi altul pe un site, aşa da.

scutaruc a scris:
Am fost la un alt notar in Bucuresti si mi s-a spus sa ma duc la judecatoria sect 5 ( de care apartin) sa cer un act prin care sa se faca dovada ca sunt singurul mostenitor, si dupa aceea sa ma intorc la notariat pentru a continua si cu alte proceduri in vederea dezbaterii succesiunii.

Este corect ce v-a spus notarul, ori aduceţi actul care vă atesta calitatea de mostenitor şi cota care vi se cuvine si vindeţi mostenirea cu totul (active si pasive), ori dezbateţi succesiunea, faceţi acte pe teren şi vindeţi doar terenul. Ce sa zic, este greu să faceţi ceva făra bani, fără timp şi fără informaţii, sunt necesare toate trei. Vorbiţi cu cel din Paşcani să vă dea un avans.

Daca nu credeti dati-mi o adresa de mail, ca sa va trimit actul cu procura in cauza, unul redactat in 1997 din partea mea, iar inca unul din anul 1999 care a fost redactat de catre un alt notar, mandatar fiind al treilea coproprietar. La notar se pot obtine orice acte i se cere,de aceea nu inteleg raspunsul:
(...) Neavand pasii pe care ar trebui sa-i parcurg ,eu pot lua de buna orice imi va spune notarul, (...)

Sigur, nu puteţi lua de bună orice vă zice notarul, si o să luaţi de bună ce va zice unul şi altul pe un site, aşa da.

Unde, cum reînnoită, adică la notar? Aia vă intreb. Cum de aţi reînnoit-o dvs. la notar daca nu aţi dezbătut succesiunea? In ce bază, ce acte aţi avut?
-- Singurul act a fost doar o copie dupa Titlul de Proprietate in care este trecut si bunicul meu , (nu tatal meu).

Daca nu s-a dezbătut moştenirea, fie o dezbateţi, fie vindeţi terţei persoane moştenirea cu totul şi se descurca persoana.
-Nu este adevarat, deoarece nu pot vinde ceva ce nu am, poate doar cu acte false si cu smecherii., deja intrebarea a fost pusa notarului din 1997, iar raspunsul a fost negativ, nu cred ca acum se pot face acte false asa usor, sau poate ma insel eu si nu stiu cum.

Ce sa zic, este greu să faceţi ceva făra bani, fără timp şi fără informaţii, sunt necesare toate trei. Vorbiţi cu cel din Paşcani să vă dea un avans.
-La inceputul topicului mi-am exprimat si rugamintea "sau daca pot apela la cineva contra cost pentru a finaliza aceste acte" Nu pot cere un avans celor din Pascani, pentru ca nu am inca un raspuns sigur.

Valoarea din grila notariala o puteţi afla accesând link-ul de mai jos, evident, la zona şi secţiunea unde este încadrat terenul dvs.:
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Mostenire gynutza_sweet gynutza_sweet Buna ziua.am o intrebare si daca ma poate ajuta cineva v-as fi foarte recunoascatoare. Am 21 de ani iar mama mea a murit acum 7 ani,ne-a ramas mostenire de la ... (vezi toată discuția)
Cumparare mostenire de la mostenitori fara succesiune fermier fermier Buna ziua.Pot cumpara un teren de la mostenitori,si dupa aceea sa ma ocup de intabulare?Ar fi vorba de timp.Mostenitorii se pot intalni sa semneze ,dar nu pot ... (vezi toată discuția)
Suntem 2 frati ,si vrem sa vindem un teren intravilan de comun ... a71lin a71lin suntem 2 frati ,si vrem sa vindem un teren intravilan de comun acord, nu avem taxa se succesiune dezbatuta . se poate vinde ? (vezi toată discuția)