avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 182 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire-procedura in cazul in care mostenitorii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire-procedura in cazul in care mostenitorii directi (copiii defunctului) vor sa renunte la mostenire in favoarea unui nepot (copil al unuia dintre copiii defunctului)

Buna dimineata
Care este procedura in cazul in care mostenitorii directi (copiii defunctului) vor sa renunte la mostenire in favoarea unui nepot (copil al unuia dintre copiii defunctului)? Nu s-a facut pana acum nici un demers, desi persoana a decedat de 4 ani.
Se completeaza anexa 24, apoi se merge la notariat, iar acolo... ce se intampla? Se poate face totul intr-o singura sedinta, sau e nevoie de mai multe drumuri?
Cel mai recent răspuns: aureliao2015 , utilizator 10:33, 14 Martie 2016


Declaratia de renuntare poate fi constituita intr-un inscris sub semnatura privata sau intr-un inscris autentic.




In cazul in care nu se poate proceda la dezbaterea succesiunii si la partajare pe cale notariala, judecatoria in a carei raza teritoriala s-a situat ultimul domiciliu al defunctului este competenta a transa un asemenea diferend.


Succesiunea este deschisa prin moarte.


Dezbaterea succesorala poate fi realizata oricand(succesiunea este deschisa, asadar, prin moartea lui de cujus ).

Neacceptarea succesiunii in termen legal ii face pe succesibili straini de succesiuni.


Renuntarea la succesiune vizeaza intreaga succesiune ( este totala ) .




Certificatul de mostenitor atesta cota-parte din dreptul de proprietate, masa succesorala, face dovada calitatii de succesor.

Pe cale notariala , daca exista intelegere, se poate proceda la dezbaterea succesorala, fiind citati toti mostenitorii.

In cazul in care exista disensiuni, dezbaterea este realizata in fata instantei de judecata .(tranzactia consfinteste vointa partilor, intr-o hotarare de expedient ).


Nimeni este obligat sa ramana in indivizune.



Starea de coproprietate poate fi sistata oricand, pe cale notariala sau pe cale judecatoreasca.


CAPITOLUL I
Transmisiunea moştenirii

SECŢIUNEA 1
Dispoziţii generale
Art. 1103
Termenul de opţiune succesorală
(1) Dreptul de opţiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moştenirii.
(2) Termenul de opţiune curge:
a) de la data naşterii celui chemat la moştenire, dacă naşterea s-a produs după deschiderea moştenirii;



b) de la data înregistrării morţii în registrul de stare civilă, dacă înregistrarea se face în temeiul unei hotărâri judecătoreşti de declarare a morţii celui care lasă moştenirea, afară numai dacă succesibilul a cunoscut faptul morţii sau hotărârea de declarare a morţii la o dată anterioară, caz în care termenul curge de la această din urmă dată;
c) de la data la care legatarul a cunoscut sau trebuia să cunoască legatul său, dacă testamentul cuprinzând acest legat este descoperit după deschiderea moştenirii;
d) de la data la care succesibilul a cunoscut sau trebuia să cunoască legătura de rudenie pe care se întemeiază vocaţia sa la moştenire, dacă această dată este ulterioară deschiderii moştenirii.
(3) Termenului prevăzut la alin. (1) i se aplică prevederile cuprinse în cartea a VI-a referitoare la suspendarea şi repunerea în termenul de prescripţie extinctivă.

1-la primarie se completeaza anexa 24
2-cu ea se merge la notariat, unde e obligatorie prezenta urmatorilor.......
3- cei doi mostenitori cedeaza drepturile lor nepotului
4- documentele se pot face in aceeasi sedinta, sau este necesara o alta( 1- renuntare 2- cedare???????)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire caranbeu caranbeu Buna ziua Va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri. In cazul in care nu este dezbatuta mostenirea, si unul dintre frati sau nepoti, fara acordul ... (vezi toată discuția)
Termenul legal pentru a deschide succesiunea dupa parinti. enemaria15 enemaria15 Buna ziua, As vrea sa va rog sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare : dupa decesul parintilor care este termenul legal in care se poate face ... (vezi toată discuția)
Succesiune galileo43 galileo43 Parintii mei erau proprietarii unui apartament,in acte era trecut tatal meu ca proprietar.Primul a decedat tatal meu,mentionez ca mai am un frate. Eu sant de ... (vezi toată discuția)