avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cumparare apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cumparare apartament

Buna ziua, va rog sa ma ajutati intr-o problema. Dorim sa cumparam un apartament, problema este urmatoarea: cand a cumparat apartamentul actualul proprietar a facut un antecontract la notar in care e trecuta suma de 10800 de lei avans si 45000 euro pretul apartamentului, la 2 zile de la incheierea antecontractului se face contract de vanzare cumparare dar suma trecuta in acesta este de 10080 lei (pt a plati mai putine taxe). Mentionam ca tranzatia a avut loc in 2005. Nu s-a anulat precedentul antecontract. Daca noi cumparam apartamentul acu se poate ca ulterior sa ni se anuleze contractul d evancare cumparare daca primul proprietar vine cu antecontractul si decalara ca nu a primit suma stipulata in antecontract? Care ar fi problemele ce pot aparea. Mentionez ca la extrasul de carte funciara nu e inregistrat decat contractul de vanzare cumparare. Va rog mult sa ma ajutati. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 18:04, 14 Martie 2016
Antecontractul respectiv s-a finalizat prin contractul de v/c incheiat ulterior si in baza caruia a fost intabulat dreptul de proprietate.
"Primul" proprietar nu poate sa vina cu antecontractul deoarece a fost incheiat contract de v/c, astfel ca antecontractul nu are de ce sa fie anulat, ci s-a transformat in contract de v/c.

In contract nu poate fi trecut un pret mai mic decat avansul (10080 lei fata de 10800 lei). Poate este vorba despre pret in euro si nu in lei.
Pretul final poate fi schimbat intre antecontract si contract.
Din 2005 s-a prescris dreptul primul proprietar de a mai solicita vreo diferenta de bani.
Multumesc pt raspuns. Aici e problema ca pretul din antecontrac si contract difera, nu e vorba de euro asa sunt sumele. Deci nu am avea nici o problema?
Atata timp cat actul de v/c este autentificat de notar nu aveti de ce sa va faceti probleme.
Conteaza cat sunt sumele exact, in aceeasi moneda, ca sa pricepem situatia. Aparent, un bun in valoare de 180000-200000 de lei a fost vandut pe circa 5% din valoarea lui, ceea ce face odata ca pretulsa nu fie serios si realist, apoi avand in vedere scopul in care s-a incheiat contractul pe suma asta, se pare ca e o frauda la lege. Ambele duc la nulitatea contractului de vanzare.
Daca asta se va sustine de vreo parte interesata in viitor sau daca nimeni nu va invoca asta, nu avem cum sti.
Totusi, mie, ca avocat, mi se pare dubioasa diferenta imensa intre pretul real si cel simulat. E interesant de aflat in ce an a fost vanzarea si care ecorespondenta exacta a sumelor in aceeasi moneda.
Vanzare se pare ca a avut loc in 2005, din ce am inteles eu, au decurs la suma respectiva ca sa plateasca taxe mai putine. Pe noi ne intereseaza daca am putea avea noi probleme daca cumparam apartamentul.

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare-cumparare andre-alina andre-alina Buna ziua! Am si eu o problema referitoare la anularea unui contract de vanzare cumparare.Am un prieten care a cumparat un imobil pe legea112 dupa ce au ... (vezi toată discuția)
Antecontract boggieuk boggieuk Buna ziua, Am o intrebare, mama mea vrea sa cumpare un apartament in Bucuresti de la o persoana.Problema este ca aceea persoana doreste un antecontract si ... (vezi toată discuția)
Modificare preț apartament într-un imobil în construcție. este normal să mi se ceară bani în plus față de prețul din antecontract? stelianmarian stelianmarian Buna. Cu cateva luni in urma am semnat un antecontract pentru un apartament si am platit in avans cu bani cash tot apartamentul. S-a calculat contravaloarea in ... (vezi toată discuția)