Ticluire de probe. Daca nu se cunoaste sigur persoana care a facut aceasta ticluire si abia dupa mai mult timp, se poate miza pe acest aspect de catre persoana vatamata?
De exemplu in ianuarie vatamatul observa ca nu sunt date conforme cu realitatea si sunt fapte prin care il acuza pe persoana vatamata de o infractiune nereala iar acesta dupa 8 luni dupa ce afla anumite date concrete despre ticluire acesta doreste sa faca plangerea penala persoanei in cauza. Poate sa i se dea curs acesteia?
Denuntul si sesizarea din oficiu a procurorului nu sunt supuse termenului de 3 luni pentru plangeri din cate stiu, termen care si asa e neconstitutional sau in contradictie cu art. 21 din CR si art. 6 din Legea 304/2004. Prin urmare eu nu dau doi bani pe acel termen si oricare altul
Daca ticluirea de probe e savarsita de organele judiciare e infractiunea de Cercetarea abuziva, art. 280 din CP "Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza producerea, falsificarea ori ticluirea de probe nereale de catre un organ de cercetare penala, un procuror sau un judecator"
Multumesc frumos de raspunsuri. Da, este vorba despre un organ penal care a adaugat probe false intr-un dosar penal in cadrul caruia persoanele implicite neaga vreo astfel de acuza ce s-ar imputa inculpatului.
Practic, nu este niciun termn concret pentru plangere penala dar totusi pentru ce articol pot face plangerea: Art. 280 alin (2) sau Art. 268 alin (2)? Probabil ca daca este savarsita de organele de urmarire penala se va incadra la 280 (2) ?