avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... pot face plangere impotriva solutiilor si masurilor ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

pot face plangere impotriva solutiilor si masurilor procurorului in instanta - de inceperea urmaririi penale, de continuarea urmaririi penale?

pot face plangere impotriva solutiilor si masurilor procurorului in instanta - de inceperea urmaririi penale, de continuarea urmaririi penale?

Nu sunt de acord cu art. 340 din CPP conform caruia "Persoana a carei plangere impotriva solutiei de clasare sau renuntare la urmarirea penala, dispusa prin ordonanta sau rechizitoriu, a fost respinsa conform art. 339 poate face plangere, in termen de 20 de zile de la comunicare, la judecatorul de camera preliminara de la instanta careia i-ar reveni, potrivit legii, competenta sa judece cauza in prima instanta."

In opinia mea, si cf. art. 21 din CR privind dreptul accesului la justitie, trebuie sa am dreptul sa anulez toate actele procurorului IN INSTANTA, impotriva carora pot face plangere la procurorul ierarhic superior cf. art. 336 din CPP

Deocamdata singura solutie e sa fac derogare de la art. 340 din CPP in contradictie cu art. 21 din CR si art. 6 din Legea 304/2004. Mai mult, toate actele altor functionari publici pot fi atacate in contencios administrativ. Nu vad nici un motiv de ce toate actele procurorului nu pot fi supuse controlului judiciar

In cazul meu, a fost dispuna aberant d.p.d.v. juridic inceperea si continuarea urmaririi penale pentru Ultrajul judiciar, fiindca nu am fost cercetat pentru o infractiune element constitutiv al Ultrajului judiciar, pentru ca nu exista fapta element constituent al Ultrajului judiciar, si prin urmare de drept n-a fost dispusa legal urmarirea penala. Atacand aceste ordonante, anulez cf. art. 280 si art. 282 (1) din CPP toate actele ulterioare...



EDIT: deja am gasit o hotarare CCR in favoarea opiniei mele
[ link extern ]

Este necesar sa mai sesizez CCR?
Ultima modificare: Miercuri, 9 Martie 2016
eusaisapte, utilizator
Cel mai recent răspuns: eusaisapte , utilizator 18:52, 9 Martie 2016
Din pacate nu puteti. Doar la procurorul ierarhic superior. Doar solutiile de clasare sunt supuse dublului control: al procurorului ierarhic superior si ulterior, al instantei.
Eu am inteles textul de lege, dar nu este constitutional, si CCR s-a pronuntat deja

[ link extern ]

"Admite excepţia de neconstituţionalitate invocată de Rusti Ioan în Dosarul nr. 3.298/1997 al Judecătoriei Sectorului 3 Bucureşti şi constată că art. 278 din Codul de procedură penală este constituţional numai în măsura în care nu opreşte persoana nemulţumită de soluţionarea plângerii împotriva măsurilor sau actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispoziţiilor date de acesta şi care nu ajung în faţa instanţelor judecătoreşti să se adreseze justiţiei în temeiul art. 21 din Constituţie, ce urmează să se aplice în mod direct."

Daca nu ma insel, CCR a stabilit ca pot invoca art. 21 din CR care se aplica in mod direct adica introduc plangerea impotriva solutiei procurorului ierarhic superior care a respins plangerea impotriva actelor procurorului cf. art. 336 si art. 339 din CPP, cf. art. 21 din CR? :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este nevoie sa sesizez curtea constitutionala din nou daca s-a pronuntat asupra aceluiasi text de lege din cpp vechi? eusaisapte eusaisapte 1. Vreau sa atac direct in instanta ordonanta de respingerea plangerii impotriva actelor procurorului formulata cf. art. 339 din CPP, formulata impotriva ... (vezi toată discuția)
Care este legea care impiedica urmarirea penala fiindca exista identitate intre parti si fapte? eusaisapte eusaisapte procurorul a invocat ca exista o conditie pentru neurmarirea penala cf. art. 16 (1) e) din CPP si anume ca exista identitate intre parti si fapte cercetate ... (vezi toată discuția)
Art. 339 noul cod de procedura penala crimxm crimxm Buna Ziua, Sunt parte vatamata intr-un dosar penal. In urma referatului organului de urmarire penala, s-a dispus clasarea dosarului pentru lipsa de ... (vezi toată discuția)