avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... poate fi anulata o sentinta definitiva , si care a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

poate fi anulata o sentinta definitiva , si care a fost investa?

Buna,

Va rog sa-mi spue-ti daca o punere in posesie prin legea 10/2001, a unui teren care a ramas neafectat de constructii mai poate fi atacata?Mentioneez ca aceasta sentinta a ramas definitiva si irevocabila inca de acum 8 ani.Acest teren a fost , a bunicilor , l-am cerut prin legea 10 , dupa care a fost pus in posesie de catre primarie printr-o comisie formata din 12 persoane. Dupa care eu am cumparat acel teren de l-a tatal meu. Acum as dori sa stiu daca aceea sentinata mai poate fi anulata?si in ce conditii poate fi redeschis acel dosar?

As dori sa va mai cer sfatul intr-o problema.
Am un proces pe rol pentru ca primaria mi-a refuzat autorizatia de constructie. As dori sa-mi spune-ti daca as putea cere stramutarea acestui dosar intr-un alt oras? daca da va rog sa-mi spune-ti ce ar trebui sa invoc?

Va multumesc anticipat .
Cel mai recent răspuns: 30 LAURA , utilizator 19:36, 8 August 2009
1. NU, stati linistita nimeni nu va mai poate ataca.
2. puteti cere stramutarea daca aveti motivele cerute de lege.

Stramutarea pricinilor

Art 37
Cand una dintre parti are doua rude sau afini pana la gradul al patrulea inclusiv printre magistratii sau asistentii judiciari ai instantei, cealalta parte poate sa ceara stramutarea pricinii la o alta instanta de acelasi grad.
Stramutarea pricinii se mai poate cere pentru motive de banuiala legitima sau de siguranta publica. Banuiala se socoteste legitima de cate ori se poate presupune ca nepartinirea judecatorilor ar putea fi stirbita datorita imprejurarii pricinii, calitatii partilor ori vrajmasiilor locale. Constituie motive de siguranta publica acele imprejurari care creeaza presupunerea ca judecata procesului la instanta competenta ar putea produce tulburarea ordinii publice.

Art. 38
Stramutarea pentru motiv de rudenie sau afinitate trebuie ceruta mai inainte de inceperea oricarei dezbateri; cea intemeiata pe banuiala legitima sau pe siguranta publica se poate cere in orice stare a pricinii.
Stramutarea pentru siguranta publica se poate cere numai de catre procurorul de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Art. 39
Cererea de stramutare intemeiata pe motive de rudenie sau de afinitate se depune la instanta imediat superioara.
Cererea de stramutare intemeiata pe motive de banuiala legitima sau de siguranta publica se depune la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Art. 40
Cererea de stramutare se judeca in camera de consiliu.
Presedintele instantei va putea cere dosarul pricinii si sa ordone, fara citarea partilor, suspendarea judecarii pricinii, comunicand de urgenta aceasta masura instantei respective.
In caz de admitere, pricina se trimite spre judecata unei alte instante de acelasi grad.
Hotararea asupra stramutarii se da fara motivare si nu este supusa nici unei cai de atac. Ea va arata in ce masura actele indeplinite de instanta inainte de stramutare urmeaza sa fie pastrate.
Aceasta instanta va fi instiintata de indata despre admiterea cererii de stramutare. In cazul in care instanta a savarsit acte de procedura sau a procedat intre timp la judecarea pricinii, actele de procedura indeplinite ulterior stramutarii si hotararea pronuntata sunt desfiintate de drept prin efectul admiterii cererii de stramutare.
Alineatul 6 Abrogat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 138/2000.
Ultima modificare: Joi, 6 August 2009
MYRA CIMPEAN , Avocat
Achiesez la ceea ce a postat avokitten in topic, cu privire la "stramutarea pricinilor", in aceasta materie, redand textual procedura!
Altfel, competand ce a scris avokitten, Un drept casigat in in instanta, printr-o hotarare judecatoreasca, ramasa definitiva si irevocabila este neatacabila, altfel! Cu privire la respingerea autorizatiei de constructie de primaria domiciliului dvs., de fapt ati promovat(contestat) acea decizie! Ce motive, considerati, ca trebuie sa cereti stramutarea la alta instanta de acelasi grad?
terenul este unul si acelasi cu cel pe care urma sa construiti?... daca da, primaria are un interes vizavi de teren?
Stimabile bunicol, comentati dar ati inteles cum a pus problema 30 laura?
tudorioan a scris:

Stimabile bunicol, comentati dar ati inteles cum a pus problema 30 laura?

daca nu abuzez de bunavointa d-voastra, poate-mi explicati cum sta treaba...ce nu am "mai inteles este" - ce-ati vrut sa spuneti prin"Cu privire la respingerea autorizatiei de constructie de primaria domiciliului dvs., de fapt ati promovat(contestat) acea decizie!"...?

din expunerea laurei nu am dedus ca temerea de-ai fi contestata acea sentinta are vreo legatura cu sfatul cerut in ultima parte a textului vizavi de stramutarea pricinilor...
cu stima!
Ultima modificare: Vineri, 7 August 2009
bonicol, utilizator

Alte discuții în legătură

Stramutare proces geco geco Buna ziua. Se poate cere recursul la o alta Curte de apel dintr-un judet diferit de al Tribunalului in care s-a judecat pe fond?Unde se face o eventuala ... (vezi toată discuția)
Dr civil 4mona 4mona post schimba localitatea in care se desfasoara un proces civil (de 1 an de zile stagnat pe fond)? daca da, in ce conditii? multumesc (vezi toată discuția)