avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... accident rutier, culpa comuna ?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

accident rutier, culpa comuna ?

Buna ziua,

Am fost implicat intr-un accident rutier cu pagube materiale insemnate la ambele masini. Eu m-am incadrat pentru viraj la stanga, iar din sens opus venea cealalta masina. Ora 7 am, doar noi doi pe strada. In intersectie exista camera de supraveghere a primariei orasului. Celalalt sofer avea cel putin 80km/h, iar eu eram inca in miscare, foarte incet, dar in miscare, atunci cand el a vrut la randul sau sa faca stanga si astfel m-a lovit in partea stanga fata cu partea sa stanga fata.

La fata locului a venit politia, pentru ca ambele masini erau nedeplasabile. Acestia au spus ca eu sunt vinovat, pentru ca nu am dat prioritate de trecere. Cand le-am spus ca si el circula cu viteza foarte mare au raspuns ca numai radarul sau o expertiza tehnica pot stabili viteza celuilalt. Pe camera se vede cum respectivul a avut intentia sa vireze stanga.

Intrebare: daca expertiza stabileste ca a vrut si el sa vireze stanga, este culpa comuna ? Sau daca se stabileste viteza reala, mult peste cea legala ?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: leorot , utilizator 21:02, 17 Martie 2016
Din precizarea dv rezulta ca desi eram inca in miscare, foarte incet, dar in miscare,nu ati adaptat viteza,nu ati pastrat distanta si nu ati evitat coliziunea cu partenerul de trafic care circula pe sensul invers
Aspectul mentionat ca acela avea cel putin 80km/h,va obliga la atentie sporita,sa adaptati maniera de condus astfel incat sa evitati producerea unui eveniment rutier
daca expertiza stabileste ca a vrut si el sa vireze stanga, este culpa comuna ?
Intentia partenerului de trafic pentru viraj la stanga rezulta din banda selectata de deplasare si probabil inclusiv din declaratia acestuia-nu mai este necesara expertiza tehnica
Insa aspectul ca atat dv cat si partenerul de trafic aveti ambii pagube pe partea stanga -avand in vedere ca fiecare intentiona sa execute viraj la stanga este neclar,normal ar fi trebuit ca unul dintre vehicule sa aibe pagube in partea dreapta...
Din prezentarea dv rezulta ca practic dv ati taiat calea celuilalt participant la trafic,ca acesta a realizat virajul si a lovit vehiculul dv pe partea soferului

producandu-se numai pagube materiale politia, chiar daca se deplaseaza la locul accidentului, incheiae un proces verbal de contraventie. Nu efectueaza o cercetare la fata locului cu masuratori si fotografii.
In functie de topografia intersectiei exista posibilitatea ca impactul sa se produca intre partile stanga ale ambelor autoturisme. Aceste pozitii ale autoturismelor in momentul impactului sunt posibile la anumite viteze de deplasare ale autoturismelor.
Expertiza tehnica nu stabileste intentia celuilalt conducator auto de a vira la stanga.
Singura sansa de a anula procesul verbal si, implicit, vinovatia dvs. este sa depuneti o plangere contraventionala la Judecatoria la care este arondat locul faptei in termen de 15 zile de la data primirii procesului verbal de contraventie. Va trebui sa solicitati efectuarea unei expertize pentru elucidarea asoectelor tehnice privind dinamica producerii accidentului si a posibilitatilor de evitare.
ing. Ioan Ciobanu
Va multumesc pentru raspuns, domnule inginer. Aceasta expertiza tehnica poate stabili viteza celuilalt conducator auto ? Pe baza filmarii si a avariilor auto ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neacordare prioritate adinani adinani Este corect sa fiu considerată vinovata pentru neacordare de prioritate in urma unui accident care s-a produs dupa ce eu am efectuat un viraj la stânga ... (vezi toată discuția)
Se mai poate face ceva după mai mult de 15 zile de la accident pentru a se face dreptate ? mihaild mihaild 1) La începutul lunii septembrie 2017, a avut loc un accident de circulație cu vătămare corporală. 2) Accidentul, care a avut loc într-o localiste, ... (vezi toată discuția)
Viraj la stânga urmat de accident. cine este vinovat? Ioan A. Ioan A. Coloana de 4 autovehicule care se deplaseaza in oras cu aprox. 35 km/ora , pe un drum cu o banda pe sensul de mers, linie discontinua, din sens opus nu circula ... (vezi toată discuția)